Unilever България представи нови растително базирани продукти за мазане на Калиакра, полезни за здравето  5

Здравословният хранителен режим трябва да съдържа полезни ненаситени и есенциални мазнини, които обикновено имат растителен произход, съветват специалисти
по статията работи: biznews.bg
Unilever България представи нови растително базирани продукти за мазане на Калиакра, полезни за здравето

На специално събитие днес бе представен новият продукт за мазане на Калиакра - Калиакра Класика, който е с много добър хранителен профил и се произвежда без използване на частично хидрогенирани растителни масла, които са източник на трансмазнини. Той съдържа значимо количество висококачествено масло от рапица – естествено богато на есенциалните мазнини Омега 3 и Омега 6. Водещи експерти в областта на храненето и диететиката разкриха кои са ползите от рапичното масло за човешкото здраве и какво представляват растително базираните хранителни режими.

Бяха представени общо 4 нови продукта под марката "Калиакра": обновената Калиакра Класика и Калиакра с вкус на масло, както и иновативните Калиакра Веган и Калиакра Buttermilch. Калиакра Класика е вече налична в търговските обекти с подобрена рецепта на базата на рапичното масло, благодарение на което е с повишено съдържание на растителни мазнини от 48% на 60% и повече Омега 3.

Новите растително базирани вкуса на Калиакра обхващат Калиакра Веган и Калиакра Buttermilch. Калиакра Веган е със 100% растителни мазнини, напълно веган, без лактоза и млечни продукти. Премиум продуктът в новото портфолио на Каликра е Калиакра Buttermilch, който има 80% съдържание на мазнини.

"Подобряване начина на хранене и прилагането на здравословни хранителни режими е една от основните ценности на Unilever, в резултат на което следвайки препоръките на световните здравни организации още през 2012г. всички меки за мазане и течни маргарини са преформулирани и не съдържат транс-мазнини, които се получават от частично хидрогeнирани растителни масла.. " – заяви Тодор Гавазов, Маркетинг Мениджър, Unilever България. – "Компанията продължава да е ангажирана с темата за по-доброто хранене и здравословния начин на живот, поради което създадохме новите продукти за мазане със значимо количество от рапично масло" – добави той.

1891924

"Рапичното масло е полезно за здравето поради ред причини: съдържа по-малко наситени мазнини от други често използвани, например приблизително 50% по-малко от зехтина и 70% по-малко от слънчогледовото олио, съдържа 10 пъти повече ненаситени мазнини Омега 3 отколкото слънчогледовото олио и зехтина. Рапичното олио има висока точка на опушване, не прегаря при нагряване до високи температури, което го прави идеална мазнина за пържене и т.нар. stir frying (запържване с бъркане, азиатско пържене), при което се запазва естествения вкус на храните." – каза проф. Веселка Дулева, Национален консултант по хранене и диететика. "Има убедителни научни доказателства, че намаляването на консумацията на наситени мазнини чрез заместване с ненаситени, например рапичното масло, допринася за поддържане на нормални нива на холестерол в кръвта и е полезно за сърдечно-съдовото здраве" – добави още тя.

1891923

По време на събитието диетологът д-р Мария Николова представи хранителни режими, които са базирани на по-голям прием на храни на растителна основа: пълнозърнести зърнени храни (доставящи фибри, витамини група В и витамин Е и минерали – селен, цинк, магнезий, мед); разнообразни пресни плодове и зеленчуци (храни с ниска енергийна и висока биологична плътност – източници на витамини, минерали, фибри и фитохимикали); протеини с животински (постни меса, нискомаслени млечни продукти, яйца) и растителен произход (бобови храни, ядки и семена) и растителните масла и растително базираните продукти за мазане. Включването на повече растителни мазнини и намаляването на наситените са сред основните национални препоръки за здравословно хранене на населението в България, които се подкрепят от редица авторитетни здравни организации, като Консултативния комитет за диетични препоръки на САЩ, Препоръките за здравословно хранене на Великобритания, Насоките за здравословно хранене на Холандия, Скандинавските хранителни препоръки и други.

"Растителните мазнини, сред които са и новото поколение меки маргарини за мазане, съдържащи оптимално количество есенциални мазнини Омега 3 и Омега 6, и допълнително обогатени с витамини Е, D и A, са в подкрепа на здравословния модел на хранене" – каза д-р Мария Николова, специалист диетолог, член на Българското дружество по хранене и диететика. "Замяната на наситените с ненаситени есенциални мазнини помага за поддържането на нормални нива на холестерола в кръвта, а витамините А, D и Е допринасят за нормалното функциониране на имунната система и поддържането на нормално зрение, костна система и помага при защитаването на клетките срещу оксидативен стрес", добави още тя.

На събитието Севда Димитрова, известен шеф готвач и победител в MasterChef-2, направи атрактивна демонстрация на вкусни рецепти с новия продукт за мазане на Калиакра и със здравословни и пресни продукти, съдържащи незаменими мазнини. Маргарините за мазане са подходящи за приготвяне на сандвичи и хапки. Също така могат да бъдат използвани и при различни вкусни ястия от зеленчуци, паста и сирена. Трапезните маргарини могат да бъдат част от балансиран хранителен режим.

1891925

Полезните мазнини

Ненаситените мазнини, които са предимно от растителен произход, са полезни мазнини. Есенциалните мазнини са сред тях. Това са единствените мазнини, които тялото не може да произведе само, а наистина се нуждае от тях. Поради тази причина се наричат и есенциални – незаменими, и трябва да се приемат ежедневно. Организмът ни се нуждае от 2 гр от Омега 3 и около 10 гр от Омега 6 всеки ден.

Полезните мазнини, и особено есенциалните, могат да окажат положителен ефект върху здравето на сърцето. Те подобряват холестеролния профил в кръвта.

Богат източник на незаменими мазнини са растителните мазнини като масло от рапица, слънчогледово масло, соево, ленено и царевично масло; и продукти, направени от тях като трапезни маргарини, дресинги за салати, майонеза и риба. Полезните мазнини могат да се мажат или са в течно състояние след като се извадят от хладилника (слънчогледово масло, майонеза, маргарин). На пазара от години се предлагат висококачествени маргарини от ново поколение, които са здравословна и вкусна хранителна алтернатива, защото съдържат добри растителни мазнини, източници на есенциални мазнини.

1891930

За Юниливър:

Юниливър е един от най-големите световни производители на хранителни продукти, както и продукти за дома и персонална хигиена, с продажби в над 190 страни. Работим с 173 000 колеги от целия свят, а през 2013 достигнахме годишни продажби на стойност 49.8млрд евро. Повече от половината дейности на компанията се извършват в бързо развиващи се пазари (57% през 2013). Стремим се да създадем по-добро бъдеще всеки ден, затова помагаме на хората да се чувстват добре, да изглеждат добре и да постигат повече. Нашето портфолио включва някои от най-познатите световни марки – Knorr, Persil / Omo, Dove, Sunsilk, Hellmann’s, Surf, Lipton, Rexona / Sure, Wall’s ice cream, Lux, Flora / Becel, Rama / Blue Band, Magnum и Axe /Lynx, 14 от които допринасят с оборот от 1млрд евро или повече всеки.

За повече информация относно Юниливър и нашите марки, моля посетете www.unilever.com

 реклама