Samsung се присъедини към Дигиталната национална коалиция  2

В рамките програмите на Samsung, у нас бяха открити две Смарт класни стаи – в София и Пловдив, както и Лаборатория за иновации към Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски"
по статията работи: Данаил Казаков
Samsung се присъедини към Дигиталната национална коалиция

Samsung Electronics стана част от учредителите, които на 10 юни подписаха меморандум за създаването на Дигитална национална коалиция (ДНК) в България. Коалицията е част от инициативата на Европейската комисия (ЕК) Grand Coalition for Digital Jobs, която е насочена към решаването на проблема с липсата на достатъчен брой и качествени професионалисти в Европа, заети в областта на информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

Основната цел на новоучредената коалиция е да обедини усилията на всички заинтересовани страни и да инициира проекти, които да спомогнат за придобиване на дигитални умения и запълване на нуждата от ИКТ специалисти.

Samsung бе представен от г-жа Сабина Щърб, мениджър "Връзки с обществеността и корпоративна политика", която запозна участниците накратко с новите обучителни програми, които компанията ще развива за учители и ученици, както и професионалните обучения, които стартира миналата година, за да подобрява дигиталните умения и да се бори с младежката безработица.

В рамките програмите на Samsung, у нас бяха открити две Смарт класни стаи – в София и Пловдив, както и Лаборатория за иновации към Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски". Дигиталните стаи са оборудвани с най-съвременни информационни технологии и софтуерни дигитални решения, предоставени от Samsung, които дават възможност за изцяло дигитализиран и интерактивен учебен процес. В лабораторията за иновации бяха организирани два курса за писане на мобилни приложения, в които се включиха над 200 студента. Обучението, което те получиха, им дава една допълнителна квалификация, която повишава тяхната конкурентоспособност на пазара на труда и спомага за по-успешната им професионална реализация.

Samsung ще продължи да развива и надгражда своята политика в тази насока с нови ефеткивни проекти, изцяло съобразени с нуждите на българското образование и да помага в подготовката на млади кадри за успешно професионално реализиране в диначмично развиващия се дигитален свят.

В учредяването на ДНК в България се включиха представители на правителството в лицето на вицепремиера Даниела Бобева, представители на бизнеса, образователните институции, БАН. Специално за подписването на меморандума в България пристигнаха Кунстантитен фон Оранте-Насау, началник на кабинета на Нели Крус, заместник-председател на ЕК, и Джонатан Мъри, директор на Digital Europe.

Главен изпълнителен директор на ДНК за България е г-жа Рени Рупчева, която заяви, че до 2020 г. почти 96% от професиите ще изискват основни дигитални умения и поради това е много важно да бъдат положени необходимите усилия за популяризирането на ИКТ професиите и необходимото обучение за придобиване на дигитални умения в българското общество.

За Samsung Electronics Co. Ltd.

Samsung Electronics Co. Ltd. е световен лидер в технологиите, който разкрива нови възможности за хората навсякъде. Ние преобразяваме света на телевизорите, смартфоните, личните компютри, принтерите, фотоапаратите, домашните електроуреди, LTE системите, медицинските уреди, полупроводниците и LED решенията чрез постоянни нововъведения и открития. За нас работят 286 000 души в 80 страни, а годишните ни продажби са 216,7 млрд. долара (274,4 млрд. лв.). За да откриете повече, моля, посетете www.samsung.com.

 реклама