Intel Labs се връщат в бъдещето  4

Свързват проучванията с истинския живот по време на 10-тото юбилейно събитие за R&D и обявяват най-новия съвместен център за академични изследвания
по статията работи: Теодора Пенева
Intel Labs се връщат в бъдещето
Снимка: NDG Communications

АКЦЕНТИ:

  • Intel Labs завърши развитието на своята програма на стойност $100 милиона Intel Science and Technology Center (ISTC)
  • Седмият ISTC е фокусиран върху социалните компютърни технологии и се намира в Университета в Калифорния (University of California), Ървайн в сътрудничество с няколко други университета
  • Повече от 20 изследователски проекта от цял свят изследват технологии, които ще променят живота в следващите 10 години, от интелигентни градове, домове и офиси, до начина по който пазаруваме, комуникираме и шофираме
  • Intel Labs представи 10тата юбилейна Зала на Славата, като подчерта ключовите технологии, изобретени от Intel Labs през миналото десетилетие, които сега са включени в продукти, които оказват влияние върху света.

Сан Франциско, САЩ, 27 юни 2012 г. - Intel Labs отвори врати за медии и анализатори днес за 10тата годишнина на Research at Intel. Джъстин Ратнър, главният технологичен директор на Intel Corporation, разкри "Аспекти на бъдещия живот" ("Facets of Future Life”) демонстрация, която включва повече от 20 новаторски изследователски проекти, които са в процес на разработка, които ще трансформират бъдещето на технологиите.

Джъстин Ратнър обяви също и седмия Intel научно технологичен център (Intel Science Technology Center (ISTC) фокусиран върху социалните компютърни технологии и първото сътрудничество на Intel с фокус специално върху дизайна за изживяването на потребителите.

Научно-технологичичният център - социален на Intel се помещава в Университета в Калифорния (University of California) в Ървайн, и включва партньорства с изследователски групи в Cornell, Georgia Tech, Indiana University и NYU. Центърът представлява следващата вноска от $15 милиона, която завършва първоначалната петгодишна ISTC програма на Intel, на стойност $100 милиона, обявена за първи път през януари 2011. Както и при другите 6 ISTC – които обхващат голям обем данни, облачни, embedded, визуални, сигурни и широко разпространени компютърни технологии -- новият център за социални компютърни технологии е проектиран, за да насърчава по-тясното сътрудничество Intel и академичните среди. Центърът има за цел да създаде нова парадигма за компютърни технологии и продуктивни нови изследвания от общност от учени по социални теми и технологични специалисти.

"В допълнение към признатата лидерска позиция на Intel при водени от опита иновации, ние сформирахме мултидисциплинарна общност за Intel, преподаватели и студенти изследователи от различни области, за да преодолеем разликата между техническите и социалните дисциплини, така че да подобряват взаимно начина, по който работят,” каза Джъстин Ратнър. "Този базиран на изживяванията подход може да се види също и в технологиите от Intel Labs демонстрирани днес, както и от нашите много успешни открития в миналото. Предишни изследвания на Intel Labs доведоха до продукти, които влияят на нашето ежедневие, а нашите сегашни изследвания ще обогатят живота ни в бъдеще.”

ISTC-Social ще фокусира своите изследвания върху проучвания на информационните технологии и дигиталните медии като социални и културни феномени. Назовавани от академичните среди като "третата вълна" от социални компютърни технологии, дигиталният и социалният живот на хората ще става все по-взаимнообвързан с течение на времето, като предоставя възможности за иновации в области като как те се свързват един с друг чрез данни и как групите могат да използват дигитални инструменти да ангажират другите да променят света. ISTC-Social се стреми да застане на предната линия на това как хората използват силно свързани, мабилни и облачни технологии, за да използват новите възможности за прогрес.

