SAP включва на скорост с инициативата "Електрически автомобил"

В съответствие с настоящата си политика за изграждане на офис сгради и центрове за данни, SAP ще зарежда своите електрически служебни автомобили само със 100% възобновяеми ресурси
по статията работи: Данаил Казаков
SAP включва на скорост с инициативата "Електрически автомобил"

SAP AG (NYSE: SAP) обяви, че ще увеличи обема на електрически превозни средства в автомобилния паркинг на компанията до 20 процента. До 2020 г. компанията си поставя за цели всяка пета корпоративна кола да е с електрически двигател. Инициативата беше обявена официално на 24 юни в централата на SAP във Валдорф, Германия.

За да отбележат случая, Петер Распер, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на глобалната финансова инфраструктура, и Даниел Шмид, главен директор "Устойчиво развитие", официално връчиха ключовете на десетия собственик на електрически автомобила от семейството на SAP. Още 50 електрически превозни средства са планирани да се присъединят към автопарка до края на годината. SAP също така разкри, че 50-тата им станцияи за зареждане на електро-автомобили ще бъдат инсталирана във Валдорф, като част от глобалната им инфраструктура, която компанията постоянно разширява. Междувременно SAP разработва и система за управление, която ще свързва електрическите коли и станциите за презареждане с цел да отговори на нуждите на служителите.

Корпоративни/служебни автомобили, захранвани с възобновяеми ресурси

В съответствие с настоящата си политика за изграждане на офис сгради и центрове за данни, SAP ще зарежда своите електрически служебни автомобили само със 100% възобновяеми ресурси. Мярката е част от дългосрочна програма, целяща да компенсира вредните емисии на компанията и до 2020 г. да ги върне на нивото от 2000 г. Инициативата предвижда SAP да спомогне за намаляване на глобалните емисии на въглероден диоксид почти наполовина спрямо средните си нива от 2007 г.

"Миналата година нашият автопарк от 22 000 автомобила бе отговорна за 24 процента от общите ни CO2 емисии. Можем да постигнем нашата глобална корпоративна мисия само ако заменим значителна част от нашата флота от автомобили със "зелени" такива, каза Шмид. "Силното разрастване на бизнеса ни означава, че броят на служителите, които имат право да си притежават служебни автомобили се увеличава всяка година. Искаме да гарантираме, че повишаването на енергийната ефективност, която постигаме в редица области на компанията, не бива заличена от разрастването на нашия автомобилен парк. Ето защо инвестираме в инициативата за електрически автомобили и неутрална въглеродна концепция за мобилност.

SAP разработва Интелигентна система за управление на електрически автомобили

За да отговори на притесненията на водачите, дали превозното средство ще може да достигне крайната цел с едно зареждане, SAP провежда научни изследвания и работи съвместно с изследователския проект Future Fleet на MVV Energie AG и Немския изследователски институт по околната среда Öko-Institut, Университета в Манхайм, Германия и Германския институт за социално-екологични изследвания (ISOE). Въз основа на направени тестове с участието на 500 служители на SAP, тези организации изследват как да направят електронните автомобили неразделна част от фирмените автопаркове.

"Нашата цел сега е да използваме резултатите, за да се разработим пазарни решения за нашите служители и клиенти. Като водещ производител на фирмен софтуер, имаме експертизата да обвържем множеството аспекти на електромобилността, за да създадем интелигентна система за управление.", каза Распър. "Използвайки нашата настояща система за управление на автопарка като основа, се надяваме да предоставим на шофьорите прости интегрирани решения, които ще анализират дължината и времетраенето на планираното пътуване, максималният пробег с едно зареждане и най-близките електрически станции за презареждане, така че да могат интелигентно да планират маршрута си преди да тръгнат на път".

Стимулираща система в полза на преминаването към електромобил

Друг важен елемент в програмата е системата за насърчаване на служителите да преминат от конвенционално към електрическо превозно средство чрез предоставяне на субсидия за закупуване на батерия. В комбинация с данъчните облекчения, които служителите в Германия получават при поръчка на служебен електромобил, тази субсидия неутрализира разликите в цената на този тип автомобили и стандартните такива.

 реклама