Intel представи стратегия за ново поколение центрове за данни

Компанията се стреми да отговори на нуждите на клиентите си, да сътрудничи с екосистемата и да предоставя иновативни технологии
по статията работи: Теодора Пенева
Intel представи стратегия за ново поколение центрове за данни
Снимка: Intel

Центърът за данни преминава през трансформация поради безпрецедентния ръст на устройства, свързаност и данни. За да отговори на това търсене, днешният център за данни трябва да предоставя по-добра и по-бърза свързаност, повече интелигентност и да прави иновации за добавяне на повече услуги и да съхранява повече данни. ИТ организациите също имат повече възможности да увеличат своята стратегическа стойност като се възползват от анализи на голям обем от данни, както и използвайки високопроизводителни компютърни инструменти за предоставяне на по-добри продукти и услуги по-бързо от всякога.

Днес по време на Intel Developer Forum (IDF) Даян Браянт, вицепрезидент на Intel и генерален директор на Datacenter and Connected Systems Group представи подробности за нови продукти и инициативи и очерта стратегията на Intel да отговори на нуждите на клиентите, да сътрудничи с екосистемата и да предоставя иновативни технологии – от компютърни, до материя, която действа като градивни блокчета, за да позволи това ново поколение центрове за данни и устройства.

Представяне на Intel Cloud Finder

Intel обяви днес уникална програма за сравнения Intel® Cloud Finder , която обещава да ускори търсенето и подбора на доставчици на облачни услуги. Докато много ИТ специалисти, които взимат решения са нетърпеливи да се възползват от ползите от облачните компютърни технологии, изборът на доставчик на облачни услуги може да бъде предизвикателство предвид множеството фактори, които трябва да се имат предвид. Intel Cloud Finder помага за опростяване на този процес с онлайн инструменти и ресурси, които могат да намалят продължителността на процеса по търсене и да споделят информация за най-добри практики и стратегии за използване на публичния облак.

Intel си сътрудничи с водещи доставчици на облачни услуги, за да предложи обширна оценка на техните услуги според ключови критерии като сигурност, ползваемост, качество, наличност, технологии и специфични бизнес аспекти на тяхното предложение. По време на IDF програмата стартира, давайки възможност на корпоративните ИТ представители, които взимат решения, да използват информацията за проучване, сравнение и закупуване на публични облачни услуги за техните компании.

Програмата е в напреднал етап с повече от 13 от водещите доставчици на облачни услуги, включително Applied Innovations, Atos, Dimension Data, Expedient, GoGrid, Joyent, MetaScale, NaviSite, QTS, Rackspace, Savvis, SoftLayer, Tier 3 и Virtustream. Тя допълва програмата Intel Cloud Builders, която беше представена преди над 2 години, за да предоставя референтни архитектури за клиентите, които искат да ускорят изграждането на своята облачна инфраструктура. Заедно, тези онлайн ресурси и инструменти дават на корпоративните ИТ мениджъри, които взимат решения, информацията от която се нуждаят за планиране както на изграждането на частни облаци и прилагане на публични облачни услуги в техните ИТ дейности.

Големи обеми данни: възможност за трансформация

Ключов двигател за големите обеми данни е "Internet of Things" и масивните количества данни, генерирани от 15 милиарда устройства, които се предвижда да бъдат свързани с интернет до 2015. Eксплозивният ръст, предвиждан за тази категория, представлява огромна възможност, както и някои нови ИТ предизвикателства. За да отговори на това предизвикателство и да опрости "Internet of Things," Intel обяви Intel Intelligent Systems Framework, нарастващ комплект от интероперативни решения, проектирани да позволят свързаност, управляемост и сигурност между устройствата в един последователен и с възможност за надграждане начин. Рамката елиминира нуждата за интегриране на хардуер и софтуер и освобождава време за фокусиране върху отключването на ценните данни, които съществуват върху интелигентни системи. Веднъж анализирани, големите обеми данни могат да помогнат на компаниите да увеличат ефективността, да подобрят проуктивността и да създават печеливши услуги, докато предлагат на потребителите нови и вълнуващи изживявания.

Няколко компании са изразили желание да поддържат Intelligent Systems Framework, сред които Advantech*, Arrow Electronics*, Avnet*, Axeda*, Dell*, Digi International*, Kontron*, McAfee*, Portwell*, WebHouse* и Wind River*.

Intel също обяви днес, че работи с Amazon Web Services, за да се възползва от сървърите, базирани на фамилията процесори Intel Xeon E5 в предоставянето на високопроизводителни компютърни услуги за анализи на големи обеми от данни в облака. Amazon Web Services също представи как позволява на своите клиенти с различни размери, сред които НАСА, Йелп и много други да достъпват техния компютърен клъстър, един от топ 500 суперкомпютрите в света, като използват услугата на техния публичен облак, за да предоставят анализи на големи обеми от данни.

