Microsoft пусна новия Windows 8.1

Новият Windows предоставя възможност за персонализация спрямо уникалните предпочитания на потребителите и най-голямото разнообразие от устройства
по статията работи: Георги Георгиев
Microsoft пусна новия Windows 8.1
Снимка: Microsoft

Microsoft представи Windows 8.1 – богат на функционалности ъпдейт на популярната операционна система Windows 8, който дава на потребителите възможност да настройват устройството си спрямо начина си на живот по време на работа, у дома или когато са в движение. От днес, 17 октомври, потребителите с Windows 8 устройства на повече от 230 пазара и 37 езика могат да изтеглят безплатната актуализация онлайн от Windows Store. Windows 8.1 ще се предлага на нови устройства и самостоятелно като софтуер в търговската мрежа по цял свят от 18 октомври.

"С Windows 8 въведохме иновация за ерата от високо мобилни, сензорни и винаги свързани компютри", сподели Петър Иванов, изпълнителен директор на Майкрософт България. "Windows 8.1 развива тази визия и обединява всичко, което потребителите правят на своите устройства, независимо дали са у дома, на работа или на път. Windows предлага най-висока степен на персонализация, което прави всяко устройство неразделна част от нас самите и предлага повече начини да създадем за себе си преживяване, което е лично и съответства на начина ни на живот."

Windows 8.1 продължава визията на Windows за персонализиране на компютрите в максимална степен, като същевременно демонстрира дългосрочната стратегия на Microsoft за бързо и адекватно на пазара развитие. С новия Windows 8.1 се очакват редица иновативни устройства за крайни и бизнес потребители – от удобни и мобилни таблети и 2 в 1 устройства до високопродуктивни лаптопи и all-in-one компютри. Много от тези нови устройства са със сензорни екрани и разполагат с още по-голяма процесорна мощ, дълъг живот на батерията и модерен дизайн, като се предлагат всички ценови сегменти.

Windows 8.1 предлага много повече възможности за пресонализиране и функционални подобрения включително:

  • Персонализиран – подобрен и персонализиран начален екран с различни по големина "живи плочки" на приложенията, повече фонови изображения и цветове, така че всяко Windows устройство да изглежда уникално и напълно лично. Потребителите могат да избират как да стартират Windows – с началния екран или в добре познатия десктоп режим на Windows.

  • Познат и лесен за навигация – като емблематична част от работата с Windows, Windows 8.1 връща Start бутона, познат елемент от навигацията. Обновеният изглед на приложенията позволява на потребителите да виждат всичките си приложения наведнъж, за още по-лесен достъп и нови кликвания.

  • Разширено търсене – новият Smart Search на Bing осигурява най-лесния начин за потребителите да намерят търсения файл на устройството или в интернет. Просто плъзнете пръст по екрана или започнете да пишете от началния екран и "Smart Search" ще го намери – независимо дали става дума за документ, фото албум в облака, любимо приложение или уеб страница.

  • Широка гама от приложения и услуги на Start екранa – Windows 8.1 предоставя най-пълното и нестандартно преживяване при работа с компютър. Той предлага широка гама от приложения и услуги, които са достъпни на началния екран. Така потребителите бързо и лесно могат да правят в Windows нещата, които обичат – да проведат видео разговори с близките си по Skype, да изпратят имейл чрез Mail приложението, да гледат филми и телевизионни предавания в Xbox Video, да подготвят работни документи в Office, да открият нова рецепта с Bing Food and Drink или да слушат безплатно музика онлайн чрез XBox Music. Windows 8.1 се предлага с новия Internet Explorer 11 (IE11), който е бърз, гъвкав и е единственият браузър, разработен изцяло за сензорни устройства. IE11 дава възможност за по-добра работа с тъч екран, по-висока скорост и синхронизирана история на сърфиране, любими линкове и настройки за всички Windows 8.1 устройства на един потребител. Windows 8.1 разполага и с вградена поддръжка за триизмерен печат, ще има и Plug and Play поддръжка за 3-D принтери, като ще позволява на приложенията безпроблемно да принтират 3-D задания и ще чете 3-D файлови формати.

  • Най-доброто за работа с няколко приложения наведнъж и висока производителност – с Windows 8.1 може да работят едновременно с до 4 приложения, гъвкаво оразмеряване на прозорците за всяко приложение на екрана, възможност за дадено приложение да стартира друго и подобрена поддръжка на няколко монитора, позволявайки на потребителите да виждат работния плот или приложенията от Windows Store на всякакви монитори.

  • Дълбока облачна интеграция със SkyDrive – Windows 8.1 улеснява повече от всякога потребителите, като им дава възможност да работят навсякъде с достъп до файловете си – на всякакви устройства и места. Със SkyDrive потребителите могат да създават, редактират, запазват и споделят файлове навсякъде и по всяко време, независимо от използваното устройство.

  • Windows Store с по-красив дизайн – новият дизайн на Windows Store подобрява начина, по който са представени приложенията и улеснява получаването им. С Windows 8.1 всички приложенията се обновяват автоматично по подразбиране, така че потребителите винаги ще разполагат с най-новата и най-добра версия на всяко от тях. В Windows Store постоянно се предлагат нови или подобрени приложения от популярни разработчици като Evernote, Facebook за Windows 8.1, Hulu Plus, Adobe Photoshop Express, eBay, Netflix и NOOK.

За българските фенове Майкрософт България организира и хакатон, посветен на създаването на Windows 8 приложения. Събитието ще се състои на 1-2 ноември 2013 г. в betahaus със специален гост Ондрей Стастни от Чехия, който консултира бизнеса за създаването на успешни Windows 8 приложения. Хакатонът е отворен за всички, които искат да се научат как да създават приложения от ново поколение и да направят прототип на своя идея за 48 часа.

 реклама