GLOBUL подкрепя художествената изложба „Едно десетилетие"

Експозицията е част от проекта „120 години организиран художествен живот в България“
по статията работи: Георги Георгиев
GLOBUL подкрепя художествената изложба „Едно десетилетие"
Снимка: Globul

GLOBUL подкрепи откриването на изложбата "Едно десетилетие (1972-1982)", организирана от Съюза на българските художници и Фондация "Поддържане на изкуството в България". Експозицията е част от проекта "120 години организиран художествен живот в България", който има за цел да проследи историята и развитието на българското изобразително изкуство от края на XIX до началото на XXI в.

Изложбата "Едно десетилетие" може да бъде разгледана в Изложбен център "Шипка" 6 в София до 20-ти декември 2013 г. Тя включва 552 оригинални творби и репродукции, както и кратки текстовe, които представят трите издания през 1972, 1977 и 1982 г. на Обща художествена изложба "Земята и хората". Показаните творби обхващат жанровете живопис, графика, рисунка и скулптура. Сред авторите, включени в селекцията, се открояват имената на едни от най-значимите майстори на съвременното българско изобразително изкуство като Наум Хаджимладенов, Борис Иванов, Дечко Узунов, Светлин Русев, Атанас Яранов, Иван Кирков, Магда Абазова, Тодор Панайотов, Стоимен Стоилов, Величко Минеков, Иван Праматаров и др.

По време на изложбата ще бъде прожектиран документален филм за подготовката и реализацията на проекта, а също така ще бъде представена презентация на книгата "120 години българско изкуство (1892-2012), издадена през 2012 г. с подкрепата на GLOBUL.

Събитието отбелязва и 50-годишнината от основаването на художествената галерия в Добрич, като преобладаваща част от представените в изложбата творби са от фонда на галерията, а други – собственост на Софийска градска художествена галерия.

Проектът "120 години организиран художествен живот в България" се осъществява с подкрепата на GLOBUL в партньорство с Министерство на културата, Община Добрич, Художествена галерия – Добрич, Софийска градска художествена галерия и Агенция София Прес.

 реклама