Intel сключва стратегическо споразумение с Rockchip, за да ускори и разшири портфолиото от Intel-базирани решения за таблети

Според условията на споразумението, двете компании ще предоставят Intel-брандирана мобилна SoC платформа
по статията работи: Данаил Казаков
Intel сключва стратегическо споразумение с Rockchip, за да ускори и разшири портфолиото от Intel-базирани решения за таблети

Intel Corporation обяви днес, че е сключила стратегическо споразумение с Rockchip, за да разшири обхвата и ускори темпа, с които компанията доставя до пазара своята Intel® архитектура и базирани на комуникации решения за набор от базово ниво Android* таблети в световен мащаб.

Според условията на споразумението, двете компании ще предоставят Intel-брандирана мобилна SoC платформа. Четириядрената платформа ще бъде базирана на Intel® Atom™ processor ядро, интегрирано с Intel 3G технология за модеми.

Разширявайки предложенията в Intel SoFIA фамилията от интегрирани мобилни SoC платформи за базовия и бюджетния клас Android мобилни устройства, новата четириядрена SoFIA 3G част се очаква да бъде налична през първата половина на 2015 година. Тя ще бъде насочена предимно към базовия и бюджетен класове таблети. Фамилията Intel SoFIA беше добавена към мобилната продуктова карта на Intel в края на миналата година и включва първите интегрирани приложения процесор и комуникационна платформа на Intel.

Докато пазарът на таблети продължава да се разраства с по-голям избор на размер на екрана, форм фактор и цена, стратегическото споразумение с Rockchip също дава възможности на Intel да привлича нови клиенти с по-широко портфолио от продукти по-бързо.

"Стратегическото споразумение с Rockchip е пример за отдадеността на Intel да предприема прагматични и различни подходи за разрастване на нашето присъствие на глобалния мобилен пазар, като предоставя по-бързо по-широко портфолио от решения с Intel архитектура и комуникационни технологични решения,” каза Браян Крзанич, Главен изпълнителен директор на Intel. "Ние се вълнуваме да работим с Rockchip. С днешния анонс ние добавяме още една производна към фамилията Intel SoFIA, и очакваме да имаме всички тях на пазара преди средата на 2015 година. Ние се движим със скорост да разрастнем предложенията на Intel за разрастващия се глобален пазар на таблети.”

Стратегическото споразумение с Intel разширява продуктовото портфолио на Rockchip с добавянето на производителността и гъвкавостта на Intel архитектурата и водещи комуникационни решения.

"Ние винаги търсим иновативни начини да отличим нашето продуктово портфолио, и първото по рода си сътрудничество с Intel ни помага да направим това,” каза Мин Ли, Главен изпълнителен директор на Rockchip. "Комбинацията от водещите Intel архитектура и технология за модеми с нашите водещи възможности в мобилния дизайн носи по-голям избор на разрастващия се глобален пазар на мобилни устройства в базовия и бюджетния сегменти.”

С днешния анонс, фамилията Intel SoFIA сега се състои от три различни предложения, включващи двуядрената 3G версия, която се очаква да бъде доставяна през четвъртото тримесечие на тази година, четириядрената 3G версия, която се очаква да бъде доставяна през първата половина на 2015 година и LTE версията, която също се очаква през първата половина на следващата година.

Ценовите нива за четириядрената SoFIA 3G част, ще бъдат разкрити на по-късна дата, и както и по-широката Intel SoFIA фамилия, се очаква да бъде конкурентна в ценово отношение. Според споразумението, както Intel, така и Rockchip ще продават новата част на производителите на оригинално оборудване OEMs и на производителите на оригинален дизайн ODMs, предимно сред настоящата клиентска база на всяка от компаниите. 

За Rockchip

Rockchip е водеща в Китай компания за полупроводници без фабрики, и доставчик на SOC решения за мобилен-интернет, основана през 2001 година. Rockchip се фокусира върху мобилна интернет платформа, с продукти, насочени към мобилни интернет терминали (таблет/OTT-BOX/Dongle/e-Book) и преносими мултимедийни терминали за развлечение (MP3/PMP). Rockchip комбинира своя Video/Audio и Android опит, за да произвежда полупроводникови (IC) решения за световно известни OEM/ODM и Brand клиенти. Централата на Rockchip е във Фужу, където се прави голяма част от дизайна и разработките, и има още три клона в Пекин, Шанхай и Шенжен, които се фокусират предимно върху програми и маркетинг. За повече информация, моля, посетете www.rock-chips.com.

За Intel

Intel (NASDAQ: INTC) е световен лидер в областта на компютърните иновации. Компанията проектира и изгражда ключовите технологии, които служат за основа за компютърните устройства по света. Като лидер в корпоративната отговорност, Intel също произвежда първите в света налични за търговски цели "conflict-free” микропроцесори. Допълнителна информация за Intel е на разположение на newsroom.intel.com и blogs.intel.com, а за усилията на Intel в сферата на conflict-free на conflictfree.intel.com.

 реклама