Visteon приключи придобиването на Electronics бизнеса на Johnson Controls

Годишните приходи на обединената световна компания за електроника са над 3 милиарда щ.д.
по статията работи: Данаил Казаков
Visteon приключи придобиването на Electronics бизнеса на Johnson Controls

Днес корпорацията Visteon (NYSE:VC) обяви, че приключи придобиването на бизнеса с автомобилна електроника на Johnson Controls (NYSE:JCI), с което създава една от трите най-големи световни компании – доставчици на електроника за автомобили. Двете компании обявиха плановете за сделката, възлизаща на 265 милиона щ.д., на 13 януари тази година.

Придобиването ще подобри конкурентната позиция на Visteon в бързоразвиващия се сегмент на електрониката за автомобили, като укрепи глобалното й присъствие в производствената и инженерна сфера, продуктовото портфолио и проникването сред клиентите. Годишните приходи на обединената световна компания за електроника са над 3 милиарда щ.д. Тя държи второто място в света в информационните технологии за шофьори и има над средните темпове на растеж в сегмента на електрониката за автомобили, като снабдява девет от десетте най-големи производители на автомобили в света.

"Това придобиване е крайъгълен камък в трансформирането на Visteon и ние сме уверени, че е от голяма полза за нашите клиенти, инвеститори, нови и сегашни служители по целия свят", заявява Тимоти Д. Льолиет (Timothy D. Leuliette), главен изпълнителен директор и президент на Visteon. "Като най-важен момент в нашия план за създаване на стойност, тази сделка затвърждава електрониката за автомобили като една от двете бързоразвиващи се основни сфери на дейност на Visteon заедно със системите за терморегулиране на превозни средства, при които държим второ място в световен мащаб".

Льолиет добави: "Придобиването на този значим бизнес с електроника дава на компанията ни световен мащаб и рентабилност, за да можем да подкрепяме нови глобални програми на автомобилостроителите, и издига Visteon в първата десятка на компаниите, развиващи мрежовите технологии за автомобили. Притокът от технологии и таланти ще укрепи нашите вече утвърдени способности за иновации. Удовлетворен съм от усилията на двете компании за осигуряване на плавен преход за нашите клиенти, доставчици и служители".

Мартин Т. Тал (Martin T. Thall), заместник-изпълнителен директор и президент на Visteon, Електроника, заяви, че с придобиването се създава "основен играч в индустрията за автомобилна електроника".

"Това ново предприятие за електроника има пазарната позиция и иновативността да се превърне във водеща технологична компания в автомобилния сектор", каза Тал. "Разработваме решения, които съчетават най-добрите технологии от бързоразвиващия се отрасъл на потребителската електроника и автомобилния свят. Щастливи сме, че ще укрепим нашите възможности да бъдем предпочитаният партньор в автомобилната индустрия – свързващото звено в стратегиите за мобилност на нашите клиенти".

Бизнесът, придобит от Johnson Controls, предоставя на автомобилостроителите информационни системи за водачите, информационно-развлекателно оборудване, свързаност и електронни продукти за корпуса. Сделката засяга около 5000 служители, включително 1000 инженерни и електронни специалисти и дизайнери в Европа, Азия и Северна Америка. Новият електронен бизнес на Visteon разполага с 24 производствени обекта, осем глобални технически центъра и около 10 500 служители по целия свят.

През финансовата година, приключила на 30 септември 2013 г., бизнесът, придобит от Visteon, генерира приблизителни приходи в размер на 1,3 милиарда щ.д с печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация (EBITDA), възлизаща на около 58 милиона щ.д. EBITDA включва приспадане от около 12 милиона щ.д. за корпоративно разпределение, които няма да се прехвърлят със сделката. Сделката предлага възможности за дългосрочно разширяване на маржа чрез икономии от мащаба, с очаквани общо годишно намаление на разходите, които ще достигат над 40 милиона щ.д. до 2017 г.

Консултанти по сделката бяха Rothschild Inc. и Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP.

Информация за Visteon

Visteon е глобален доставчик за автомобилната индустрия, който предоставя добавена стойност за автомобилостроителите и акционерите чрез два бързо развиващи се основни бизнеса: електроника за автомобили и системи за терморегулиране на превозните средства. Visteon притежава 70 процента от Halla Visteon Climate Control Corp., вторият по големина световен доставчик на решения за терморегулиращи системи за превозни средства. Visteon проектира, създава и произвежда иновативни компоненти и системи за почти всички производител на автомобили в света. Корпоративните офиси на компанията са във Ван Бурен, Мичиган (САЩ); Шанхай, Китай; както и в Хелмсфорд, Великобритания. Visteon има фабрики в 32 държави и е работодател на около 29 000 души. През 2013 година продажбите на Visteon възлизат на 7,4 милиарда долара. Научете повече на адрес www.visteon.com.

 реклама