XIV Фестивал на пурата в Хавана отбеляза 520 години от откриването на тютюна  5

Habanos s.a. отбеляза двуцифрен ръст в продажбите на кубински пури през 2011 и оборот от 401 милиона щатски долара
по статията работи: Лиляна Бончева

Корпорация Habanos, ексклузивен дистрибутор на всички 27 марки ръчно свити пури на Habanos, отбеляза оборот от 401 милиона щатски долара за изминалата 2011 г. Резултатите представляват близо двуцифрен растеж (9%), следвайки възходящата световна  тенденция в сегмента на луксозните стоки.

Пазарният дял на Habanos възлиза на 80% в световен мащаб, което затвърждава компанията като безспорен лидер на пазара на ръчно свитите премиум пури. Изключение от страните, в които групата оперира, прави американския пазар поради наложеното ембарго.

В края на февруари тази година четиринадесетото издание на Фестивала на пурата събра повече от 1500 любители на най-добрия тютюн в света, пристигащи в Хавана (Куба) от над 70 страни.

АКЦЕНТНИ ПРОДУКТИ

Cohiba Pirámides Extra, първата фигурална витола в линията Línea Clásica на премиум бранда Cohiba на Habanos, Romeo y Julieta Churchills Reserva 2008 и Romeo y Julieta Petit Churchills, са новите акцентни продукти, които Habanos представи на Фестивала.

По време на встъпителната вечер, откриваща Фестивала Phil Manzanera, китарист и известен музикален продуцент от Roxy Music, Jack Bruce и други талантливи музиканти очароваха гостите с музикално шоу наречено "ECLECTIC-US". Сред присъстващите на концерта бе и американския актьор и музикант Jim Belushi, член на Blues Brothers и запален почитател на Habano.

Вечерта, посветена на 520-годишнината от откриването на тютюна бе проведена в Museo de Bellas Artes. Специалният гост Sergio Torres – шеф готвач от Испания, удостоен с престижната звезда на Мишлен, поглези гостите с  ястие по изключително специална рецепта. 

По време на Гала вечерта бяха лансирани два нови продукта - Romeo y Julieta Churchills Reserva 2008 – първата Резерва на бранда. Тази уникална пура е факт благодарение на строга селекция при създаването й. От дългия и внимателен /най-малко тригодишен процес/ на отлежаване и ферментация на най-добрия тютюн от Vuelta Abajo до дегустационната комисия, състояща се от повече от 50 експерти, които съблюдават избрания бленд  да бъде с гарантиран баланс, вкус и аромат, резервата на Romeo y Julieta е продукт с лимитирано производство от само 5000 номерирани кутии, всяка от които съдържа по 20 пури. Cohiba Piramides Extra. Този Habano, направен от "селекцията на селекциите" на най-добрите тютюни от San Juan y Martinez и San Luis се отличава с нов ринг, алуминиев тубос и с иновативен дизайн, съдържащ отличителни знаци, които правят разпознаването му лесно и увеличават ексклузивността на марката.

Заедно с вечерята и дегустацията Habanos се състоя и традиционният за Фестивала благотворителен търг за умидори. Тази година сумата, която бе събрана, възлиза на 963 506 щатски долара. Шесте умидора, включени в търга, са с уникален дизайн и  характеристики и принадлежат към най-престижните марки на Habanos – Cohiba, Montecristo, Romеo y Julieta, Partagas, Hoyo de Monterrey и H. Upmann. През последните 12 години безвъзмездно са дарени 10 милиона долара на кубинската обществена здравна система.

Наградите на Habanos се провеждат от 1995 г. и отличават хората, които са спомогнали за развитието на продуктите Habanos, тяхното позициониране и разпознаваемост в световен план. Тази година награда печели тютюневия производител Armando Rodríguez от Чили в категория "Продукция" и Jemma Freeman, дистрибутор на Habanos за Обединеното Кралство в категория "Бизнес". Jim Belushi, Phil Manzanera и Augusto Enríquez връчиха приза в категория "Комуникация" на José Castelar Cueto, който е отличен в няколко рекорда на Гинес за направата на най-дългата в света пура Habanos. 

Програма на Фестивала:

Като новост в това издание, Корпорация Habanos s.a. обяви международния конкурс Habanos in Images (Habanos в картини), насочени към създателите на аудиовизуални творби, свързани с Habanos. Организирането му е с цел насърчаване на знанията и разпространението на изкуството от производители на пури, торседори и други кубинци, вземащи участие в процеса на създаването на Habanos.

По време на Фестивала се случиха съвместни представяния между световноизвестните марки на Habanos - Cohiba, Montecristo, Romeo y Julieta, Partagás и вината на Vinhos do Porto – Offley, Ferreira, Rozes, Warre´s, Graham´s и Dow´s.

През седмицата се проведе и търговски панаир, международен семинар и традиционните посещения на тютюневите плантации във Вуелта Абахо и Пинар дел Рио, както и във фабриките, където гостите могат да се запознаят с процеса за производство на Habanos. Акцент тази година бяха El Lagito, така рядко посещаваната историческата сграда на фабриката на Cohiba, както и La Corona – централата на Romeo y Julieta.

 

В допълнение на единадесетото издание на консолидирания международен конкурс за Habanossommelier се проведе и втората Сляпа дегустация на пури, в която участниците изпробваха 3 витоли само чрез допир и вкус.

За повече информация: "Калиман Карибе" (www.kalimancaribe.com)  - ексклузивен дистрибутор на престижните марки ръчно свити пури Habanos за България. 

 

 реклама