Intel към разработчиците на софтуер: Посрещнете ерата на прозрачната работа с компютърни технологии

Intel засилва ангажимента да гарантира, че приемането на HTML5 се ускорява и остава отворен стандарт
по статията работи: Петя Бързилска
Intel към разработчиците  на софтуер: Посрещнете ерата  на прозрачната работа с компютърни технологии
Снимка: Intel

Днес по време на Intel Developer Forum (IDF), Рене Джеймс, старши вицепрезидент и генерален директор Софтуер и услуги, Intel Corporation, очерта визията си за прозрачна работа с компютърни технологии. Тази концепция може да се реализира само чрез "отворена" екосистема на разработки, в която софтуерните разработчици пишат код, който ще работи в различни среди и устройства. Този подход ще намали финансовите и техническите компромиси, които разработчиците правят днес.

"С прозрачната работа с компютърни технологии софтуерните разработчици вече не трябва да избират една среда спрямо друга, за да запазят рентабилността и да продължават да правят иновации", каза Рене Джеймс. "Потребителите и компаниите са изправени пред предизвикателството на множество прекрасни, но често несъвместими устройства и среди, които са на разположение днес. Не става дума само за мобилността, облака или компютрите. Това, което наистина има значение, е когато всички тези елементи се съберат в завладяващ и прозрачен междуплатформен потребителско изживяване, което обхваща среда и хардуерни архитектури. Разработчиците, които възприемат тази реалност, ще останат адекватни на пазара”.

Софтуерните разработчици в  момента са принудени да избират  между място на пазара, предоставяне на иновации или оставане на печалба. Чрез предоставяне на най-добра производителност чрез инструменти за работещи на множество платформи на Intel, решения по сигурността и икономически благоприятни канали за дистрибуция, компанията продължава да заема лидерска позиция в определянето и управлението на отворена софтуерна екосистема.

Разработена да управлява  много точки

Докато разработчиците редовно  изразяват своето желание да пишат  веднъж и да работят на множество платформи, в момента има малък стимул за всеки от кураторите на тези среди за предоставяне на междуплатформена поддръжка. Като централно място на стратегиятана Intel за предпочитана операционна платформа, компанията смята, че решението за междуплатформеното предизвикателство е HTML5. С него разработчиците вече не трябва да правят компромиси между доходността, участието на пазара или предоставяне на иновациите за своите продукти. Потребителите печелят, като получат възможност техните данни, приложения и идентичност безпроблемно да преминат от една операционна система или среда на устройството към друга.

По време на своя основен  доклад, Джеймс подчерта значението на HTML5 и свързаните с тях стандарти и заяви, че прилагането на тази технология от разработчиците трябва да остане отворено, за да осигури стабилна среда за разработка на приложения. Джеймс потвърди ангажимента на Intel към HTML5 и JavaScript, като обяви, че Mozilla в сътрудничество с Intel, работи върху въвеждането на River Trail technology. Тя е на разположение в момента за изтегляне при включване и ще стане нещо обичайно в браузърите Firefox, за да донесе силата на паралелната компютърна технология до уеб приложенията през 2013 г.

Сигурността на Intel осигурява вродено предимство

Сигурността при Intel предоставя вродено предимство по отношение на подхода си. За повече от десетилетие, Intel прилага технологично лидерство за сигурността на функциите на платформата, насочени към запазване на компютърните технологии сигурни, от устройствата и мрежите до центровете за данни. Днес компанията разширява ефикасността на сигурността чрез комбиниране на хардуерни и софтуерни решения за сигурност и съвместно проектиране на продукти с McAfee. Джеймс покани един от президентите на McAfee Майкъл ДиСезаре да се присъедини към нея на сцената, за да се подчертае важната роля на сигурността, тъй като заплахата в средата продължава да бъде все по-комплексна както по отношение на обема, така и по отношение на сложността. ДиСезаре също така подчерта възможността разработчиците да участват в осигуряването сигурността на индустрията.

Посочвайки в каква посока McAfee работи с Intel, ДиСезаре говори за важността на това да се разбере накъде вървят компютърните технологии като цяло. Той посочи примери, сред които как приложенията се движат в "облака", както и че ИТ търси начини да се намали консумацията на енергия и да се бори с предизвикателствата, свързани с голямо количество от данни и превръщането на ИТ за потребителите. ДиСезаре също така подчерта важността на поддържането на потребителското изживяване и представи McAfee Anti-Theft софтуер за сигурност. Предназначен за защита собствеността и личната информация на потребителите на Ultrabook™ устройства, този най-нов продукт е съвместно усилие за сътрудничество с Intel за разработване на софтуер против кражби с използване на Intel технологии, които предоставят защитата на устройството и личните данни.

ДиСезаре подчерта отново възможностите за разработчиците чрез McAfee Security Innovation Alliance (SIA). Технологичната програма за партниране спомага за ускоряване на развитието на оперативно съвместими продукти за сигурност, опростява интеграцията на тези продукти и доставя решения, за да максимизира стойността на съществуващите инвестиции на клиентите. Програмата също е предназначена да намали както времето за решаване на проблеми, така и да редуцира оперативните разходи.

Достъпът на разработчиците до ресурсите става по-лесен

Джеймс също обяви  Intel® Developer Zone, нова програма, предназначена да предостави на разработчиците на софтуер и бизнеса единна точка за достъп до инструментите, общностите и ресурсите, за да им помогне да се свържат с подобните. Софтуер екосистемата днес е пълна с предизвикателства и възможности в такива области като технология за захранване на нови изживявания за потребителите и очаквания от сензорните екрани и живота на батерията до сигурността на данните и достъпността до облака. Програмата се фокусира върху предоставяне на ресурси, за да помогне на разработчиците да учат и да се възползват от тези развиващи се смени на пазара и да максимизират усилия за развитие чрез множество форм фактори, платформи и операционни системи.

  • Ресурси за разработки: Софтуерните инструменти, обученията, ръководствата за разработчици, примерния код и поддръжката ще помогнат на разработчиците да създават нови изживявания за потребителите в много платформи. През четвъртото тримесечие на 2012, Intel Developer Zone ще представи HTML5 Developer Zone, която ще се фокусира върху кръстосани приложения за платформи, водейки разработчиците чрез реалното предлагане на крос-платформа HTML5 приложения на Apple * IOS, Google * Android * Microsoft * Windows *, и Tizen * .
  • Бизнес ресурси: Глобалното разпространение на софтуер и възможности за продажби ще бъдат достъпни чрез AppUp® center и чрез комбинирани маркетинг ресурси. Разработчиците могат да представят и публикуват приложения за множество Intel AppUp center магазини за Ultrabook™ устройства, таблети и настолни системи. Intel Developer Zone също предоставя възможности за повишаване на осведомеността и откриваемостта чрез Software Business Network, демонстрации и маркетингови програми.
  • Активни общности: С Intel Developer Zone разработчиците могат да се свързват с експерти в своята област - както от Intel така и от индустрията, за да споделят знания, да получат подкрепа и да изградят взаимоотношения. В общността Ultrabook, потребителите ще открият как водещи разработчици споделят идеи и препоръки за това как да се създадат compelling Microsoft* Windows*8 приложения за последните тъч и със сензорни възможности устройства Ultrabook.
 реклама