Бира Леденика се завърна  2

Любимата марка бира на поколения Българи - бира Леденика се завърна, след близо 3 годишно прекъсване. От днес тя отново е отново на пазара.
по статията работи: Данаил Казаков
Бира Леденика се завърна

 

Миналата година м. август, бизнесменът Гриша Ганчев предприема риск и инвестира в условията на криза и падащи продажби, в един силно конкурентен бран, какъвто е пивоварния.

В рамките на 10 месеца, с много труд и воля почти разрушената пивоварна е напълно модернизирана и отворя врати, в годината в която се навършват 50 години от създаването на марката.

Цялата инвестиция в начинанието възлиза на 25 млн. лева, като част от сумата е капитал на собственика на предприятието, а останалата част е предоставен кредит от Уникредитбулбанк АД.

Първо е реконструирано и модернизирано сърцето на пивоварната- варилното отделение. Към класическите медни куполи за първи път в България е вградена иновативна система за загряване с директна пара на фирмата "Meura", Белгийска фирма, световен лидер в производството на оборудване за пивоварни. Новата варилна инсталация с капацитет от 12 варки на ден. През месец май оборудването е успешно инсталирано и първата бира Леденика е сварена по новата технология.

Всички нововъведения са обединени в компютъризирана система за управление на процесите.

Бира Леденика се вари с изворната вода от Врачанския балкан по добре пазени рецепти с изцяло нова белгийска инсталация. Чистият и фин вкус на бирата, сега се гарантира и от стриктната високотехнологична система за контрол, която се грижи за високото и постоянно качество пивото. Както възкликват любителите на марката – Това е друга бира!

Капацитетът на пивоварната в момента е 400 000 хектолитра/годишно, но след приключване на следващия етап от модернизацията ще достигне до 800 000 хектолитра/годишно.

Възродената пивоварна дава работа на близо 200 работници.

Линията за бутилиране на стъклени бутилки е с производителност от 15 000 бут/час. Инсталирана е нова РЕТ/пи и ти/ линия с възможност да се пълнят бутилки от 0,6л; 1л; 2л и 2,5л. Автоматичната линия от преформата до готовия палет е производство на немската фирма "Krones" и може да произведе до 8 000 бут/ч. и и 15 000 стъклени бутилки на час.

За новата визия на бирата "Леденика" е закупена и инсталирана нова етикетираща машина Krones, нова депалетизираща и палетизираща система и изцяло са реновирани останалите елементи от линията.

Освен бирата с марка Леденика, тук се произвежда друга емблематична марка - бира "Варна".

От екипа на пивоварна "Леденика" обещават да продължат да разширяват производството и обещават на верните си почитатели да продължат традицията на любимото пиво.

 реклама