VIVACOM подкрепи пилотното издание на състезанието "Математика с компютър"

В "Математика с компютър" участваха над 50 състезатели от 5 различни града на страната
по статията работи: Данаил Казаков
VIVACOM подкрепи пилотното издание на състезанието "Математика с компютър"

Миналата седмица с подкрепата на VIVACOM в София се проведе пилотното издание на състезанието "Математика с компютър". Неговата цел бе да изпробва формата и концепцията за масова надпревара по математика, в която участниците имат правото да използват всички налични ресурси (компютър, интернет, софтуерни системи като ГЕОГЕБРА, книги и т.н.), както е в реалния живот при решаване на какъвто и да било проблем. На 11 юни на официална церемония учениците, постигнали най-високи резултати в състезанието, получиха специални награди от VIVACOM.

В "Математика с компютър" участваха над 50 състезатели от 5 различни града на страната. Състезанието се проведе on-line и включваше теми за 4, 6, 8 и 10 клас. Учениците от 5, 7, 9 и 11 клас решаваха задачите от съответния по-долен клас. Всяка тема съдържаше по 15 задачи, подредени в постепенно нарастваща сложност. По-голямата част от тях бяха придружени от ГЕОГЕБРА-файлове, с помощта на които учениците можеха да изследват поставената задача и да намерят правилния отговор. Времето за работа на участниците бе 60 минути.

До края на годината състезанието "Математика с компютър" ще се проведе в още няколко пробни етапа, като целта е изпробване и усъвършенстване на технологията. Първият официален кръг на надпреварата предстои да се осъществи през платформата VIVA Cognita - съвместен проект на VIVACOM, Института по математика и информатика към БАН и Съюза на математиците в България. В него ще могат да участват всички желаещи ученици, след предварителна регистрация. Участието ще се проведе on-line, от произволно място с достъп до интернет. Отново ще могат да се ползват всякакви ресурси. Най-добре представилите се ученици ще бъдат поканени за участие във Втори кръг, в който те ще трябва да покажат уменията си за самостоятелна работа.

Повече информация за проекта VIVA Cognita можете да намерите тук и тук.

 реклама