VMware представи официално новото Virtual SAN решение

VMware Virtual SAN улеснява съхранението на данни във виртуални среди чрез уникална архитектура, базирана на политики за виртуалните машини и вградена автоматизация
по статията работи: Данаил Казаков
VMware представи официално новото Virtual SAN решение

VMware, световен лидер в областта на виртуализацията и cloud инфраструктурите, обяви появата на първото си софтуер–базирано решение за съхранение на данни – VMware® Virtual SAN™. То е вградено в ядрото на VMware vSphere и осигурява нов тип съхранение на данни, интегрирано с хипервайзора.

Софтуерното решение създава абстрактни образи на вътрешните магнитни дискове и флаш устройствата на стандартните x86 сървъри и ги организира в споделени масиви от ресурси с определени локации. Така потребителите получават високопроизводителен и надежден център за съхранение на данни за виртуални машини. Данните за производителност от вътрешните тестове на VMware Virtual SAN показват:

  • 2 милиона входящи/изходящи операции за секунда (IOPS) в режим на четене при 32-точков клъстер; (1)
  • 640,000 IOPS в смесен режим на работа при 32-точков клъстер. (2)

"Това е уникално решение, с което VMware променя самия подход към съхранението на данни в наши дни," коментира Джон Джилмартин, Вицепрезидент и генерален мениджър, SDDC Suite отдел, VMware. "VMware Virtual SAN™ е максимално опростено сторидж решение, оптимизирано за виртуални среди, което въвежда софтуерно дефинирания модел при управлението на масиви от данни. Потребителите, които познават VMware vSphere ще работят в напълно позната среда с VMware Virtual SAN и могат да се възползват незабавно от неговите предимства."

Лесно за използване и високопроизводително решение за съхранение на данни

VMware Virtual SAN опростява значително процесите по управление на съхранението, като в същото време намалява цената на експлоатация на системите, предлагайки гъвкав оперативен модел. Решението осигурява надеждност и устойчивост, типични за системите за съхранение от корпоративен клас, включително и висока степен на защита срещу загуба на информация при евентуални хардуерни проблеми. VMware Virtual SAN е изключително подходящ за използване в центрове за резервиране и възстановяване на данни, в среди за разработка и тестване на приложения, както и при наличие на инфраструктури с настолни операционни системи, хоствани във виртуални машини на централизиран сървър (VDI). Сред някои от основните характеристики са:

  • Виртуална конвергирана архитектура: Вградено в ядрото на VMware vSphere, VMware Virtual SAN е решение, което осигурява най-ефективния път до данните, като значително подобрява производителността при минимум натоварване на процесорите (използват се под 10 процента от CPU ресурса).
  • Висока производителност с линейно разширение: VMware Virtual SAN използва флаш технология, за да осигури максимална бързина на представянето при четене и запис на информация. Софтуерът позволява на потребителите да увеличават капацитета на сториджа съгласно нуждите си като просто добавят още една точка към клъстъра или допълнителни дискове при индивидуалните инсталации.
  • Управление на съхранението на данни чрез политики: VMware Virtual SAN променя модела на управление на сториджа от центриран в хардуерното устройство модел към софтуерно дефинирани политики. Един Virtual SAN център за данни може да осигури различни нива на услуги, базирани на индивидуални VM политики. При това решение се избягват сложните LUN конфигурации и се оптимизира работата с обемите данни, което позволява предоставянето на точно толкова капацитет, колкото е нужен във всяка точка.
  • Интеграция с VMware решения: VMware Virtual SAN е изключително лесно за конфигурация решение, което се внедрява буквално с два клика на мишката във VMware vSphere Web Client. Ефективната интеграция с VMware vSphere позволява на клиентите да използват услуги като резервиране и клониране на информацията, репликации, както и функциите Distributed Resource Scheduler™, High Availability, vMotion и Storage vMotion. В допълнение VMware Virtual SAN е напълно съвместим с VMware Horizon View 5.3.1, VMware vCenter Site Recovery Manager, VMware vCenter Operations Management Suite и VMware vCloud Automation Center.

Повече за VMware
VMware е глобален лидер в сферата на софтуерни решения за виртуализация и cloud инфраструктури. Компанията помага на своите клиенти успешно да трансформират начина, по който изграждат, предоставят и използват ИТ ресурсите в Cloud среда. VMware е една от най-бързо растящите софтуерни компании с годишен приход от 5, 21 млрд. долара за 2013 г., повече от 500 000 клиенти и 75 000 бизнес партньори. Компанията е базирана в Силициевата долина и разполага с офиси в целия свят. За повече информация посетете www.vmware.com

 реклама