Ericsson публикува годишния си доклад, свързан с корпоративната социална отговорност

Докладът обобщава дейностите и постиженията на Ericsson през 2011 г.
по статията работи: Елица Елефтерова
Ericsson публикува годишния си доклад, свързан с корпоративната социална отговорност
Снимка: Ericsson

"Technology for Good" – годишният доклад на Ericsson, свързан с корпоративната социална отговорност, потвърждава недвусмислено убедеността на компанията в трансформиращата сила на ИКТ в подкрепа на социално-икономическото развитие исъздаването на ниско-емисионна икономика.

Компанията непрекъснато повишава своите собствени критерии за оценка на работата си в посока устойчивото развитие, както и усилията си да отговори адекватно на очакванията на акционерите.

Ханс Вестберг, президент и изпълнителен директор на Ericsson, коментира: "Корпоративната социална отговорност според нас се основава на три ключови фактора – отговорност към обществото, икономическото развитие и опазването на околната среда.Изключително много държим на собственото си устойчиво развитие и се стремим да навлезем по-дълбоко в темите, които са приоритет за нашите акционери. Този начин за правене на бизнес е основата на нашия успех."

Основни акценти в доклада:

Енергийно ефективни решения
ИКТ индустрията може да подпомогне преминаването към ниско-емисионна икономика чрез огромния си енерго спестяващ ресурс. ИКТ секторът е отговорен за 2% от генерираните въглеродни емисии в световен мащаб, но може потенциално да компенсира огромна част от останалите 98%, дело на други индустрии. Проучване на Ericsson показва, че увеличаването на консумацията на енергия през ИКТ като цяло ще бъде умерена, благодарение на напредъка на енергоспестяващите мрежи към 2020 г.Постижения на компанията, свързани с развитието на мрежите:

Ericsson е подобрил 3G/4G енергийната ефективност с 85% в базовите станции през последното десетилетие. В същото време продължава да посреща нарастващата нужда от широколентова свързаност, необходима за създаването на Свързаното Общество, без да увеличава енергийната консумация на отделните абонати.

Решението на Ericsson "Psi"–Coverage осигурява мобилно широклентово покритие (3G) при 45% по-ниска консумация на енергия, спрямо традиционните решения. "Psi"-Coverage използва нова технология, която засилва покритието, като в същото време пести енергия и средства, тъй като използва само една стандартна базова станция. 

Устойчиви градове и урбанизация
Ericsson знае, че градовете ще играят все по-голяма роля в устойчивото развитие. Към 2016 г. гъсто населените градски региони ще представляват по-малко от 1% от територията на Земята, но ще генерират към 60% от мобилния трафик. За да увеличи мрежовия капацитет в тези райони, компанията ще изгради хетерогенни мрежи. В тях мощни макро-радио базови станции ще бъдат подкрепяни от по-малки pico и микро базови станции, осигуряващи допълнителен капацитет за райони с повишено търсене. С разположени в близост възли с ниска енергийна консумация, ние можем да разтоварим високо енергийните възли и така да спестим енергия. 

Ericsson участва в създаването на Фондация "Нови Градове”, швейцарска институция с идеална цел, работеща в името на подобряването на качеството на живот и работа в «глобалните» градове на 21 век. Ericsson ще ръководи работната група, занимаваща се с комуникационните тенденции, и ще бъде домакин на редица дискусии, които ще се състоят на всъпителното за организацията събитие в Париж от 14 до 16 май 2012 г.

През 2011 г., изпълнителният директор на Ericsson оглави и работната група за климатичните промени към Комисията за широколентов достъп, която представи доклад, доказващ спасителната роля на ИКТ сектора по отношение на климатичните промени: "Широколентовият мост – връзката между ИКТ и дейностите за контрол на климатичните промени по пътя към ниско-емисионна икономика."

Социално-икономическо развитие
Свързаността е основен катализатор на икономическо развитие и подобряване на качеството на живот. ИКТ подпомага образованието, финансовите услуги, здравеопазването, сигурността и професионалната реализация. С над 6 милиарда активни мобилнивръзки в момента, се изискват иновативни подходи за привличане на "последния” един милиард потребители.

Проучване, направено съвместно от Ericsson, Arthur D. Little и Шведският технически университет Chalmers през 2011 г. в 33 държави – членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), измери изолирания ефект от широколентовата скорост и показа, че удвояването й води до увеличаване на брутния вътрешен продукт с 0.3%.

Докладът "Leveraging Information and Communication Technology for the Base of the Pyramid" представи 280 инициативи и отбеляза основните фактори за успех при създаването на позитивен социално-икономически ефект.
Ericsson развива ключови инициативи като инициативата Connect to Learn (програма за предоставяне на образование на деца от Третия свят, предимно момичета), която за една година предостави на 5 000 ученици в Африка достъп до ИКТ и повече от 1 милион щатски долара под формата на стипендии. 

Бизнес етика
Акционерите в Ericsson очакват компанията да поддържа високи стандарти на бизнес етиката. Телекомуникациите могат да оказват сериозно позитивно влияние, но Ericsson съзнава, че с технологиите може и да се злоупотребява, което води до нови предизвикателства в сферата на етиката. Компанията се стреми да насърчава употребата на технологии за градивни цели, а не като инструмент, който може да се използва срещу демократичните принципи. През  2011 г. компанията започна да работи съгласно новите ръководни принципи на ООН за бизнеса и човешките права.

 реклама