Gebrüder Weiss увеличава оборота си на 1,2 милиарда евро  3

Постигнато увеличение на оборота от 3,3%
по статията работи: Данаил Казаков
Gebrüder Weiss увеличава оборота си на 1,2 милиарда евро

Въпреки променливите пазарни условия доставчикът на транспортни и логистични услуги успя да увеличи оборота си за четвърта поредна година. По предварителни данни през отчетната 2013 г. чистият оборот достига около 1,2 милиарда евро. "Предвид разочарованието от първото шестмесечие сме доволни от този годишен финансов отчет", коментира баланса за изминалата отчетна година председателят на управителния съвет Волфганг Нийснер. Благодарение на икономическото възстановяване през второто шестмесечие корпоративните цели за 2013 г. бяха постигнати. С лекото увеличение на оборота от 3,3 процента положителната тенденция от последните години се затвърди. "Секторите сухопътен транспорт, Air & Sea, логистични решения и куриерски експресни пратки за пореден път се доказаха като основни стълбове на нашия успех", продължава Нийснер.

Gebrüder Weiss е насочен към поддържането на устойчивост в развититето си. През 2013 г. концернът не само преследваше последователно своята корпоративна цел за отлично обслужване, но и успешно продължи стратегията си за разширяване на изток. Gebrüder Weiss постави ясни знаци в тази посока с придобиването на транспортната компания Far Freight, специализираща в страните от ОНД и Кавказ, въвеждането в експлоатация на нов логистичен център в Тбилиси/Грузия и откриването на първия си турски офис в Истанбул. "По този начин вървим в крак с нашите клиенти, които стават все по-активни на тези пазари", обяснява Нийснер.

Амбициозни инвестиционни дейности Финансовият директор Волфрам Зенгер-Вайс вижда нещата така: "Разширяването на Gebrüder Weiss в Близкия Изток и Централна Азия, както и в Кавказкия регион е от голямо стратегическо значение за нас. Oсновни центрове за трафика между Европа и Азия са изградени от Гебрюдер Вайс в района. Всички те са модерни логистични съоръжения, съобразени с най-високите западноевропейски стандарти. Така можем да предложим на клиентите си реална добавена стойност." През 2013 г. Gebrüder Weiss успя да създаде инвестиционен пакет от около 57 милиона евро. По този начин още веднъж увеличи обема на инвестициите си спрямо 2012 г. с около 16 процента. Почти непроменен остава високият дял на собствения капитал, което осигурява значителна независимост на компанията от кредитни институции. Този дял е малко над 58 процента.

Както в предишните години, така и през 2013 г. Gebrüder Weiss инвестира усилено в разширяване на мрежата в Централна и Източна Европа: В Чехия започнаха едновременно дейност още два нови офиса в Йенеч, близо до Прага, и Яблонец, над Нисоу в Северна Бохемия. В съседна Словакия логистичният терминал Сенец бе разширен с две логистични халета. Нов филиал в Дьор допълва от юли 2013 г. унгарската мрежа. Други строителни проекти бяха стартирани и са пред приключване през 2014 г.: в Елин Пелин/България бе направена първата копка на модерен логистичен център, който ще замени съществуващия филиал в София. Във Велс и в централата на компанията в Лаутерах са в ход мащабни разширения на офисите. Междувременно придобитите спедиторски фирми Diehl и Sprenger в южната част на Германия бяха интегрирани в инфраструктурата на Gebrüder Weiss.

Силно представяне на сухопътните превози и логистичните решения С консолидиран оборот от 801,2 милиона евро през 2013 г. сухопътните превози се представят силно както обикновено. По този начин се придвижват леко нагоре в сравнение с предходната година. "Като се има предвид трудната икономическа среда този резултат е много задоволителен", казва Волфганг Нийснер. Добре установеното сътрудничество в рамките на партньорската мрежа System Alliance Europe и положителният отзвук за общоевропейския продукт за превоз на пратки и групажни товари "GW pro.line" – включително новите B2C услуги "GW pro.line home" – допринесоха значително за отличните резултати. Обработени бяха общо около 10,2 милиона пратки. Мултимодалните транспортни решения бяха в центъра на вниманието и ще продължат да се развиват още повече в бъдеще. С иновативни концепции се отличи и секторът за логистични решения реализира серия от големи клиентски проекти, много от които в Централна и Източна Европа. през 2013 г. Така логистичното портфолио на Gebrüder Weiss се разшири устойчиво, особено в посока на цялостни решения за верига от доставки.