Нови 22nm Xeon процесори

Intel предостави също и информация за два предстоящи процесора Intel Xeon, които ще засилят базата на Intel в центровете за данни:

  • Фамилията Intel® Xeon® процесори E5. Intel анонсира, че следващият update на фамилията процесори Xeon E5, известни по-рано под кодовото име "Ivy Bridge-EP," ще бъдат базирани на Intel 22nm производствен процес, който включва първите в света продукционни 3-D Tri-Gate транзистори и се очаква да бъдат в производство през 2013. Тези процесори целят да предложат най-добрата производителност в своя клас, както и изключителна енергийна ефективност и хардуерно-базирани характеристики за сигурност като Intel® Secure Key. 
  • Фамилията Intel® Xeon процесори E7. Базирани на Intel 22nm производствен процес, следващото поколение на фамилията процесори Intel Xeon processor E7 family, известни преди под кодовото наименование "Ivy Bridge-EX," се очаква да бъдат в продукция през 2013. Допълнителните ползи, които се очакват от тази процесорна фамилия включват увеличена производителност, нови усъвършенствани характеристики за надеждност, както и усъвършенствани хардуерно-базирани характеристики за сигурност като Intel® Secure Key и Intel® OS Guard.

Securing the Cloud

На IDF, няколко доставчици на решения демонстрират решения с хардуерно-усъвършествани решения за сигурност и съвместимост с използването на Intel® Trusted Execution Technology, включително Citrix, EMC, HyTrust, McAfee, RSA, Trapezoid, VMware и Virtustream.

Компаниите откриват стойност в използването на Intel® TXT-базирани решения, вградени в Intel Xeon processor-базирани платформи, за да предпазват по-добре данните и инфраструктурата. Например, Veyance Technologies, ексклузивен производител и търговец на Goodyear Engineered Products, избра Virtustream, водещ доставчик на корпоративни облачни решения, за да използва своята глобална SAP продукционна среда, която се състои от над 3000 потребители. Предпазването на данните и отговарянето на изискванията за съвместимост бяха ключовите критерии за това Veyance да избере Virtustream xStream облачна платформа, която използва Intel Xeon processor-базирани платформи и Intel® TXT за по-добро предпазване на техните чувствителни данни.

Open Data Center Alliance: Pace of Cloud Adoption Continues to Increase

Open Data Center Alliance (ODCA), на който Intel е технически съветник, разпространи резултатите от своето проучване сред членовете за 2012, които показват, че прилагането на облака сред членовете е с 15% по-бързо от предишните предвиждания, като повече от половината от анкетираните членове имат намерения да прехвърлят над 40 процента от ИТ дейностите си към частен облак до 2015 година, а една четвърт са прехвърлили над 40 процента от дейностите си в публичен облак. Enterprise Resource Planning (ERP), човешките ресурси, финансите, и продажбите и маркетинга са сред приложенията, които водят до широко приемане на облака сред членовете. Проучването показва също, че 13 процента от анкетираните членове вече са направили решение за покупка на базата на изискванията на ODCA, много преди очакванията на алианса. Към тях се очаква да се присъединят над две трети от членовете на алианса, които планират да интегрират моделите на употреба на ODCA в решения за покупка в рамките на следващите 24 месеца. До момента ODCA е публикувала 16 модела на употреба, покриващи сигурността, автоматизацията, прозрачността и други области.

Докато високопроизводителните компютърни технологии (HPC) и облакът продължават да се разрастват, новите иновации се изискват за да се поддържа темпа на търсенето. Интеграцията на материя, която осигурява възможности за надграждане на широчината на връзката, мощността и плътността на системата ще помогнат да се премахнат пречките и да се осигури гладкия поток данни в облака и в НРС натоварванията.

След придобиване на активите на Cray, QLogic и Fulcrum, Intel е в уникална позиция да посрещне това предизвикателство с иновация във fabric технологиите и интегрирането на CPU платформи. Тези активи предоставят взаимовръзки, управление на fabric и софтуер, high radix и low radix switch продукти от световна класа, Ethernet продукти и опит в платформите. Intel вече предоставя своите QDR HCA и switch системи, които бяха придобити от Qlogic, уникално оптимизирани за HPC.

Intel обяви също днес и наличността на Seacliff Trail референтен борд за клиенти за Software Defined Networks (SDN). Seacliff Trail използва SDN-оптимизираният Intel® Ethernet FM6764 switch силиций, който предоставя безпрецедентните способности за frame parsing и програмируеми таблици за сравнение на модели при ултра ниски нива на бездействие. Intel® Ethernet FM6764 поддържа OpenFlow v1.0 с поддръжка на разширения като VxLAN и NVGRE. Заедно с референтния дизайн на Seacliff Trail, Intel ще предостави софтуерна рамка от Wind River, за да помогне на клиентите при разработване SDN решения.

Intel и микро сървъри

At IDF, Intel showcased its leadership, strong industry support and momentum in the micro server category, with demonstrations from Dell, Supermicro and Tyan based on the Intel® Xeon® processor E3, and from Quanta based on the Intel® Atom™ processor S series (formerly codenamed "Centerton”). In collaboration with its customers, Intel has also been using micro server evaluation labs to encourage developers to test their software on a range of Intel-based micro servers, allowing them to take advantage of software compatibility across IA product lines.

На IDF, Intel демонстрира своята водеща позиция, силната подкрепя от индустрията и пикът при категорията на микросървърите, с демонстрации от Dell, Supermicro и Tyan базирани на Intel® Xeon® processor E3, и от Quanta, базирани на Intel® Atom™ processor S series (известни преди под кодовото име "Centerton”). В сътрудничество със своите клиенти, Intel също използва и лаборатории за оценка на микросървъри, за да поощри разработчиците да тестват своя софтуер при редица базирани на Intel микро сървъри, като им позволява да се възползват от софтуерната съвместимост с IA продуктови линии.

 реклама