OMV инвестира в Тунис EUR 500 млн. в съвместен проект с ETAP

Решаваща фаза на основен проект за разработка на газово находище Nawara
по статията работи: Данаил Казаков
OMV инвестира в Тунис EUR 500 млн. в съвместен проект с ETAP

Проект Nawara подчертава значителната роля на Тунис в портфолиото на OMV. Тунизийският министър на индустрията, енергетиката и мините, Камел Бен Насур, Председателят на Тунизийската Национална петролна компания ETAP, Мохамед Акрут и Яп Хуискес, член на Изпълнителния съвет на OMV, заедно проправиха пътя към внедряването на ключовия за Тунис инфраструктурен проект.

Яп Хуискес, Член на Изпълнителния съвет на OMV, отговорен за сегмент Проучване и Добив: "OMV и нашия партньор в Тунис ETAP, постигнахме значителен напредък по отношение внедряването на проекта за разработка на газово находище Nawara. Този огромен енергиен проект създава печеливша възможност както за всички бизнес партньори, така и за местните общности, и има най-високо ниво на подкрепа от страна на правителството на Тунис. OMV е напълно ангажирана с инвестицията в разработката на ресурсите в Тунис с цел увеличение нивата на добив и разработка на базата от запаси. Горди сме от това, че сме партньор, на който се оказва доверие в Тунис, за разработката на местните енергийни ресурси в страната."

Вътрешното финално инвестиционно решение (FID) за проект Nawara е взето през месец март 2014 година. Проектът вече е получил всички необходими одобрения от страна на правителството, като скоро ще бъдат получени и договори. Проектът за газопровод South Tunisian Gas Pipeline и проектът Nawara са вече обединени.

Nawara е ключов и стратегически инфраструктурен проект за Тунис, който позволява разработката на газовите ресурси в Южен Тунис. Работата по изграждането ще продължи за период от две до три години и ще създаде приблизително 200 постоянни работни места в допълнение на други няколкостотин работни места по време на фазата на изграждане. За OMV този съвместен проект с ETAP е съществена част от стратегията за развитие на компанията в Тунис и е в съответствие с целите й за растеж в сегмент Проучване и Добив и постигане на балансирано международно портфолио.

Проектът се състои от следните елементи: съоръжения за добив в находище Nawara, тръбопровод от Nawara до предприятията за обработка на газ за производството на LPG продукти и търговия с газ. Първи добив на газ се очаква да започне в началото на 2016 година с върхов добив от около 10,000 boe/d. Очакваната инвестиция на OMV в проекта е около EUR 500 млн. Към настоящия момент OMV притежава пет разрешителни за проучване и девет лиценза за добив на територията и крайбрежните части на Тунис.

OMV Aktiengesellschaft

С консолидирани приходи от 42.41 милиарда евро и персонал от 27,000 души през 2013 г., OMV Aktiengesellschaft е най-голямата индустриална компания на борсата в Австрия. В сектор Проучване и Добив, OMV притежава силна база в Румъния и Австрия, както и нарастващо международно портфолио. Дневното производство през 2013 г. е от около 288,000 нефтени барела. В сектор Газ и Енергия, OMV е продала приблизително 425 TWh газ през 2013 г. OMV оперира в Австрия газо-преносна мрежа и хранилища за съхранение на газ в Австрия и Германия с капацитет от 2.6 bcm. В сектор Рафиниране и Маркетинг OMV има годишен рафиниращ капацитет от 17.4 милиона тона и към края 2013 година приблизително 4,200 бензиностанции в 11 държави, включително Турция.

 реклама