Samsung Electronics обяви резултатите си за последното тримесечие и за финансовата 2016 г.

Samsung Electronics обяви консолидирани приходи от 53.33 трилиона вона и оперативна печалба от 9.22 трилиона вона за последното тримесечие на 2016 г.
по статията работи: biznews.bg
Samsung Electronics обяви резултатите си за последното тримесечие и за финансовата 2016 г.

Samsung Electronics обяви консолидирани приходи от 53.33 трилиона вона и оперативна печалба от 9.22 трилиона вона за последното тримесечие на 2016 г.

Компанията анонсира приходи от 201.87 трилиона вона и оперативна печална от 29.24 трилиона вона за цялата изминала година.

Приходите за четвъртото тримесечие са генерирани главно от компонентния бизнес, включително бизнеса с памет и сегмента с дисплейни панели, който произвежда OLED и LCD екрани. Силните продажби на високо производителни продукти с памет от високия ценови клас, разширената миграция на процесите към V-NAND и високият брой доставени OLED и широкоформатни UHD панели допринесоха за добрите резултати на компанията. По-силният американския долар спрямо корейския вон също оказа положително въздействие върху оперативната печалба на Samsung.

Мобилният бизнес регистрира печалби на годишна база, благодарение на стабилните продажби на водещи продукти като Galaxy S7/S7 edge и подобрената рентабилност на моделите в средната и ниската ценова категория. Подразделението за потребителска електроника регистрира спад в приходите, въпреки увеличението при продажбите на първокласни продукти, включително SUHD и извити телевизори. Бизнесът с дигитални електроуреди също отчете позитивно търсене през последното тримесечие на 2016 г., но новите инвестиции в B2B сектора доведоха до понижаване в приходите.

През 2016 г., Samsung постигна солидни резултати, въпреки прекратеното производство на Note7 през втората половина, като резултат от непрекъснатите усилия на компанията през последните три години да укрепи конкурентоспособността на компонентния си бизнес. Samsung също така направи няколко ключови придобивания и продажби, които ще дадат възможност за бъдещ растеж.

Компонентният бизнес очаква високо търсене на полупроводници, гъвкави OLED и широкоформатни LCD панели през 2017 г. Компанията ще се стреми да подобри рентабилността на DRAM и NAND на фона на продължаващото нарастване на търсенето на сървъри и мобилни устройства. Подразделението System LSI продължава с политиката на диверсификация на клиентската си база, за да подобри резултатите си. По отношение на дисплейните панели, приходите от гъвкави OLED панели от висок клас се очаква да се увеличат на годишна база, благодарение на увеличение в доставките. В допълнение, Samsung планира да отговори на по-силната конкуренция с продукти, които осигуряват добавена стойност, с фокус върху UHD и широкоформатни телевизионни панели.

При мобилните комуникации, компанията ще продължи с иновациите при софтуера и хардуера в цялото портфолио от продукти и ще постави фокус върху безопасността на потребителите. Въпреки че се очаква забавяне в растежа на глобалния пазар на смартфони, новите услуги, като изкуствен интелект (AI), ще бъдат отличаващ фактор. Мобилният бизнес ще се стреми да укрепи лидерството си на пазара на устройства от висок клас и да повиши конкурентоспособността на смартфоните в средната и ниската ценова категория, като добави иновативни функции, налични във флагман моделите.

В сегмента за потребителска електроника, компанията ще цели да утвърди лидерската си позиция при телевизорите от висок клас с помощта своите QLED и широкоформатни UHD телевизори, и да засили присъствието си в B2B сектора на пазара на домакински електроуреди.

При бизнеса с памет, Samsung планира да постигне по-високи резултати, въпреки сезонния спад на търсенето през първото тримесечие, концентрирайки се върху  продуктите с по-висока плътност и по-добра производителност. Сегмента с дисплейни панели ще се стреми да остане рентабилен, като посрещне търсенето на OLED панели и разшири доставките на LCD панели с добавена стойност.

Общите капиталови разходи (CAPEX) за 2016 г. възлизат на 25.5 трилиона вона, което се дължи главно на направените инвестиции в края на годината. Капиталовложенията в сегмента с дисплейни панели достигнаха 9.8 трилиона вона, докато бизнеса с полупроводници допринася към капиталовите разходи с 13.2 трилиона вона.

Samsung очаква огромен ръст в търсенето на памет с по-висока плътност и по-добра производителност за бизнеса със сървъри, както и на чипове при пазарите за автомобили и изкуствен интелект (AI).

Очаква се и значителен ръст при търсенето на гъвкави панели на OLED пазара, което се дължи на иновациите при смартфоните.

Samsung прогнозира, че важността на облачните и AI решения за мобилни устройства ще нарасне бързо, както и на решенията за свързаност на смарт домовете.

Чрез тези нови разработки, Samsung очаква значителни нови бизнес възможности. Въпреки това, компанията отчита и несигурността в глобалната бизнес среда. Тези обстоятелства могат потенциално да доведат до предизвикателства при изпълнение на средно- и дългосрочните бизнес стратегии на Samsung, като например инвестиционни решения и разработването на нови двигатели на растежа.

1845697

※ Консолидирани продажби и оперативна печалба по сегмент по сегмент, на база на корейските международни стандарти за финансови отчети (K-IFRS) (2014~2016) 

За Samsung Electronics Co. Ltd.

Samsung Electronics Co. Ltd. вдъхновява света и оформя бъдещето с трансформиращи идеи и технологии, преобразявайки света на телевизорите, смартфоните, носимите устройства, таблетите, фотоапаратите, дигиталните уреди, принтерите, медицинското оборудване, мрежовите системи и полупроводници и LED решенията. За да откриете повече, моля, посетете нашия официален информационен сайт news.samsung.com.

 

 

 реклама