Globul започна кампания за безопасен интернет

Тазгодишната инициатива ще се проведе под мотото: „В тъмното няма от какво да те е страх. В интернет има“
по статията работи: Елица Елефтерова
Globul започна кампания за безопасен интернет
Снимка: sxc.hu

По повод Международния ден за безопасен интернет – 5 февруари, Globul стартира комуникационна кампания, посветена на безопасността на потребителите в онлайн пространството. Кампанията се провежда за пета поредна година и има за цел да насърчи отговорната употреба на интернет и мобилните технологии от децата и младите хора, както и да предостави полезни съвети за безопасно поведение в глобалната мрежа. 

Тазгодишната инициатива ще се проведе под мотото: "В тъмното няма от какво да те е страх. В интернет има." Като част от кампанията, в Деня за безопасен интернет операторът ще изпрати на своите клиенти SMS със съвет да бъдат внимателни при споделяне на лична информация, комуникация и сърфиране в интернет, тъй като отговорното поведение в онлайн пространството може да предотврати евентуални рискове и негативни последствия в реалния живот. 

Globul ще напомни на потребителите за основните опасности в онлайн пространството и чрез специални публикации на фен-страницата си във Фейсбук. Освен това, компанията ще организира отворена дискусия в сайта за видео споделяне VBox7 с цел да повиши информираността на младите хора за техните права и отговорности в интернет. Практически съвети за онлайн безопасност, предназначени за деца, тийнейджъри и родители, са достъпни също така на интернет страницата на оператора www.globul.bg. 

За да насърчи отговорното онлайн поведение, Националният център за безопасен интернет ще организира първия по рода си младежки парламент, който ще се събере в Народното събрание на 5-ти февруари, за да приеме "Харта за онлайн правата на младите хора". В публичната дискусия ще се включат ученици, гости от публичния и частния сектор, както и представители на социалната мрежа Фейсбук. Младежката харта ще бъде публикувана и на интернет страницата на Globul в секция "Общество". 

Като член на Обществения  съвет по безопасен интернет, Globul традиционно съдейства за предпазването на децата и младежите от вредно съдържание в онлайн пространството. Предлаганото от оператора мобилно съдържание е специално обозначено за възрастта, за която е подходящо. Родителите имат възможност да забранят достъпа до определени секции, неподходящи за лица под 18 години, като използват парола, която лесно могат да въведат на мобилните телефони на своите деца. 

През 2011 г. Globul подкрепи и откриването на първата Българска линия за онлайн безопасност (БЛОБ), която предлага професионални консултации относно безопасността на младите потребители в интернет. Сигнали и въпроси могат да бъдат отправяни чрез обаждане на кратък номер 124 123, чрез изпращане на имейл на helpline@online.bg, както и чрез чата на БЛОБ в Skype - blobbg.

 реклама