Intel отчита приходи за първото тримесечие от 12.8 милиарда долара и печалба от основна дейност 2.5 милиарда долара

Приходи на PC Client Group от 7.9 милиарда долара, спад 1 процент спрямо същия период на миналата година
по статията работи: Данаил Казаков
Intel отчита приходи за първото тримесечие от 12.8 милиарда долара и печалба от основна дейност 2.5 милиарда долара

Intel Corporation отчете днес приходи за първото тримесечие от 12.8 милиарда долара, печалба от основна дейност от 2.5 милиарда долара, нетна печалба от 1.9 милиарда долара и печалба за акция (EPS) от 38 цента. Компанията генерира близо 3.5 милиарда долара в брой от операции, изплати дивиденти в размер на 1.1 милиарда долара, и използва 545 милиона долара за обратно изкупуване на 22 милиона акции.

"През първото тримесечие ние наблюдавахме солиден ръст при центровете за данни, знаци за подобрение при РС бизнеса, и ние доставихме 5 милиона процесори за таблети, като постигнахме силен напредък към нашата цел за 40 милиона таблети за 2014 година," каза главният изпълнителен директор на Intel Браян Крзанич. "Освен това, ние демонстрирахме нашата продължаваща отдаденост да растем в корпоративния сегмент със стратегическо технологично и бизнес сътрудничество с Cloudera, представихме нашата второ поколение LTE платформа с CAT6 и други усъвършенствани характеристики, и доставихме нашите първи Quark продукти за Интернета на нещата."

Ключови тенденции за първото тримесечие по бизнес направления

  • Приходи на PC Client Group от 7.9 милиарда долара, спад с 8 процента спрямо предишното тримесечие и спад с 1 процент спрямо същия период на миналата година.
  • Приходи на Data Center Group от 3.1 милиарда долара, спад с 5 процента спрямо предишното тримесечие и ръст от 11 процента на годишна база.
  • Приходи на Internet of Things Group от 482 милиона долара, спад с 10 процента спрямо предишното тримесечие и ръст от 32 процента на годишна база.
  • Приходи на Mobile and Communications Group от 156 милиона долара, спад с 52 процента спрямо предишното тримесечие и спад с 61 процента спрямо същия период на миналата година.
  • Приходи на Software and services operating segments от 553 милиона долара, спад 6 процента спрямо предишното тримесечие и ръст от 6 процента спрямо същия период на миналата година.

 

Финансови сравнения

На тримесечна база

 

Първо тримесечие

2014

Четвърто тримесечие

2013

Спрямо

четвърто тримесечие

на 2013

Приходи

12.8 милиарда долара

13.8 милиарда долара

спад 8%

Брутен маржин

59.7%

62.0%

спад 2.3 пункта

Развойна дейност и
Сливания и придобивания

(R&D and MG&A)

 

4.9 милиарда долара

 

4.8 милиарда долара

 

ръст 1%

Печалба от основна дейност

2.5 милиарда долара

3.5 милиарда долара

спад 29%

Данъчна ставка

27.7%

26.1%

ръст 1.6%

Нетна печалба

1.9 милиарда долара

2.6 милиарда долара

спад 26%

Печалба за акция

38 цента

51 цента

спад 25%

 

Бизнес прогнози

Бизнес прогнозите на Intel не включват потенциалното влияние на бизнес комбинации, придобиване на активи, отписвания, стратегически инвестиции и други значителни транзакции, които могат да бъдат завършени след 15 април.

 

Второ тримесечие на 2014

  • Приходи: 13.0 милиарда долара, плюс или минус 500 милиона долара.
  • Брутен маржин процент: 63 процента, плюс или минус няколко процентни пункта.
  • Разходи за развойна дейност плюс сливания и придобивания (R&D plus MG&A): приблизително 4.8 милиарда долара.
  • Разходи за преструктуриране и обезценка на активи: приблизително 100 милиона долара.
  • Амортизация на свързани с придобивания нематериални активи: приблизително 75 милиона долара.
  • Влияние на equity инвестиции и лихви и други: приблизително 75 милиона долара.
  • Обезценка: приблизително 1.9 милиарда долара.

 

Цялата 2014 година

  • Приходи: приблизително без промяна, без промяна спрямо предишни очаквания.
  • Брутен маржин процент: 61 процента, плюс или минус няколко процентни пункта, с 1 процентен пункт по-висок спрямо предишните очаквания.
  • Разходи за развойна дейност плюс сливания и придобивания (R&D plus MG&A): 18.9 милиарда долара, плюс или минус 200 милиона долара, по-високи спрямо предишните очаквания за 18.6 милиарда долара.
  • Амортизация на свързани с придобивания нематериални активи: приблизително 300 милиона долара, без промяна спрямо предишните очаквания.
  • Обезценка: приблизително 7.4 милиарда долара, без промяна спрямо предишните очаквания.
  • Данъчна ставка: приблизително 27 процента за всяко от оставащите тримесечия на годината.
  • Капиталови разходи за цялата година: 11.0 милиарда долара, плюс или минус 500 милиона долара, без промяна спрямо предишните очаквания.

 

За допълнителна информация относно резултатите и бизнес прогнозите на Intel, моля, вижте коментара на нашия главен финансов директор на адрес: www.intc.com/results.cfm.