Демонстрация на "Аспекти на бъдещия живот" ("Facets of Future Life")

Демонстрациите по време на събитието Research at Intel са в четири интерактивни зони, свързани чрез интердисциплинарен "Център за устойчив живот" ("Sustainable Living Center"), който изучава интелигентния град, дом и офис на бъдещето. Зоните включват:

Моят живот: Технологии, задвижвани от жестове и съобразяващи енергията технологии за усъвършенстване и превръщане на живеенето в дома включват сензори в дома, които позволяват на хората да си представят изживяване осъзнаващо контекста, безпроблемно и предпазено, където ключовете вече не съществуват; актуализации на "Магическо огледало" технология за виртуална пробна на дрехи, включваща 3-D човешки аватари, които точно отбелязват формата на тялото и се движат реалистично; и технология, която позволява на потребителите да излъчват и да взаимодействат с медийно съдържание върху повърхности като стени, или плотове в дома.

Моята кола: Иновациите изследват връзките между хората, магистралите и бързия обмен на информация, за да усъвършенства изживяването при шофиране. Една демонстрация показа прототип на фарове, които ще позволят на шофьорите да виждат през дъжда. Като използва софтуеър и Intel® архитектура за изображения, осветяване и изчисления, те избягват отблясъците от капки дъжд.

Моята работа: Усъвършенствани срещи, зависещи една от друга cloud услуги и визуални анализи, обещават да преобразят начина, по който работим. Демонстрациите включват интелигентен асистент за срещи (Smart Meeting Assistant), който комбинира и настройва няколко технологии, за да създаде в реално време транскрибция, цитати и превод за групови срещи; три визуални демонстрации справящи се с "Big Data" предизвикателства и използващи данни и алгоритми за визуализация и оптимизация, за да помогнат да се идентифицират важни модели и отношения, да се насърчава търсенето и откриването на знание и да подкрепи взимането на решения.

Tech Essentials: Основополагащи иновации, които ще оформят бъдещите устройства и уебсайтове, и служат като портали към бъдещите технологични изживявания, зоната представя група технологии, работещи с редицаот работни от ISTC визуални технологии, разработване на ключови технологии, които ще дадат възможност за висока разделителна способност, скалируеми, в реално време, виртуални образи демонстрират реалистично поведение; 3-D браузинг изживявания изградени на базата на "River Trail" технология; нови техники за предпазване на личните данни на потребителите с използване на приложения за лицево разпознаване за идентифициране на потребителите; и интелигентен видео сървър, който може да излъчва видео до няколко клиентски устройства едновременно, докато наглася излъчването за типа устройство, който хората използват.

Sustainable Living: Технологии и услуги, които ще дадат на хората, доставчиците на услуги, властите и устройствата способността безпроблемно да взаимодействат в една сигурна среда. Intel Labs са разработили разнообразни нови сензори, софтуерни агрегатори, и интерфейси, които когато се комбинират могат да отговорят на тези предизвикателства. Показани са технологии, които управляват и контролират енергопотреблението в дома, създават интелигентни офис сгради с локализиран контрол, така и създадени от Intel сензори, които помагат с трафика, качеството на водата и въздуха, и дори инфраструктура за ел зареждане.

10-та годишнина Research to Reality Зала на славата (Hall of Fame)

За повече от 2 десетилетия, изследователите в Intel R&D Labs произвеждат революционни технологии, които обогатяват ежедневието и преоткриват начините, по които хората изживяват работата си с компютърни технологии. През 2001, Intel основа организацията, която днес е известна като Intel Labs и през 2003 тя беше домакин за първи път на събитието Research at Intel, за да демонстрира разнообразието от провеждащи се изследователски проекти от цял свят. Research at Intel 2012 отбелязва десетата годишнина на събитието и за да отбележи случая, Intel Labs изградиха дигитален екран, за да отпразнуват 10-те технологии, изобретени от изследователите в Intel Labs, които след това се превърнаха или бяха изградени като продукти на Intel. Тези технологии, сред които ThunderboltTM, Intel® AtomTM процесор, Intel® Wireless Display и много други, създадоха изцяло нови, или помогнаха за усъвършенстването на изживяванията за потребителите и възможностите на компютърните продукти.

 реклама