WFP представя електронни карти за сирийските бежанци в Ливан с подкрепата на MasterCard

До края на годината близо 800 000 бежанци ще използват тези електронни карти
по статията работи: Ралица Стоянова
WFP представя електронни карти за сирийските бежанци в Ливан с подкрепата на MasterCard
Снимка: MasterCard

Като част от огромната си хуманитарна подкрепа в отговор на сирийската криза World Food Programme (WFP) на Обединените нации представи новаторска програма за електронни ваучери в Ливан, която ще позволи на хиляди сирийски бежанци да посрещнат нуждите си от храна и ще помогнат за стимулирането на местната икономика.

До края на годината близо 800 000 бежанци ще използват тези електронни карти или "е-карти" в участващите в програмата магазини в Ливан в рамките на инициатива, реализирана с техническата подкрепа на MasterCard (NYSE: MA) - партньорът на WFP в частния сектор.

 Освен в Ливан WFP ще въведе поетапно подобна програма за е-карти за сирийските бежанци и в Йордания – отново с подкрепата на MasterCard, първоначално за 300,000 бежанци до края на 2013 г., като ще продължи и следващата година.

"Новите е-карти ще позволят на сирийските бежанци да избират  храните, които искат и когато искат", каза Елизабет Расмусен, помощник-изпълнителен директор на "Партньорски и управленски услуги" в WFP. "Благодарим на MasterCard за помощта при изграждането на системите за е-ваучери в Ливан и Йордания - двете държави, приели най-много бежанци. Това е само един пример как съвместните ни усилия могат да предложат ефикасни и новаторски начини в борбата срещу глада."

Това сътрудничество за е-карти  е част от по-голямо дългогодишно партньорство с MasterCard, започнало през месец септември 2012 г. То съчетава възможностите на MasterCard в областта на системите за електронни плащания и огромния опит на WFP при подпомагането на най-гладните и уязвими хора на планетата.

"Ние в MasterCard вярваме, че технологиите могат да отключат иновации при доставянето на хранителни помощи, което води до по-силно въздействие и помага да докажем убеждението ни, че един свят без пари в брой създава свят без глад," каза Ан Кернс, президент "Международни пазари", MasterCard. "Ние сме твърдо решени да работим с World Food Programme на Обединените нации, за да сложим край на световния глад.”

Програмата  за е-карти, която беше пусната пилотно  през септември за близо 2,000 сирийски домакинства (почти 10,000 души) в град Набатия в южен Ливан, постепенно ще обхване и други части на страната през следващите седмици, като замести хартиените ваучери на WFP. Семействата ще получат по една карта, зареждана на месечна база с 27 щ.д. за човек, които могат да бъдат използвани за определени продукти в участващите в програмата магазини. Това ще им позволи да купуват храни според специфичните си нужди, в т.ч. прясна храна, която обикновено не е включена в традиционните хранителни дажби.

"Това е огромна помощ за сирийските бежанци, които преживяха изключително много трудности месеци наред,” каза Муханад Хади, координатор "Спешни случаи – сирийска криза" в WFP. "Е-картите носят и бизнес за местните търговци, както и оптимизират действията на WFP от гледна точна на време и разходи. Това е една печеливша за всички нас ситуация.”

"В подкрепа на WFP ние разработихме решение, което съчетава опита ни при плащанията и технологиите с дълбото познаване на WFP на най-належащите нужди на бежанците,” каза Басел Ел Тел, мениджър "Източносредиземноморски пазари", MasterCard. "Много е обнадеждаващо да видим как е-картите могат да имат положително влияние върху бежанците, докато инициативата се разпространява в региона.”

Е-картите отразяват една по-голяма промяна на WFP - от физическата доставка на храни към ваучери и други съвременни форми на помощ, които могат да са по-ефективни и да имат по-голямо влияние. До днешна дата чрез ваучерната програма за сирийските бежанци WFP е вляла почти 192 милиона щ.д. в местните икономики на Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет.

Помощта за Сирия е най-голямата и сложна спешна операция на WFP. Организацията се нуждае от 30 милиона щ.д. всяка семдица, за да отговори на нуждите на хората, засегнати от конфликта.

Действията на WFP в Ливан са подкрепяни от много държави и институции, сред които Австралия, Канада, Дания, Европейската комисия, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Япония, Корея, Кувейт, Люксембург, Норвегия, Великобритания и САЩ.

 реклама