XY Concept, изключителен и градски – GTi Concept, прераждане на легендата  12

XY Concept и GTi Concept са плод на изключително прецизна работа с материалите и цветовете
по статията работи: Нели Минчева
XY Concept, изключителен и градски – GTi Concept, прераждане на легендата
GTi Concept
Снимка: Peugeot

Peugeot представя в Женева два прототипа, XY Concept и GTi Concept, два примера за повишаване на нивото на гамата на Марката в сегмента на градските автомобили. Двете концепции предлагат интерпретация на скока на поколенията, извършен от 208. XY Concept е насочен към градските хора, които искат да бъдат различни и ценят добрия стил, докато GTi Concept е прераждане на една легенда.

XY Concept и GTi Concept са плод на изключително прецизна работа с материалите и цветовете.

Представената за първи път от 208, предната част се отличава с визуална идентификация, осигурена от светлините с функции Full-LED и светлинен водач последно поколение flat-guide. Остър поглед, еднакво ефикасен през деня и през нощта!

Използвайки същата технология Full-LED, предните мигачи оформят "ирис" около дългите светлини. Богата, но лека, вътрешната оптика е с правоъгълна форма, а козирката на фаровете напомня за клепач … високотехнологичен поглед, който Марката е превърнала в своя емблема!

Тази прецизност продължава и в съвършената интеграция на стилистичните елементи при калниците и долната част на каросерията.

XY Concept, градски шик

Оборудван с дизеловия двигател 1.6 e-HDi с мощност 84 kW (115 к.с.) и механична 6-степенна скоростна кутия, XY Concept пренася своите пътници в различен свят в пурпурно червено, новия цвят Pulsion.

XY Concept сякаш се променя непрекъснато, в зависимост от разстоянието и ъгъла, от които го наблюдаваме. Тази способност да се преобразява се дължи на един изключителен метод, който се състои в много прецизно полагане на 16 слоя боя и лак.

Акцентът в купето е пурпурната кожа с шев тон върху тон, която откриваме върху арматурното табло, подлакътниците, волана, скоростния лост, средната част на седалките … Таванът около панорамния покрив е тапициран с кожа в черно, а седалката на водача в перлено сиво, като облегалка се отличава със специфичната бродерия тип smocks. Този релефен ефект е получен с помощта на 5 метални летви, които опъват материята. Умелата работа с материалите личи и върху кожения волан, с миниатюрни червени стрии и хромиран декор в долната част. Стилизираните ръкохватки на вратите и деликатният контраст на декора на волана и аераторите допълват хармонията на интериора, осветен естествено от панорамния покрив или от бялата светлина на лампите.

Купето е не само изискано, но и ергономично, така че водачът да се чувства абсолютно комфортно. Без да откъсва поглед от пътя, той може да следи информациите по време на движение на таблото на нивото на очите, чиито уреди са с фон алуминий и пръстен с бели светодиоди. С върха на пръстите си, или от волана, водачът може да управлява големия сензорен дисплей с функция стрийминг, за слушане на музика от телефона, или да избере оптимален маршрут … Истинска магия!

Джантите с размер 18’’ и изключителен дизайн, придават допълнителен шик на XY Concept заедно с цвета Pulsion и много други уникални детайли, като цветния хром на лайстната на покрива, лайстните на стъклата или на страничните панели. Радиаторната решетка се отличава с 3 хромирани хоризонтални лайстни над лакираната в черно греда, а долната й част е облечена в метализирана кожа с двоен шев.

GTi Concept, прераждане на легендата

Първите визуални усещания са изключително силни : GTi Concept покорява от пръв поглед още с цвета си, тъмно червено с черни отблясъци. Приближавайки се, откриваме тайната на предния капак и покрива : под многобройните слоеве боя и лак се забелязва мотивът шахматна дъска!

Вдъхновен от знамето, познато на всички любители на автомобилния спорт, този мотив се среща още върху металната мрежа на радиаторната решетка, чиято долна част е украсена с трикольора.

Черният лак на гредата на радиаторната решетка и долната маска на задната броня създава много ефектен контраст.

Акцентите в червено обединяват екстериора и интериора на GTi Concept. Диамантените лакирани джанти 18’’ имат червен декор, както и двойният хромиран ауспух и името на Марката върху решетката … без да забравяме логото GTi Concept от полиран алуминий върху страничните панели подобно на славния 205 Gti.

Червеното на шева и декора на кожения спортен волан, топката на скоростния лост, двойният шев на седалките, светодиодите в пръстените на уредите ... създават изключителна спортна атмосфера.

Външните части на седалката на водача са с кожа Nappa, а в средата е използван текстил tartan (шотландско каре). Подглавникът също е кожен. Воланът разполага с алуминиев пръстен в долната си част с логото GTi Concept. Червената перфорация върху него също повтаря мотива шахматна дъска.

За да допълнят спортната атмосфера, арматурното табло е тапицирано с alcantara със сив шев, таванът е изцяло черен, а педалите са алуминиеви. Накрая, лайстната на таблото и аераторите комбинират червено и черно, а мотивът шахматна дъска откриваме и върху алуминиевите ръкохватки на вратите.

GTi Concept не може да има друг двигател освен този на RCZ THP 200. Комбиниран с механична 6-степенна кутия, 1.6 THP отвежда водача в света на спорта, с емоции подсилени от новата, по-дълбока архитектура на мястото му.

Благодарение на малкия волан, водачът става част от колата си, водейки я винаги по правилната траектория, без да изпуска пътя от погледа си. Всъщност, бордното поле е поставено в зрителното му поле, така че да вижда информациите (скорост, обороти, температура ...) без да се разсейва. Уредите са с фон алуминий, а скалите са много прецизни. Един поглед е достатъчен!

Експлоатирайки ефективно компактността и лекотата на автомобила, пътното поведение на автомобила е безупречно. Това се дължи на шасито, което е с по-широки следи, + 36 мм отпред и отзад, и спортен спойлер, който осигурява необходимoто притискане. За оптимални спирачни разстояния, GTi Concept e оборудван с четири диска с диаметър 302 мм отпред и 249 мм отзад и червени спирачни апарати.

Peugeot

В 160 страни и 10 000 центъра Peugeot предлага на своите клиенти високо качество и приятни емоции. През 2010, когато отпразнува своя 200-годишен юбилей, Peugeot затвърди мястото си на първа френска автомобилна марка в света, изкачи се с една позиция в класацията на марките (9-а) и продаде 2 142 000 автомобила. Peugeot е единствената марка, която предлага цялостна гама мобилност, включваща леки и товарни автомобили, скутери, велосипеди и разнообразни услуги, сред които програмата Mu by Peugeot.

 реклама