OMV откри въглеводороди в сондаж Hanssen в Норвегия

Откритието е оценено на 50 милиона boe извлекаеми запаси
по статията работи: Данаил Казаков
OMV откри въглеводороди в сондаж Hanssen в Норвегия

Central и на около 315 километра северно от Hammerfest. "Развълнуван съм от потвърждението за потенциал в Район Wisting. Стратегията на OMV за установяване на Норвегия като ключова държава за бизнеса при проучване и добив напредва много добре", казва Яп Хуискес, Член на Изпълнителния съвет на OMV отговорен за сегмент Проучване и Добив. Сондажът Hanssen е с трети прокаран сондаж по добивен лиценз 537 от 2009 г. Находището е сондирано на вертикална дълбочина от 1,679 метра под морското равнище и завършено във формацията Snadd от средно-триаската епоха. Дълбочината на водата е 417.5 метра.

Главната цел на находището бе да докаже наличието на въглеводород в средно-юрските до късно-триаските резервоарни скали (Stø, Nordmela и Fruholmen Formations), с второстепенни цели в късно до средно-триаските резервоарни скали (формация Snadd). При находището бе открит 20-25 метров брутен нефтен стълб при основната цел (Stø Formation), като резервоарът показа добри характеристики. Извършен бе успешен тест на формацията в Stø Formation.

Предварителните изчисления пресмятат, че размера на откритието Hanssen в Stø Formation има извлекаеми запаси между 20 и 50 млн. boe, основно от петрол. Сега находището ще бъде за постоянно запушено и оставено.

Като оператор, OMV (Norge) AS има дял от 25% в лиценза; партньори на компанията в смесеното дружество са Petoro, Idemitsu, Tullow (всеки с дял от 20%) и Statoil (дял от 2/2 15).

OMV Aktiengesellschaft

С консолидирани приходи от 42.41 милиарда евро и персонал от 27,000 души през 2013 г., OMV Aktiengesellschaft е най-голямата индустриална компания на борсата в Австрия. В сектор Проучване и Добив, OMV притежава силна база в Румъния и Австрия, както и нарастващо международно портфолио. Дневното производство през 2013 г. е от около 288,000 нефтени барела. В сектор Газ и Енергия, OMV е продала приблизително 425 TWh газ през 2013 г. OMV оперира в Австрия газо-преносна мрежа и хранилища за съхранение на газ в Австрия и Германия с капацитет от 2.6 bcm. В сектор Рафиниране и Маркетинг OMV има годишен рафиниращ капацитет от 17.4 милиона тона и към края 2013 година приблизително 4,200 бензиностанции в 11 държави, включително Турция.

OMV в Норвегия

OMV (Norge) AS е дъщерно дружество на OMV Exploration & Production GmbH, основано през 2006 г. със седалище в Ставангер. OMV Norge е партньор в сегашните разработки на находища Aasta Hansteen, Zidane, Edvard Grieg и инфраструктурен проект Polarled и фокусира проучвателни дейности в по-граничните области на северно Норвежко море и в Баренцово море. OMV (Norge) AS в момента има дялове в 23 лиценза: 11 в Баренцово море, 11 в Норвежко море и един в Северно море; на девет лиценза оператор е OMV.

 реклама