Staropramen подкрепя популяризирането на чешката култура в България

Пражката бира обяви глобалното си партньорство с Чешките културни институти в целия свят
по статията работи: Лиляна Бончева
Staropramen подкрепя популяризирането на чешката култура в България
Снимка: Архив

От началото на тази година Пражка бира # 1 в света Staropramen е ексклузивен партньор на Чешкия културен център в България. Новината беше съобщена по време на емблематично за Чешката култура събитие у нас – Гала вечер в памет на Вацлав Хавел, състояла се на 12 март. Събитието беше част от официалната програма на София филм фест и акцент в него беше представянето на филма "Оттегляне”. Сценарист и режисьор на продукцията е Вацлав Хавел - един от най-ярките символи на пражката "нежна революция”.

Събитието събра културни дейци, политици, представители на дипломатическия корпус, на чешката общност в България и почитатели на чешката култура. Сред специалните гости на прожекцията бяха Желю Желев - първият демократично избран български президент, зам. - посланикът на Чехия в България Томаш Хробак, директорът на Чешкия културен център у нас Катерина Хуртаева.

"Искам да изкажа благодарността си към Staropramen - генералният партньор на мрежата от Чешки центрове по света, който ни подкрепя и помага за реализирането на редица културни събития от програмата на Чешкия център в София, включително и на това значимо събитие", коментира г-жа Катерина Хуртаева.

"За нас е изключителна чест да бъдем партньори на Гала вечерта, организирана в памет на Вацлав Хавел. Подкрепата ни е не просто част от глобалната политика за партньорство между Пражка бира # 1 в света и Чешкия културен център. За нас е удоволствие да бъдем част от събитие на толкова високо ниво, което представя емблематична за историята на Чехия личност”, коментира Василена Даскалова, бранд мениджър на марката Staropramen в България.

Идеята за популяризирането на чешката култура в България във всичките й аспекти е в основата на партньорството между Staropramen и Чешкия културен център както на глобално ниво, така и в България. Съвместните проекти съответстват и на историята и традициите на пражка бира # 1 в света - създадена през 1869 г., марката е неизменна част от развитието и традициите на Чехия повече от век. " 140 години по-късно тези традиции и история са основата, на която се базира развитието и популяризирането на културата днес. За нас е чест да имаме възможността да бъдем част от представянето на чешките традиции в България и да добавим "глътка пражки привкус” към проектите на Чешкия културен център в страната”, коментира Василена Даскалова.

В рамките на 2012 г. като част от партньорството между Пражка бира # 1 в света предстоят редица общи проекти. Сред тях са изложби на млади творци, музикални и филмови събития, различни арт проекти.

 

Staropramen e марката флагман на групата компании StarBev, контролирани от фонда за частни инвестиции CVC Capital Partners. Част от StarBev са Чехия, Унгария, Румъния, Хърватия, Сърбия, Черна Гора и България, чиито представител е "Каменица” АД.

"Каменица” АД е водеща пивоварна компания в България. До придобиването й от CVC Capital Partners в края на 2009 г. компанията е част от най-големия производител на бира в света Anheuser-Busch InBev. "Каменица” АД е единствената българска компания, която съчетава трите пивоварни традиции: белгийската, немската и чешката. Портфолиото й включва както местните марки Каменица, Астика, Бургаско пиво, Славена, така и водещите световни марки Stella Artois, Beck’s и Staropramen. Компанията оперира с две пивоварни в Пловдив и Хасково. Общият брой на заетите в дружеството възлиза на около 780 работници и служители и с това компанията е и най-големия работодател в бирената индустрия.

Чешкият културен център в София е част от мрежата от чешки центрове, които са бюджетни организации към Министерството на външните работи на ЧР. Мисията му е да осъществява диалог с обществеността в съответната страна в областта на културата, образованието, икономиката и туризма, и по този начин съвместно да изгражда имиджа на Чешката република като една модерна и динамична страна. Днес има повече от 20 чешки центрове в 19 страни по цял свят, които се ръководят от Централата "Чешки центрове” в Прага.

Центърът в София се намира на ул. "Раковски" 100. Открит е през 1949 г. (тогава като "Чехословашка творба - Орбис", по-късно ЧСКЦ, ЧСКИЦ, а от 1.1.1993 г. - Чешки център). Без преувеличение може да се каже, че адресът му представлява понятие не само за софиянци, но също така той е и сред ориентирите в столицата.

Много широка е дейността на Чешкия културен център, особено в областта на културата. Застъпени са няколко основни категории - музика, филм, театър и изобразително изкуство, но също така се подготвят културни програми с по-широк спектър, които дават представа за съвременното състояние на културата и изкуството в Чешката република. Това са преди всичко съвместни проекти, организирани с други български и чуждестранни институции, които се провеждат не само в столицата София, но и на различни места в цялата страна.

 реклама