VIVACOM Art Hall представя нова платформа за българска фотография

Онлайн проектът Bulgarian Photography Now ще събира някои от най-добрите проекти на млади фотографи, реализирани у нас
по статията работи: Данаил Казаков
VIVACOM Art Hall представя нова платформа за българска фотография

София, 9 декември 2013 г. – На специално събитие във VIVACOM Art Hall днес беше представена първата българска онлайн платформа за съвременна фотография Bulgarian Photography Now. Проектът събира на едно място избрани творби на български автори, както и проекти на чуждестранни фотографи, реализирани в България. В сайта са застъпени всички свободни форми на фотографията, като акцентът е поставен върху творби, реализирани след 2000 г.

Създатели на проекта са фотографите Никола Михов и Ивайло Стоянов, които подбират за старта на сайта работи на общо 17 автори, между които Евгения Максимова, Мисирков и Богданов, Веселина Николаева, Боряна Кацарова, Лубри и Георги Kожухаров. Занапред съдържанието ще се обновява периодично и към него ще бъдат добавяни както нови автори, така и други проекти на вече представените артисти. Целта на сайта е да обединява стойностна съвременна фотография в една платформа, която да бъде лесно достъпна за представяне пред български и чуждестранни почитатели на това изкуство.

Платформата Bulgarian Photography Now е партньор на Софийска градска художествена галерия при интегрирането на фотографията в музейната колекция и в изложбената политика на институцията. За избора на авторите отговарят главният куратор на галерията д-р Мария Василева, Никола Михов и Ивайло Стоянов.

1132412
1132411
1132414 1132413

 

За създателите на проекта:

До момента Никола Михов участва в редица международни изложби и фестивали. Носител е на наградата за Фотожурналистика на Съюза на българските журналисти (СБЖ) през 2012 г. и е номиниран за наградата на "Salon de la Photo” в Париж през 2012 г. Първата му фотографска книга "Forget Your Past – монументалните паметници от времето на комунизма” е в селекцията "The Best Photobooks of the Year" на British Journal of Photography, a през 2014 г. книгата е номинирана за една от най-престижните награди в света на фотографията Deutsche Börse Photography prize. Никола е съосновател и на Виртуалния музей на графичния дизайн от времето на социализма – СОЦМУЗ. Наскоро Никола беше избран за един от 40-те млади лидери на България в класацията на Дарик Радио.

Ивайло Стоянов е преподавател по Концептуална фотография в Нов български университет и участник в множество самостоятелни и колективни изложби и водещи фотографски издания като: Photonews, Artflash и др. Негови творби са включени в колекциите на Националната художествена галерия в София, Софийска градска художествена галерия, галерия Erhard Witzel, Висбаден-Германия и частни колекции.

 реклама