REHAU разработва второ поколение профили GENEO  3

Влагането на устойчивите решения в строителството е най-актуалната тенденция в момента, стана ясно по време на кръгла маса в София
по статията работи: biznews.bg
REHAU разработва второ поколение профили GENEO

Композитните прозорци съвсем скоро ще изместят алуминиевите в луксозния сегмент, а профилите от второ поколение RЕHAU – GENEO* вече са в процес на разработване, стана ясно по време на кръгла маса, организирана от REHAU в столицата. На специалното събитие присъстваха представители на строителния бизнес, архитекти и инвеститори.

Какви са ползите от новите технологии за енергийната ефективност, кои са актуалните тенденции в архитектурните решения за прозорци и врати и до колко дигиталната ера навлиза в бизнес отношенията? Това бяха част от темите, над които дискутираха изпълнителният директор на REHAU България – инж. Владимир Войнов, арх. Борислав Игнатов (Архитектурно студио BIGNATOV) председател на Камара на архитектите в България (КАБ), арх. Мартин Христов (архитектурно бюро "Е-АРХ), зам. председател на КАБ, инж. Димитър Иванов, собственик на "Чех пласт”, инж. Васил Божков, проект мениджър, Lindner Immobilien Management, инж. Стефан Недков, изп. директор на "Тал Инженеринг" и инж. Добромир Димов, проект мениджър, Артекс Инженеринг. Модератор на кръглата маса бе издателят и главен редактор на сп. "Твоят бизнес" Ина Георгиева. Специален гост на срещата бе Томас Клима – регионален мениджър на REHAU за Югоизточна Европа.

 

"Важно е да отбележим, че в момента REHAU разработва ново поколение профил GENEO, който се очаква след около година да бъде готов.", заяви г-н Клима. Той сподели пред събралите се представители на бизнеса и архитектурния бранш в София, че целта на немския гигант е да развие профилната система до достигане на повишена стабилност за по-устойчиви конструкции, която да позволява реализирането на по-големи прозоречни елементи. При това модерната тенденция за максимално остъкляване няма да влиза в конфликт със завишените изисквания към топлинното изолиране в Европа, а напротив ще бъде максимално следвана.

"Повишената стабилност на профила за прозорци чрез прилагането на специален композит, усилен с фазерни нишки ще намали движението му при термично натоварване и ще го приближи до характеристиките на алуминия. Прозоречните елементи със стандартни размери, изпълнени с композитния профил, са без допълнително стоманено армиране. То бе необходимо до сега за постигане на стабилност на елементите, но и играеше роля на термо-мост. Уникалната комбинацията от максимална здравина и в същото време достигането на максимална топлоизолация е новото и непознато до сега в бранша.", сподели по време на кръглата маса изпълнителният директор на REHAU за България инж. Владимир Войнов.

"В никакъв случай не говорим за компромис – параметрите и качеството на профила, който съвсем скоро ще се появи на пазара ще дават много повече възможности от тези, които имаме сега. В момента екипът на REHAU събира мнения и следи тенденциите в глобален мащаб и новият продукт ще отговаря на очакванията на гилдията. Всички архитекти в Европа споделят, че създават проекти с големи остъклени прозоречни елементи, а нашата мисия е да гарантираме възможното им изпълнение на практика – искаме те да са леки, стабилни и да осигуряват отлична топлоизолация", заяви още инж. Войнов.

Според арх. Борислав Игнатов диалогът между фирми като REHAU и проектантите трябва да бъде активен. "Имаме много идеи, като ново ръководство на Камарата на архитектите в България и работим специално в посока връзката между доставчиците на материали и строителния бизнес у нас." Той сподели още, че архитектурата през последните години все повече се обръща към класическите форми и все по-силно следва тенденцията за функционалност и качество.

Инвеститори и архитекти се обединиха около тезата, че сред най-важните условия за качественото строителство са не само материалите, но и последващият контрол, който трябва да бъде упражняван и законово подкрепен от страна на държавата. Изключително важно е да се работи и в посока клиентите да бъдат насочвани към информиран избор на по-устойчиви решения в строителството.

Разбира се, финансовите показатели често са водещи при покупката на жилище, но положителен сигнал е, че българските потребители все повече залагат на качеството и обръщат внимание на всички детайли в строителството, каквито са вратите и прозорците.

В заключение експертите заявиха, че строителният бизнес вече иска да предложи на пазара нещо повече от помещения и сгради – търси също и качество, устойчивост и иновации, а именно това е ноу-хауто на REHAU при разработка на нови и иновативни профили за прозорци и врати.

------------------------

*GENEO е профилна система на REHAU, изработена от високотехнологичен материал (RAU-FIPRO) с усилени влакна, които дават висока степен на стабилност на ядрото на профила, използван в самолетостроенето и Формула 1. Прозорците с този вид профил са изключително подходящи за нискоенергийни и пасивни къщи.

 реклама