Сектор Air & Sea отговори успешно на нестабилността на пазарите Секторът за въздушен и морски транспорт също се разви в положителна посока. Въпреки високата нестабилност на пазарите консолидираният оборот се увеличи с около шест процента на 256,7 милиона евро. "Не на последно място това е резултат от последователното разширяване на нашата глобална инфраструктура и усилията ни да предлагаме специални решения за въздушен и морски транспорт. Те са ориентирани към нуждите на клиента", казва един от членовете на управителния съвет на Air & Sea Хайнц Зенгер-Вайс.

Така GWconsolution се наложи като нов продукт за морски групажни товари и по този начин се създадоха стандартизирани нива на услугите, по-директни морски линии и единни стандарти за процесите. Освен това специално внимание бе отделено на продължаващото развитие на вътрешно-азиатските дейности и разширяването на специализираното ноу-хау в Далечния Изток: в Шанхай, Чанчун и Чънду бяха значително увеличени складовите логистични дейности, с фокус върху автомобилния сектор. Нов продукт за управление на морските превози в Шанхай трябва да приложи стратегиите на концерна в региона и да засили връзките с азиатските корабни компании в бъдеще. Особено благоприятно се разви през 2013 г. броят на обработените контейнери за морски превоз. Техният обем достигна 125 000 стандартни контейнера (TEU) при увеличение от 30 процента в сравнение с предходната година. Малки загуби се наложи да понесе секторът за въздушни превози: заради значително намаления обем на износа от Китай през първата половина на 2013 г. обработеният тонаж от близо 45 000 тона спадна спрямо предходната година с четири процента. Сравнително новият отдел за специализирани превози "Projects & Break Bulk" постигна през 2013 г. убедителен първи двуцифрен оборот от 11,0 милиона евро и се утвърди като устойчива сила.

Бизнес звена и дъщерни фирми със стабилен успех Превозите на колетните пратки , с партньорството на австрийската DPD, отчетоха лек ръст през 2013г. и Gebrüder Weiss приключи годината с консолидиран оборот от 126,3 милиона евро. В сектора логистична консултация x|vise постигна увеличение на оборота от 30 процента и може да се похвали с една много успешна година, която бе силно повлияна от темата за електронната търговия. "Чрез развиване на концепциите за електронна търговия с интеграция на системи за интернет магазини успяхме да се справим с новите вериги за създаване на добавена стойност на B2C пазара", заяви един от членовете на управителния съвет и ресорен директор Петер Клойбер. Специализираният във високотехнологичната логистика продуктов сектор в рамките на концерна Gebrüder Weiss Tectraxx запази миналогодишната си позиция с оборот от 10,5 милиона евро. Благоприятен растеж отбеляза отново inet-logistics GmbH, чиито глобални системи за управление на транспорта (TMS) се радват на голямо търсене. Основаната през 1999 г. дъщерна фирма регистрира ръст от над девет процента. Консолидиран оборот за 2013 г.: 11,9 милиона евро.

За Gebrüder Weiss
С повече от 6000 служители, 162 собствени офиса и годишен оборот от около един милиард евро (2013 г.) Gebrüder Weiss се нарежда сред водещите фирми за логистика и транспорт в Европа. Под шапката на Gebrüder Weiss Holding AG със седалище в Лаутерах (Форарлберг) предприятието обединява наред със своите основни бизнес-отдели сухопътен транспорт, въздушен транспорт и превоз по море, логистика, и поредица от високоспециализирани браншови решения и дъщерни фирми – между тях и логистичната консултация x|vise, tectraxx (браншов специалист за хай-тек фирми), inet-logistics (софтуерни решения за транспортен мениджмънт TMS), Railcargo (железопътен транспорт) и пакетът от услуги на Gebrüder Weiss, партньор на австрийската DPD. Това обединение дава възможност на концерна да реагира бързо и гъвкаво на потребностите на клиентите. С множество екологични, икономически и социални мерки днес семейната фирма с над 500-годишна история в транспортното дело се счита за пионер по отношение на устойчивия бизнес.

 реклама