Intel насърчава гимназиалните иновации в България  2

Компанията обявява прилагането на първите платки Intel Galileo Boards, насърчавайки изобретателността на българските ученици да разработват свои собствени технологични решения за Интернета на нещата
по статията работи: Данаил Казаков
Intel насърчава гимназиалните иновации в България

Intel наскоро стартира прилагането на Open-Source Galileo платки в България, в пилотен проект, целящ да насърчава креативността с използване на технологии за ученици от средните училища. Като първа стъпка от проекта, десетки български гимназисти от разнообразни училища вече започнаха да разработват проекти, базирани на Intel® Galileo Board – микроконтролер платка, базирана на Intel® Quark SoC X1000 application processor, 32-bit Intel® Pentium® brand система върху чип (SoC).

Гимназистите на възраст от 14 до 19 години изследваха възможностите, предоставяни от Intel Galileo на летен семинар, който се проведе наскоро във Варна. По време на Galileo семинара, учениците обсъдиха разнообразни възможности за Galileo-базирани проекти като системи за интелигентно управление на домашни или офис уреди, свързани с Интернета на нещата – добавяне на компютърно управление и комуникация между устройствата. Други идеи, обсъждани на семинара включваха малък робот с безжични сензорни мрежи, както и система, която включва машинно обучение в малък робот.

По време на Galileo семинара беше обявен конкурс за идеи и най-добрите проектни идеи ще бъдат наградени с хардуерно оборудване, необходимо за изпълнение на съответните идеи. Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2015 година.

Пилотният проект в България е част от програмата на Intel Galileo за основното и средното образование, която провежда пилотни проекти в няколко училища в Европа. Intel планира да разшири програмата за Galileo за основното и средното образование в допълнителни училища в Европа. С този проект Intel иска да насърчи изобретателността, предприемачеството и иновациите с технологии на Intel.

Адриан Чорояну, мениджър "Бизнес развитие" на Intel за България и Румъния, коментира: "Ние в Intel сме щастливи да инициираме и подкрепяме такива дейности, защото ние твърдо вярваме в младите български таланти. Ние знаем, че практическото обучение вдъхновява интерес към науките, технологиите, инженерството и математиката. Платката на Intel Galileo беше специално разработена, за да предостави на изобретателните умове свободата да създават и творят без граници. Целта на това образователно усилие е да предостави силата на Intel технологиите в ръцете на възможно най-много обучители и ученици.”

Константин Делчев, координатор на проекта, коментира: "Ние бяхме много развълнувани да организираме Летния Intel Galileo семинар и да предоставим на български гимназисти, които се интересуват от изследователски проекти, възможността да демонстрират своите иновативни идеи.”

Intel Galileo е първата платка, базирана на Intel® архитектура, проектирана да бъде хардуерно и софтуерно pin-съвместима с shields проектирани за Arduino Uno* R3. Тази платформа предоставя леснотата на разработване с Intel архитектура чрез поддръжка за Microsoft Windows*, Mac OS*, и Linux* host операционни системи. Тя също предоставя простотата на Arduino интегрираната среда за разработка (IDE) софтуер.

Летният Galileo семинар беше проведен в сътрудничество между Intel, КМТ, Института по математика и информатика към БАН и Съюза на математиците в България. Целта му беше да представи възможностите на Intel Galileo пред български гимназисти, със способности да правят изследователски проекти в сферата на науките, технологиите, инженерството и математиката, и да ги насърчи да използват микроконтролера в техните проекти. Двудневният семинар беше ръководен от представители на Лятната Изследователска Школа (RSS) с подкрепата на специалисти от Института по математика и информатика на БАН. Целта на партньорите е този проекти да даде началото на редовна дейност, с цел да подкрепя учениците, които искат да изследват възможностите на open хардуера и на модерната електроника като цяло. 

Двудневният семинар се фокусира както върху софтуерните, така и върху хардуерните аспекти на Galileo, като обясни както подробностите, свързани с програмирането, изисквани за начертаването на схеми на Galileo, така и инженерните подробности на такива платки, както и начини как те могат да бъдат вградени в по-големи устройства.

Семинарът беше проведен сред участници в XV-тата годишна Лятна Изследователска Школа в България. (RSS). RSS е годишно събитие, което всеки август събира над 40 ученици на възраст от 14 до 19 години за три седмици интензивна работна среда под насоките на старши изследователи от Българската Академия на Науките, докторанти от от водещи университети и представители на индустрията.

Семинарът се проведе по време на най-интензивната част от RSS, по време на която учениците бяха запознати с основните методи за програмиране за Intel Galileo, съвместимия хардуер, със специален акцент върху serial port communication, както и с различни изследователски теми, които биха могли да се възползват от такава микроконтролер платка. Учениците, които проявиха интерес и способности в тази сфера получиха хардуер за времето на лятната школа и подходящо менторство. Техният успех беше оценен по време на заключителните сесии на Лятната изследователска школа и на тези с най-значими резултати беше предоставен хардуер за целия период на техните изследователски проекти.

През изминалото десетилетие, Intel е инвестирала повече от $1 милиард в основното, средното и висшето образование в над 60 държави, за да предостави инструментите и ресурсите, необходими да доведат обучението през 21ви век във всяка класна стая.

За Galileo

Intel® Galileo платката е микроконтролерна платка, базирана на Intel® Quark SoC X1000 application processor, 32-bit Intel® Pentium® brand система върху чип (SoC). Тя е първата платка, базирана на Intel® архитектура, проектирана да бъде хардуерно и софтуерно pin-съвместима с shields проектирани за Arduino Uno* R3. Тази платформа предоставя леснотата на разработването с Intel архитектура, чрез поддръжа за Microsoft Windows*, Mac OS*, и Linux* операционни системи. Тя също предоставя простотата на Arduino интегрирана среда за разработки (IDE) софтуер. Можете да научите повече за Galileo тук. http://www.intel.com/content/www/us/en/do-it-yourself/maker.html

За Intel 

Intel (NASDAQ: INTC) е световен лидер в компютърните иновации. Компанията проектира и изгражда ключовите технологии, които служат за основа на компютърните устройства по света. Като лидер в корпоративната отговорност и устойчивост, Intel също произвежда първите в света налични за търговски цели "безконфликтни" микропроцесори. Допълнителна информация за Intel е на разположение на newsroom.intel.com и blogs.intel.com а за усилията на Intel в сферата на безконфликтните материали на conflictfree.intel.com.

 реклама