БЧК се включва в шествието "Извърви километър в нейните обувки"

Mъже с токчета шестват срещу насилието над жени
по статията работи: Данаил Казаков
БЧК се включва в шествието "Извърви километър в нейните обувки"

На 8 март 2014 г. ще се състои второто българско издание на инициативата "Извърви километър в нейните обувки". Шествието започва в 12 ч. от "Аптека" (кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" в София).

Всяка година през март все по-голям брой мъже по света и техните семейства се присъединяват към инициативата. По този начин месецът, в който празнуваме Международния ден на жената, се превръща в период от годината, когато мъжете показват подкрепата си към жертвите на домашно и сексуално насилие.

История:
"Walk a mile in her shoes" (http://www.walkamileinhershoes.org/) е международна инициатива, започнала през 2001 г. На тези демонстрации мъже, обути в дамски обувки, привличат медийното и общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз, и набират милиони долари в помощ на кризисните центрове за жертвите.

Проблемът не е само женски
Насилието над жени засяга и мъжете – онези, които се грижат за тях, приятелите им, колегите им, цялото общество. Домашното насилие е голям проблем в нашата страна - една от всеки четири българки съобщава за насилие, упражнявано редовно срещу нея. Това означава, че всеки познава жертва на насилие – тя може да е майка, сестра, дъщеря, приятелка, съпруга или колега.

Популярни българи с големи сърца са лицата на "Извърви километър в нейните обувки”. В рамките на една седмица ще ви представим петима мъже, обули червените токчета в подкрепа на жените, пострадали от насилие. Ето първите трима:

Драгомир Симеонов
Драгомир Симеонов е водещ на радиопредаване, телевизионно шоу, рубрика в списание, води умерено здравословен живот и един второкласник на училище. Драго обича да открива хубавите истории, да ги пише и разказва, но най-вече - да бъде част от тях. Това е в основата на всичко, с което се захваща. Автор е на книгите "Амбалаж" и "100 парчета история". Драго ще бъде водещ на тазгодишното издание на "Извърви километър в нейните обувки", и ще ви чака на 8 март в 12 часа на ъгъла на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша".

Борислав Зюмбюлев
Борислав Зюмбюлев е главен редактор на в. "24 часа”. До 2012 г. той е първи-зам.главен редактор на "24 часа" и едновременно главен редактор на "168 часа". Борислав Зюмбюлев е завършил с отличие журналистика в Софийския университет, работил е в Студентската програма "Ку-ку", бил е журналист във вестниците "7 дни", "Подкрепа", "Денят", "Отечествен фронт", "168 часа". Бил е първи зам.-главен редактор на сп. "Сега". Създател е на телевизионната игра "Лабиринт", излъчвана по БНТ. Женен е за журналистката Паола Хюсеин и има 2 деца.

Ален Попович
Ален Попович е маркетинг мениджър на Social Me. Фирмата предлага практични и работещи решения за фирмите, които искат да популяризират дейността си онлайн, да привлекат бързо голям брой потребители към страниците си и да спечелят вниманието на по-голяма част от аудиторията чрез една от най-големите социални мрежи в света – Facebook. Ален Попович прави успешни Facebook кампании за едни от най-големите фирми и марки на българския пазар - Vip Brother Bulgaria, Ариана, Технополис, Nikon, Фондацията на Димитър Бербатов, Chivas Regal, Chupa Chups, X Factor Bulgaria и над 50 други бранда.

Mъжете ще шестват по бул. "Витоша” под съпровода на една от най-дивите, романтични и стилни групи за всички времена – "Аеросмит”. Ще има и състезание за най-бързо изминати 40 метра с "нейните” обувки. Победителите ще спечелят по два билета за концерта на "Аеросмит” в София, осигурени от "София Мюзик Ентърпрайсис”. Така всеки мъж, участник в "Извърви километър в нейните обувки” ще покаже подкрепата си за жертвите на насилие, и ще зарадва половинката си със страхотно преживяване през май.

Преди шествието, от 10,00 ч. на 8 март 2014 г., Информационното бюро на Европейския парламент организира дискусия на тема "Предотвратяването на насилието срещу жените. Предизвикателство за всички.".Събитието ще започне с представяне от българския евродепутат д-р Антония Първанова на нейния Доклад, съдържащ препоръки към Комисията относно борбата с насилието над жени (2013/2004(INL)). След това в панелна дискусия по темата освен нея ще се включат и представители на БЧК, БХК, Билитис и БФЖ. Модератор ще бъде журналистът от БНР Ирина Недева. Събитието ще се проведе в Дома на Европа на ул. Георги С. Раковски 124. След дискусията участниците ще се присъединят към шествието "Извърви километър в нейните обувки”. Повече информация и регистрация: europarl.bg

Червени обувки на висок ток ще бъдат на разположение на мъжете в шествието благодарение на магазин "Крачун”. Поради очакванията за голям брой участници, организаторите молят всеки, който има възможност, да вземе назаем от приятелка чифт токчета. За да бъде шествието безопасно, в началото ще се проведе кратък инструктаж по ходене с високи дамски обувки. 

Събитието се организира от "Български фонд за жените”, Български хелзинкски комитет, Български Червен кръст, фондация "Ресурсен център - Билитис”, Информационно бюро на Европейския парламент, Един Милиард се Изправят за Справедливост - България и независими активисти. Шествието "Извърви километър в нейните обувки" цели да привлече общественото внимание към сериозния проблем с насилието срещу жени в страната, и да повиши информираността по темата.

 реклама