БДЖ – Пътнически превози ЕООД и Столична община – домакини на конференция за пътническия жп транспорт

Основната тема на конференцията ще бъде възстановяването и развитието на международните пътнически железопътни превози през България към Югоизточна Европа
по статията работи: Данаил Казаков
БДЖ – Пътнически превози ЕООД и Столична община – домакини на конференция за пътническия жп транспорт

В периода 26-и – 28-и февруари в гр. София ще се проведе поредната международна партньорска среща по проекта RAIL4SEE (Rail Hub Cities for South East Europe). Домакини на събитието ще бъдат "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД и Столична община. Основната тема на конференцията ще бъде възстановяването и развитието на международните пътнически железопътни превози през България към Югоизточна Европа. В конференцията ще вземат участие представители на 26 организации от 10 страни, които са партньори по проекта.

Акцент на срещата ще е обсъждането на дългосрочните ангажименти между партньорите по проекта и основните сфери на въздействие за изпълнение на неговите цели - постигане на дългосрочни и устойчиви политически и финансови резултати в сектора на пътническия железопътен транспорт чрез директно ангажиране на заинтересованите страни и взаимодействие между тях, както и изпълнение на пилотни дейности – технологични мерки за подобряване информираността и обслужването на пътниците, въвеждане на нови услуги, създаване на регионални транснационални платформи за сътрудничество.

Обект на обсъждане между партньорите по проекта ще бъде и изработването на стратегически документ с дългосрочна перспектива за транснационалната железопътна политика, който да подпомогне/допълни европейските регионални стратегии в областта на железопътния транспорт.

В рамките на планираните мероприятия ще се проведе тристранна среща на III клъстер, формиран в рамките на RAIL4SEE и обединяващ партньорите от България, Гърция и Румъния. Основна тема на срещата ще бъде детайлното обсъждане на възникналите проблеми и възможни решения във връзка с реализацията на пилотните дейности по проекта.

Общо 28 партньори от 10 страни, сред които "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД и Столична община, си сътрудничат в инициатива за развитието на железопътния транспорт в Югоизточна Европа. RAIL4SEE е проект на стойност 4.8 млн. евро, който се осъществява в рамките на тема "Мрежа от градове – транспортни центрове за по-добър достъп до транспортни услуги и повишена мобилност на хората в страните от Югоизточна Европа" (Network of (hub) cities for an increased access and mobility of people in the SEE-region) по Програма за международно сътрудничество в Югоизточна Европа (South East Europe Transnational Co-operation Programme – SEETCP).

Проектът е насочен към повишаване на конкурентоспособността и интеграцията на Югоизточна Европа чрез не-инфраструктурни мерки и действия, допринасящи за подобряване на железопътния и обществения транспорт, и развитието и интегрирането на 11 т. нар "хъб” (hub) градове – Болоня, Венеция, Триест, Любляна, Виена, Братислава, Будапеща, Солун, София, Загреб, Букурещ и допълнително Белград - в международни транспортни коридори.

 реклама