Активите на Pioneer Investments нараснаха с 20% през 2012 г.

Фондът в акции с най-голяма възвращаемост е Европейски потенциален с доходност от 21.23%
по статията работи: Елица Елефтерова
Активите  на Pioneer Investments нараснаха с 20% през 2012 г.
Снимка: sxc.hu

Нетната стойност на активите на Pioneer Investments се повиши с 20% през изминалата година до близо 227 млн. лв. По този начин УниКредит Булбанк и Pioneer Investments запазват лидерското си място с 29% пазарен дял от пазара на колективни инвестиционни схеми, публично предлагани в България. 

Реализираната през изминалата година доходност на фондовете Pioneеr е една от най-добрите в исторически план. Положителната възвръщаемост на инвестициите през 2012 г. е била между 4.12% за консервативните фондове и 21.23% за фондовете в акции. Под-фондът реализирал доходност от 21.23% е Европейски потенциален. Той инвестира в акции на малки и средни европейски компании с потенциал за растеж.

"Ръстът на активите ни през 2012 година се дължи, както на повишението на всички финансови пазари, така и на повече продажби на спестовни планове и записвания от институционални инвеститори", коментира Явор Ачев, мениджър за България на Pioneer Investments. 

Балансираният портфейл от фондове Pioneеr, от своя страна, е постигнал 16.4% доходност в евро. Потенциалните клиенти могат да инвестират в него като направят директни инвестиции, сключат специална застраховка живот, предлагана от УниКредит Булбанк, или запишат подходящите спестовни планове. 

Броят на Спестовните планове Pioneer през 2012 г. е нараснал с 33% до 5 682, a общият им брой достига близо 11 000. Средният месечен размер на вноската е 25 евро. 

"За 2013 г. очакваме като класове активи най-добре да се представят Европейските акции, както и пазарите на страните с бързо развиващи се икономики като БРИК, Виетнам и Индонезия", коментира Явор Ачев. Той каза още, че очакванията са да расте интересът на инвеститорите към продукта Спестовен план Pioneer и покупката на балансирани кошници/портфейли от фондове.

През миналата година Pioneer Investments пусна първото мобилно приложение за инвеститори в България, което може да бъде свалено напълно безплатно от Apple Store и Android Store. Приложението дава достъп до цените на дяловете на взаимните фондове, информация за реализираната доходност за различни времеви периоди, както и графики с резултати.

Приложението на Pioneer за мобилни телефони стартира в Австрия  и шест държави от Централна и  Източна Европа - България, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия и Полша. Във всяка  една държава приложението се предлага адаптирано на местния език.

Приложенията са налчини на интернет страницата на Pioneer Investments за България (www.pioneerinvestments.bg), от където инвеститорите могат да ги изтеглят, за да държат фондовете си винаги "подръка".

 реклама