OMV инвестира приблизително EUR 30 млн. в завод за увеличение на производството на бутадиен в Швехат

Значителен потенциал за растеж в световен мащаб на производството на бутадиен като основен материал за химическата индустрия
по статията работи: Данаил Казаков
OMV инвестира приблизително EUR 30 млн. в завод за увеличение на производството на бутадиен в Швехат

Като част от стратегията на OMV в сегмент Рафиниране и Маркетинг, разширеният завод за бутадиен в рафинерията в Швехат започна работа на 02 май 2014 година. OMV следва стратегическия си подход към фокусиране в нефтохимическото производство в своите рафинерии. Паралелно с разширяването на завода за бутадиен в Швехат, се изгражда и нова производствена база в рафинерията на OMV в Бургхаусен (Германия), която се очаква да започне да оперира през второто тримесечие на 2015 година. Бутадиенът е основен материал в химическата индустрия и основно се използва в автомобилния сектор и за производството на гуми.

Манфред Лайтнер, член на Изпълнителния съвет на OMV, отговорен за сегмент Рафиниране и Маркетинг: "С това разширяване на завода ние градим върху синергиите на рафинерия Швехат що се отнася до нефтохимическите продукти. Създаваме допълнителен потенциал за приходи и допълнително подобряваме конкурентната си позиция."

Глобална промяна в сектора на рафинирането означава, че нефтохимическите деривати играят нарастващо важна роля на международно ниво, редом с традиционните петролни продукти като дизел, гориво за отопление и горива. "Затова OMV продължава да се фокусира върху нефтохимическите продукти в дейността си в сектор рафиниране и инвестира в производството на материали за пазарите със стратегическо развитие", добавя Манфред Лайтнер.

Обновяването на предприятието в Швехат, посредством използването на най-модерни технологии започна през септември 2013 г. и завърши на 26 април 2014 г. Регулярната операционна дейност започна на 2 май. Това означава, че рафинерията е увеличила своя капацитет за производство на бутадиен с 30% и сега може да произвежда 60,000 тона бутадиен годишно.

Разширеното предприятие може да се управлява от същия брой служители. До пускането на завода в експлоатация, по време на шестседмичния период на обновяване са наети 90 души, докато 300 служителя общо работеха там всеки ден по време на обновяването.

OMV Aktiengesellschaft

С консолидирани приходи от 42.42 милиарда евро и персонал от 27,000 души през 2013 г., OMV Aktiengesellschaft е най-голямата индустриална компания на борсата в Австрия. В сектор Проучване и Добив, OMV притежава силна база в Румъния и Австрия, както и нарастващо международно портфолио. Дневното производство през 2013 г. е от около 288,000 нефтени барела. В сектор Газ и Енергия, OMV е продала приблизително 425 TWh газ през 2013г. OMV оперира в Австрия газо-преносна мрежа и хранилища за съхранение на газ в Австрия и Германия с капацитет от 2.6 bcm. В сектор Рафиниране и Маркетинг OMV има годишен рафиниращ капацитет от 17.4 милиона тона и към края 2013 година приблизително 4,200 бензиностанции в 11 държави, включително Турция.

Бутадиен

Бутадиенът е газообразен, ненаситен въглеводород, който се произвежда в нефтохимическия сектор на рафинерията, и е вторичен продукт от парата на етилена, при процеса на кракинг. Бутадиенът е важен материал за производството на пластмаси, който е много трудно да бъде заместен от други материали. Газът се използва основно при производството на гуми. При комбиниране с други материали, той придобива качества като: добро сцепление при всякакви климатични условия, по-продължителен пробег, по-нисък шум на гумите, по-лек на тегло и по-ниско съпротивление при въртенето на автомобилната гума. Тези фактори допринасят значително за сигурността, както и намаляват консумацията на гориво и отделените емисии въглероден диоксид от автомобилите. Също така бутадиенът има ключова роля при производството на пластмаси за автомобилната индустрия и при производството на висококачествени гуми и латексови продукти за медицината например, но също така и за текстилната и спортната индустрия, производството на играчки и компютри.

 реклама