OMV финализира продажбата на Bayernoil

OMV се фокусира върху силно интегрирани рафинерии
по статията работи: Данаил Казаков
OMV финализира продажбата на Bayernoil

Както бе планирано, на 30 юни 2014 г., OMV финализира продажбата на своя дял от 45% в немската рафинерийна мрежа Bayernoil. Герхард Ройс, Главен изпълнителен директор на OMV, "С финализирането на тази сделка, OMV отново доказа способността си да внедрява бизнес стратегията с нов фокус, която бе обявена от компанията през 2011 година." От тогава насам, OMV е продала, освен друго, мрежите от бензиностанции в Босна и Херцеговина и Хърватска, както и бизнеса със смазочни материали. Всички сделки значително са подобрили паричния поток на Компанията.

"Сделката представлява най-голямата стъпка в определената програма за де-инвестиции, целяща постъпления до 1 милиард евро до края на 2014 година. С продажбата на Bayernoil, оптимизацията на портфолиото на OMV при рафинирането завършва. Оставащите рафинерии на OMV са изключително интегрирани към суров петрол и/или нефтохимически продукти със съпътстващите ги конкурентни предимства на нашите основни пазари", каза Манфред Лайтнер, Член на Изпълнителния съвет на компанията, отговорен за сегмент Рафиниране и Маркетинг. OMV продължава да оперира три рафинерии с годишен капацитет от около 17.4 млн. тона: Швехат (Австрия) и Бургхаузен (Южна Германия) се фокусират върху интегриран нефтохимически добив, докато рафинерията в Петробраз (Румъния) е изцяло отдадена на преработката на румънски суров петрол и следователно, 100% интегрирана с бизнеса в сегмент Проучване и Добив.

OMV Aktiengesellschaft

С консолидирани приходи от 42.41 милиарда евро и персонал от 27,000 души през 2013 г., OMV Aktiengesellschaft е най-голямата индустриална компания на борсата в Австрия. В сектор Проучване и Добив, OMV притежава силна база в Румъния и Австрия, както и нарастващо международно портфолио. Дневното производство през 2013 г. е от около 288,000 нефтени барела. В сектор Газ и Енергия, OMV е продала приблизително 425 TWh газ през 2013 г. OMV оперира в Австрия газо-преносна мрежа и хранилища за съхранение на газ в Австрия и Германия с капацитет от 2.6 bcm. В сектор Рафиниране и Маркетинг OMV има годишен рафиниращ капацитет от 17.4 милиона тона и към края 2013 година приблизително 4,200 бензиностанции в 11 държави, включително Турция.

 реклама