Manpower България: “Инженерите отново са най-търсени и през 2012''

51% от работодателите в България срещат трудности при запълването на работни места
по статията работи: Елица Елефтерова
Manpower България: “Инженерите отново са най-търсени и през 2012''

Manpower България обяви днес резултатите от своето изследване, свързано с недостига на таланти (Talent Shortage survey), според което 51% от българските работодатели срещат трудности при запълване на ключови позиции в своите организации. Седмото годишно изследване на ManpowerGroup разкрива, че един от трима работодатели в световен мащаб не успява да намери подходящи кадри за важни за своята компания работни места.

Тук в България, мениджърите посочват, че най-трудно намират инженери, квалифицирани работници и мениджъри на високи ръководни позиции/висш мениджмънт. Топ 3 на позициите остава сравнително непроменен в сравнение с миналата година, което очертава тенденция на постоянен недостиг на такъв персонал. Инженерите остават номер 1 сред топ 10 на трудните за запълване позиции. Високото търсене на инженерни кадри може да се обясни с факта, че компаниите се ориентират все повече към високотехнологични производства. За сравнение, 42% от българските работодатели са регистрирали през изминалата година трудности при запълване на позиции.

Надя Василева, Управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия коментира: "Разликата от 9% на годишна база е доста притеснителна. Пазарът става все по-труден и конкурентен, тъй като всички компании се опитват да намерят и привлекат най-добрите специалисти. На българския пазар е задължително да се използва всяка възможност за намиране на таланти и да не се заблуждаваме, че ако не използваме компания за подбор на персонал, ще спестим пари. Всъщност, погледнато в дългосрочен план, е точно обратното.”

Най-търсени позиции  през 2012 г. в БЪЛГАРИЯ

Най-търсени позиции  през 2011 г. в БЪЛГАРИЯ

1. Инженери

  1. Инженери

2. Квалифицирани работници

  1. Мениджмънт/Executive (Management/Corporate

3. Мениджмънт/Executive (Management/Corporate)

  1. Квалифицирани работници

4. Счетоводители и финансисти

  1. Секретарки, лични асистенти, административниасистенти и офис-мениджъри

5. Търговски представители

  1. Техници

6. IT-специалисти

  1. Шофьори

7. Шофьори

  1. IT-специалисти

8. Персонал за ресторанти и хотели

  1. Търговски представители

9. Мениджъри продажби

  1. Счетоводители и финансисти

     10. Оператори производство

     10. Машинисти/машинни оператори

   

"Обезпокоително е, че работодателите са по-малко загрижени за въздействието, което недостигът на кадри оказва върху развитието на компаниите, като само 13% от мениджърите от региона на EMEA и 17% от българските мениджъри отговарят, че липсата на търсени служители ще окаже сериозно влияние,” допълва Надя Василева. "Работодателите може и да не виждат в момента проблем в незапълването на ключови позиции, но това се отразява и много скоро те ще се сблъскат с него, и този процес е необратим. Достъпът до таланти е ключов конкурентен фактор в Човешката ера и компаниите, които успяват в тази нова екосистема, ще бъдат тези, които имат детайлна стратегия за работната сила, която е в унисон с бизнес стратегията.”

Резултатите от проучването  на Manpower за недостига на таланти показват, че българските работодатели срещат трудности при запълването на конкретни позиции поради липса на технически умения (60%), следвани от липса на професионална квалификация (31%), липса на опит (27%) и липса на т.нар. меки умения (23%). В същото време 34% от работодателите от региона на ЕМЕА отчитат трудности при запълването на свободни позиции поради липсата на технически умения, докато 30% поради липса на кандидати, т.нар. недостиг на таланти (talent shortage).

С цел да преодолеят тези трудности 33% от българските работодатели използват стратегиии на допълнително обучение и развитие на съществуващия персонал, за да запълнят свободните позиции. 26% предпочитат да назначат хора, които не притежават необходимите умения в момента, но имат потенциал да се учат и да израстват на работното място. 11% от работодателите са споделили, че ще преразгледат офертите си към новопостъпващи служители.

"Успешна стратегия за работната сила ще идентифицира и разреши текущите предизвикателства във връзка с намирането на подходящите кадри, ще предотврати бъдещи такива и ще приложи ефективни решения за реакция. Лидерите в сферата на човешките ресурси би следвало да обмислят използването на разнообразни техники, в това число наемането на работници, които могат да бъдат обучени, използване на стратегическа миграция, наемане на гъвкави служители, ангажиране на по-възрастна работна сила, изобщо търсене на таланти по всякакви традиционни и не толкова традиционни канали, като жени и младежи, и разширяване на традиционните трудови пазари – с оглед откриване на най-добрите таланти.”

В глобален мащаб, работодателите, които срещат най-големи трудности при запълване на свободните позиции, са тези в Япония (81%), Бразилия (71%), България (51%), Австралия (50%), САЩ (49%), Индия (48%), Нова Зеландия (48%), Тайван (47%), Панама (47%), Румъния (45%), Аржентина (45%), Мексико (43%), Германия (42%), Турция (41%), Перу (41%) и Австрия (40%).

За региона на EMEA най-трудно се намират квалифицирани работници, следвани от инженери и търговски представители. Работодателите в България са с най-висок процентен дял от целия регион (на ЕМЕА) по показател трудност при запълване на позиции (51%), следвани от Румъния (45%) и Германия (42%), където поне двама от всеки пет работодатели срещат пречки при запълване на обявени места, Турция (41%) и Австрия (40%), докато процесът на наемане е най-малко вероятно да бъде засегнат от липса на подходящи кадри в Ирландия (2%), Холандия (7%), Испания (9%) и Южна Аафрика (10%).

 реклама