Jumpthegap: предизвикателството да влезеш в бъдещето и да създаваш банята

Може да се включите в съревнованието до 15 март 2017 г.
по статията работи: biznews.bg
Jumpthegap: предизвикателството да влезеш в бъдещето и да създаваш банята

Често казваме, че всички важни неща вече са измислени. И все пак, животът ни е пълен с неща, които правят ежедневието ни по-лесно и приятно, и които ние или нашите родители не сме си представяли преди пет, десет, петнайсет години. Мобилните телефони, социални мрежи, икономични и почти вечни осветителни тела ….

Как може да се промени банята в близко и по-далечно бъдеще? А каква е промяната днес, в сравнение с близкото минало? Не се замисляме, но днес можем да измием ръцете си, да вземем освежаващ душ или да почистим тоалетната с по-малко от половината количество вода, което е било необходимо не много отдавна; можем да имаме вода от кранчето или душа с желаната температура за секунди, можем дори да забравим за тоалетното казанче или да имаме умивалник и тоалетна в едно. Можем ли да си представим и да пожелаем нещо още по-смело и може би странно?

Jumpthegap, международен конкурс за дизайн в банята, организиран от Roca съвместно с BCD, Барселона дизайн център, за седми пореден път отправи предизвикателството към младите архитекти и дизайнери да погледнат в бъдещето и да сътворят банята. Всеки млад творец може да се регистрира за участие чрез интернет страницата www.jumpthegap.net . Срокът за регистрация изтича след 7 дни. Проекти се подават до 19 април 2017 г.

Седмото издание на jumpthegap се отличава с награден фонд от 26 000 Евро: 10 000 Евро за победителя в категория Професионалисти, 10 000 Евро за победителя в категория Студенти и 6 000 Евро специална Награда за устойчивост на фондация We Are Water.

Традиционно, международното жури обединява утвърдени професионалисти. Председател в това издание е известният архитект Патрик Шумахер, директор на Zaha Hadid Architects. За пръв път, в журито има и български представител, дизайнерът Валентин Водев. Роден е в София. Има магистърска степен по индустриален дизайн от Университета по приложни изкуства във Виена и от Кралския колеж по изкуства в Лондон. Живее във Виена, където създава Vodev Studio. Неговите уникални дизайнерски решения в областта на продукти за широко потребление, транспорт, обзавеждане и обществени пространства са съчетание на иновация и приложна логика. Носител е на множество престижни награди и отличия.

За да подкрепи младите български творци, Валентин Водев участва в първата 'jumpthegap talk' среща дискусия, която се проведе в изложбената зала на Roca в София. Той сподели с младите си колеги личен професионален опит. Говори за професионалните предизвикателства, за иновациите, силата на дизайна и на конкуренцията. Разказа как участието в конкурси има положително влияние върху неговата собствена, дори когато представянето не е най-доброто. Това е възможност да бъдеш забелязан и оценен. Важно е също да можеш да видиш добрата идея и в подходящият момент да успееш да я разработиш и реализираш.

Конкурсът за дизайн jumpthegap предлага уникалната възможност на млади архитекти и дизайнери да представят своите иновативни, концептуални проекти за пространството на банята, създадени без граници на въображението.

Пълната информация за международния конкурс jumpthegap e публикувана на www.jumpthegap.net и във фейсбук www.facebook.com/jumpthegap/.

***

jumpthegap

jumpthegap е международен конкурс за дизайн, инициатива на Roca. Провежда се на всеки две години. От първото издание през 2004 г., партньор-съорганизатор е BCD Барселона дизайн център. Основната цел на конкурса е да предложи платформа, където млади професионалисти и студенти по архитектура и дизайн от цял свят, на възраст до 35 години, да покажат таланта с предложения за устойчиви и иновативни решения за баня.

Общият награден фонд в 7-мото издание на конкурса е 26,000 евро, като работещи професионалисти и учащи се състезават в отделни категории.

Международното жури на jumpthegap обединява признати водещи специалисти от областта на архитектурата и дизайна. В седмото издание, председател на журито е известният немски архитект Патрик Шумахер, ръководител на Zaha Hadid Architects. Членове на журито са: Бенедета Талябу (Италия), директор на EMBT Miralles Tagliabue и председател на второто издание на jumpthegap; Ма Янсонг (Китай), носител на наградата Young Global Leaders (YGL) за 2014 г. и председател на шестото издание на jumpthegap; Владимир Пирожков (Русия), президент на център за промишлен дизайн и иновации «АСТРАРОССА дизайн»; Анджали Сринивасан (Индия), директор на студия ChoChoMa и победител в конкурса Swarovski Designer of the Future Award 2016; Валентин Водев (България), дизайнер и основател на Vodev Studio; Хосеп Конгост (Испания), директор Дизайн и инвации в Roca и Исабел Ройг (Испания), управляващ директор на BCD Barcelona Design Centre и бивш президент на BEDA (Бюро на европейските асоциации по дизайн).

Срокът за регистрация за участие в конкурса е 15 март 2017г., а за подаване на самите проекти – 19 април 2017г.

www.jumpthegap.net

BCD

BCD, Барселона Дизайн Център, е частна институция с над 40 години опит в популяризиране на дизайна в услуга на фирми и обществени институции. BCD провежда дейности за насърчаване и издигане на дизайна като движеща сила за устойчиво развитие на икономиката, социалната сфера и културата, и представя Барселона като международен еталон за дизайн и иновация.

www.bcd.es

Roca

Roca е компания за дизайн, производство и търговия на продукти за баня, подови и стенни керамични облицовки, в услуга на секторите архитектура, строителство и интериорен дизайн. Създадена е през 1917 г., когато семейство Roca започва строеж на първата фабрика в Гава (Барселона). На стотната си годишнина, компанията има над 22,600 служители, 78 производствени предприятия и оперира в над 170 държави на пет континента.

www.bg.roca.com

 

 реклама