 

Статус на Бизнес прогнозите

Бизнес прогнозите на Intel са публикувани на intc.com и могат да бъдат представяни на публични и лични срещи с инвеститори и други. Бизнес прогнозите ще бъдат валидни до края на работния ден на 13 юни, освен ако не бъдат актуализирани по-рано; с изключение на бизнес прогнозите за амортизация на свързани с придобиването на нематериални активи, влиянието на инвестиции, лихви и други, отчисления за преструктуриране на активи и данъчната ставка ще бъдат актуални само до края на работния ден 22 април. "Тихият период" на Intel ще започне от края на работния ден на 13 юни до публикуването на резултатите на компанията за второто тримесечие, насрочено за 15 юли 2014. По време на "тихия период" всички бизнес прогнози и други изявления за бъдещето, включени в съобщенията за медиите на компанията, и документите за Комисията по ценни книжа трябва да се приемат за исторически, включващи само информация от преди "тихия период" и неподлежаща на актуализация от компанията.

 

Рискови фактори:

Изявленията по-горе и всички други в този документ, които се отнасят до планове и очаквания за второто тримесечие, цялата година и бъдещето, са изявления за бъдещето, които включват редица рискове и несигурност. Думи като "очаква""възнамерява", "планира", "вярва" "стреми се към", "изчислява", "може", "ще" и техните вариации идентифицират изявленията за бъдещето. Изявления, които се отнасят до, или са базирани на предвиждания, несигурни събития или презумпции също идентифицират изявления за бъдещето. Много фактори могат да повлияят на действителните резултати на Intel, и разлики от настоящите очаквания на Intel по отношение на такива фактори могат да причинят действителните резултати да се различават значително от тези, изразени в тези изявления за бъдещето. В момента Intel счита следните неща като важни фактори, които могат да причинят значителни различия между действителните резултати и очакванията на компанията.

  • Нивото на търсене на продуктите Intel варира, а през последните години Intel изпитва намаляващи поръчки в традиционния PC сегмент на пазара. Търсенето може да е различно от очакванията на Intel, поради фактори, включително промени в бизнес и икономическите условия; увереността, или доходите на потребителите; възприемането на продуктите на Intel и тези на конкуренцията от страна на клиентите; ценови и конкурентен натиск, включително действия предприети от конкуренти; пречки при доставките и други прекъсвания, засягащи клиентите; промени в нивата на поръчки от страна на клиентите, включително отмяната им; и промени в нивата на асортимента на клиентите.
  • Intel работи в индустрии с интезивна конкуренция, и дейностите й са с високи разходи, които или са фиксирани, или трудни за намаляване в краткосрочен план.
  • Брутният маржин процент на Intel може да варира значително от очакванията, на базата на оползотворяване на капацитета; вариации при оценката на продуктовия каталог, включително вариации, свързани с времето на квалифициране на продуктите за продажба; промени на нивото на приходи; сегмент продуктов микс; времето и изпълнението на производствените планове и свързаните с това разходи; разходи; излишен или остарял инвентар, промени в разходите за единица; дефекти, или прекъсвания в доставките на материали или ресурси; качество и количество на продуктовото производство. Вариации в брутния маржин процент могат да бъдат причинени от времето на представяне на продуктите на Intel и свързаните с това разходи, включително маркетингови разходи и възможността на Intel да отговаря бързо на технологичното развитие и да представя нови продукти или инкорпорира нови качества в съществуващите продукти, което може да доведе до преструктуриране и asset impairment charges.
  • Очакванията за нивото на данъците се базират на настоящите данъчни закони и настоящите очаквания за печалби. Нивото на данъците може да бъде повлияно от юрисдикцията, под която печалбите са определени като получени и обложени; промените в предвидените кредити, ползи и намалявания, разрешаването на въпроси от страна на данъчни одити от редица данъчни власти, включително плащането на лихви и наказателни лихви, както и способността да се реализира отлагане на данъчни активи.
  • Печалбите или загубите от ценни книжа, лихви и други могат да варират спрямо очакванията, в зависимост от приходите или загубите, реализирани от продажбата или замяната на ценни книжа, промяна в стойността на отчисленията на дългови ценни книжа и други инвестиции, лихвените проценти, кешовите баланси и промени в реалната стойност на деривативи.
  • Резултатите на Intel могат да бъдат повлияни и от разнообразни икономически, обществени, политически и физически/инфраструктурни условия в страните, където Intel, нейните клиенти или доставчици оперират, включително военни конфликти и други рискове за сигурността, природни бедствия, сривове в инфраструктурата, опасения за здравето и промени в обменните курсове.
  • Резултатите на Intel могат да бъдат повлияни от времето на приключване на сделки за придобиване, продажба на предприятия или други значителни транзакции.
  • Резултатите на Intel може да бъдат повлияни и от различни ефекти, свързани с грешки и дефекти при продуктите (отклонения от публикуваните спецификации), и от законови и регулаторни въпроси, свързани с интелектуална собственост, акционери, потребители, антитръстови и други въпроси, като законовите и регулаторни въпроси, описани в отчета на Intel, депозиран в SEC. Едно неблагоприятно решение може да включва парични щети или нареждания, забраняващи ни да произвеждаме или продаваме един или повече продукти, да използваме определени бизнес практики и да повлияят на нашата възможност да проектираме нашите продукти или да изискват други мерки като задължително лицензиране на интелектуална собственост.

Подробно описание на тези и други фактори, които могат да повлияят на резултатите Intel са включени в документите, депозирани от Intel в SEC, включително най-новия отчет Form 10-K.

За Intel

Intel (NASDAQ: INTC) e световен лидер в компютърните иновации. Компанията проектира и изгражда ключовите технологии, които служат за основа на компютърните устройства по света. Допълнителна информация за Intel можете да намерите на newsroom.intel.com и blogs.intel.com

 реклама