Intel разширява портфолиото си за смартфони: нови клиенти, продукти, софтуер и услуги

Обявява партньорство при смартфоните с Orange, Lava, ZTE и Visa
по статията работи: Нели Минчева
Intel разширява портфолиото си за смартфони: нови клиенти, продукти, софтуер и услуги
Снимка: Intel

Президентът и главен изпълнителен директор на Intel Пол Отелини представи редица анонси и планове, насочени към развитието на портфолиото за смартфони на компанията и екосистемата на клиентите, включително стратегически нови ангажименти с Orange*, Lava International Ltd.*, ZTE* и Visa*.

"Имаме удоволствието да добавим нови, важни клиенти и възможности към нашите предложения за телефони. Оставаме фокусирани върху предоставянето на вълнуващи нови решения и изключителна производителност за потребителите на смартфони в цял свят”, заяви Пол Отелини.

Пол Отелини направи това изявление по време на пресконференцията на Intel на Mobile World Congress. Той също така подчерта плановете на компанията да разшири продуктовите си планове за SoC и комуникационни продукти за смартфони за пазарните сегменти на производителните и ценово-ефективните смартфони.

Нови смартфон ангажименти с клиенти

Като гради върху стратегическите ангажименти с Motorola Mobility Inc.* и Lenovo*, Intel очерта нови отношения при устройствата с Orange, Lava International Ltd. и ZTE.

Ив Метр, вицепрезидент на Orange Mobile Multimedia and Devices се присъедини към Отелини за да дискутират референтен дизайн на нов смартфон на Orange, базиран на Intel® Atom™ processor Z2460. С елегантна форма, дизайнът дава възможност за голямо забавление и получаване на услуги на Orange включително Orange TV, Daily Motion, Deezer, Orange Wednesdays и Orange Gestures. Смартфонът на Orange ще бъде пуснат във Великобритания и Франция по-късно това лято.

Intel обяви също и планове за навлизане на бързо развиващия се пазар на смартфони в Индия чрез сътрудничеството си с Lava International Ltd., една от най-бързо развиващите се индийски компании за мобилни устройства. Вишал Сехгал, Съучредител на Lava и директор на борда, обяви пускането на XOLO Smartphone by Lava. XOLO X900 е базиран на Intel смартфон референтен дизайн и ще бъде първият базиран на Intel технология смартфон на индийския пазар. Устройството ще бъде в наличност в топ търговските вериги в началото на второто тримесечие на 2012 и ще поддържа основните индийски мобилни мрежи.

Подобно на обявеното по-рано партньорство с Motorola Mobility, Intel обяви също и многогодишно сътрудничество в областта на мобилните устройства – смартфони и таблети - с глобалния handset производител ZTE. Г-н Хе Шийоу, изпълнителен вицепрезидент и директор Terminal Division в ZTE обяви как съвместната работа на неговата компания и Intel ще дадат възможност на ZTE да развива и да създава уникални и диференцирани продукти за безжичните оператори. Той също така обяви, че първите мобилни устройства на ZTE, базирани на Intel е планирано да се появят за първи път на пазара във втората половина на 2012 година.

Разширяване на продуктовите планове за SoC и комуникациите за смартфони

Във връзка със своите ангажименти към екосистемите Intel обяви планове за три нови SoC за смартфони - продукти, които разширяват портфолиото на компанията за пазарен сегмент performance-to-value. Разширявайки водещите производителност и енергийна ефективност на Intel™ Atom® processor Z2460,с известен преди под кодовото название"Medfield,” Intel обяви, че платформата сега ще поддържа скорости до 2GHz.

Intel също така обяви процесор Atom™ Z2580, който удвоява производителността на Atom processor Z2460 и има advanced multimode LTE/3G/2G solution. Intel ще представи Z2580 през втората половина на годината с продукти за клиентите планирани за първата половина на 2013.

Като се обръща към увеличаващите се възможности пред устройствата в развиващите се пазари, където клиентите търсят продукти с повече стойност на по-ниски цени, Intel разкрива планове за the Intel® Atom™ processor Z2000.

Z2000 се цели категорично в ценово-ефективния пазарен сегмент на смартфони, които според предвижданията на източници от индустрията могат да достигнат 500 милиона броя до 20151. Платформата включва 1,0 GHz Atom процесор и предлага чудесна графиична и видео производителност, както и възможността за достъп до Интернет и до Google Android игри. Тя също така поддържа Intel ® XMM 6265 3G HSPA + модем с Dual-SIM карти 2G/3G, предлагащи гъвкавост при плановете за данни / глас и за спестяване на разходи. Intel ще предостави мостри на Z2000 в средата на 2012 г., а продуктите от клиенти са планирани за началото на 2013 г.

Предвид обявените 32nm анонси, Пол Отелини представи как процесор Atom™ ще надмине Закона на Мур и обяви че Intel ще достави 22nm SoCs за сертифициране от carriers следващата година, както и че вече се разработва 14nm SoC технологията.

През 2011 Intel достави повече от 400 милиона клетъчни платформи. Въз основа на тази позиция на пазарния сегмент, Intel обяви XMM 7160 усъвършенствана multimode LTE/3G/2G платформа, която поддържа 100Mbps при сваляне и 50Mbps при качване и HSPA + 42Mbps. Intel ще предостави мостри на продукта през второто тримесечие, а клиентските дизайни са планирани за до края на 2012 г.

Intel също обяви, че предоставя мостри на XMM 6360 platform, нов тънък модем 3G HSPA + решение, което поддържа 42Mbps при сваляне и 11.5Mbps при качване за малки форм фактори.

Изграждане на по-добро изживяване на базата на архитектурата на Intel

Стратегията на Intel е да създаде и да даде възможност за ангажиран, последователен, опознавателен и сигурен потребителско изживяване при широк спектър от мобилни устройства.

Нова тенденция е използването на мобилни устройства за създаване на възможност за сигурна онлайн търговия и търговия на дребно. Пол Отелини приветства Джон Партридж, президент на Visa Inc., който обяви стратегическо многогодишно партньорство за развитие на мобилни решения за търговията, насочени към потребителите от развитите и развиващи се страни.

Сътрудничеството включва вазимодействие при редица мобилни услуги на Visa и Intel® Atom™-базирани смартфони и таблети за предоставяне на сигурни услуги за потребителите. Като първа стъпка Джон Партридж обяви че референтният дизайн на смартфона на Intel е сертифициран за Visa payWave*мобилни финансови транзакции. Това означава, че клиентските продукти, базирани на референтния дизайн на Intel смартфона, ще имат time-to-market поддръжка на мобилни услуги на Visa.

Като гради върху сътрудничеството си с Google, Intel продължава да работи в тясно сътрудничество с независимите доставчици на софтуер (ISV), за да помогне да се гарантира, че по-голямата част на приложения за Android работят върху базирани на процесор Intel Atom устройства. Отелини обяви, че Intel разполага с правилните инструменти и експертни познания да подкрепи силната екосистема на разработчиците на мобилни приложения.

За Intel

Intel (NASDAQ: INTC) е световен лидер в компютърните иновации. Компанията проектира и изгражда ключовите технологии, които служат за основа на компютърните устройства в света. За допълнителна информация за Intel, моля, посетете newsroom.intel.com и blogs.intel.com.

*Други имена и марки могат да бъдат собственост на други.

 реклама