Асоциацията на европейските телевизии СИРКОМ отличи БНТ с престижни международни награди

Росен Цветков е отличен в категорията "Изгряваща звезда"
по статията работи: Теодора Пенева
Асоциацията на европейските телевизии СИРКОМ отличи БНТ с престижни международни награди
Снимка: БНТ

В категорията "Изгряваща звезда" е отличен репортерът на "По света и у нас" Росен Цветков. Призът е за млади телевизионни професионалисти на възраст до 30 години. Наградата е учредена в памет на известната румънска журналистка Ванда Кондураче, убита при трагични обстоятелства преди няколко години.

Втората награда за БНТ е за филма "Глас под наем" на Росен Цветков, Надя Томова и Надя Обретенова, който показа изключително отблизо как се търгуват изборите в България, получава награда в новата категория на конкурса "Разследваща журналистика". За първи път в телевизионен ефир екипът излъчи уникален журналистически експеримент - репортерът под прикритие Росен Цветков се внедри в схема за купуване на местния вот в Несебър. Наградите са под патронажа на Съветът на Европа.

Призовете се връчват за най-добри постижения в телевизионната сфера в различни категории от 1990 г. Росен Цветков и "Глас под наем" се конкурираха с рекорден за конкурса брой филми и репортажи - 189 от 23 европейски страни. Международното 15-членно жури без българско участие присъди награди в 10 категории. Сред наградените са и репортери на BBC.

Официалната церемония по награждаването ще е в Швеция в средата на май.

 реклама