Ericsson показа на CES ползите за бизнеса от Свързаното oбщество

Maersk Line и Ericsson ще изведат мобилната свързаност в океана
по статията работи: Нели Минчева
Ericsson показа на CES ползите за бизнеса от Свързаното oбщество
Снимка: Ericsson

Бизнесът в Свързаното Общество изисква възможности и креативност. Президентът и изпълнителен директор на Ericsson Ханс Вестберг представи в изявлението си пред делегатите на CES в Лас Вегас именно такива нови сделки и примери.

Вестберг представи потенциалът на интелигентната комуникация, която се случва в реално време и която дава възможност на устройставата да изпълняват прости задачи в помощ на всекидневния ни живот. "Когато започнете да използвате комбинация от софтуер, сензори и хардуер, тогава можете да оптимизирате процесите и да въвеждате нови идеи в полза на бизнеса си. Резултатът ще бъде много по-добър от това, което можете да си представите,” сподели Вестберг пред хиляди души в залата. Обръщението се излъчи на живо и на www.cesweb.org.

Вестберг посочи предимствата, които ИКТ индустрията може да предложи на други отрасли в икономиката. В частност, Ericsson предлага възможност всяко устройство да може да бъде идентифицирано, да може да комуникира с платежни и други предпочитани системи, да може да изпраща и получава необходима информация в реално време. Ползите от всичко това биха се отразили позитивно не само на бизнеса, но и на хората в личен план. "Нашата роля е да направим свързаността възможна навсякъде и в реално време. Вашата роля е да надграждате над тази база иновации и да създавате потребителски устройства, които да бъдат представени тук на изложението след една, две или пет години”, допълни той.

Вестберг представи и някои случаи, в които Ericsson променя комуникацията в сферата на забавлението и движението на хора и стоки. Той представи споразумение с Maersk Line, световния лидер в корабоплаването.

Maersk Line и Ericsson са разработили уникално GSM и сателитно решение, което ще предлага свързаност в последната неразработена територия в света на комуникациите– морето. Възможностите за корабоплаването са безкрайни и Maersk Line ще проправи пътя към тяхното въвеждане. Ericsson ще предоставят интеграционна система и ще внедри мобилна и сателитна комуникация във всички плавателни съдове на компанията.

Флотилията на Maersk Line обхваща повече от 500 товарни кораба. През следващите две години Maersk Line ще оборудва 400 от тези плавателни съда с антени на Ericsson и GSM базови станции, а ъпгрейд на останалите съдове ще бъде направен в най-кратък срок. Като част от споразумението Ericsson ще предостави поддръжка на услугите за управление в глобален мащаб за период от седем години, включващ денонощно мрежово наблюдение и услуги за поддръжка на място в голям брой пристанища във всички ключови райони.

Мобилната комуникация предоставя на корабоплаването възможността да ползва нови и ефективни начини за комуникация със системата за управление на флотилия, управление на времето за доставка, подобряване взаимодействието между съдовете, създаване на решения за навременно и точно споделяне на информация с клиентите и дори подобряване на енергийната ефективност.

Досега оборудваните с високи технологии съдове на Maersk Line са били снабдени със сателитна връзка, насочена главно към комуникационна поддръжка на ключовите функции на борда. Интегрираните морски мобилни и сателитни (very-small-aperture terminal - VSAT) решения на Ericsson ще доведат до разширена свързаност на цялата флотилия, позволявайки нови начини за комуникиране, които ще се отразят на ефективността, сигурността и рентабилнлостта. Също така, ще се създадат нови възможности за непосредствен достъп до информация от разстояние и подобрена ефективност на ежедневните корабни дейности.
Емоционалният акспект на Свързаното Общество беше показан с появата на Кристофър Микелсен един от съоснователите на Refugees United.  Ericsson си партнира с  Върховният комисариат на ООН за бежанците (UNHCR) и операторът MTN с цел създаване на глобална и надеждна услуга за търсене в помощ на хора, които търсят свои близки. Около 65 хиляди души са вече регистрирани за тази услуга.  

Вестберг завърши представянето си на CES с демонстрация на нова технология наречена "capacitive coupling", с помощта на която една снимка беше прехвърлена от телефон на голям екран на принципа "от ръка на ръка”, т.е. чрез използване на човешкото тяло без използването на радио сигнали. "В края на краищата ние самите сме мрежа”, каза той, описвайки проекта. Вестберг добави, че е трудно да се предвиди как точно ще се оформи Свързаното Общество, но можем да бъдем подготвени, като отворим съзнанието си за един нов светоглед и създаване на нови решения.

Ericsson е водещ доставчик на технологии и услуги за телекомуникационни оператори по света. Компанията е лидер на пазара на 2G, 3G и 4G мобилните технологии като предоставя услуги по поддръжка на мрежи, които обслужват повече от 2 милиарда абоната, и има водеща позиция в областта на услугите за управление на мрежи. Портфолиото на компанията обхваща инфраструктура за мобилни и фиксирани мрежи, телеком услуги, софтуерни, широколентови и мутлимедийни решения за оператори, предприятия и медийната индустрия. Съвместните компании Sony Ericsson и ST-Ericsson осигуряват на потребителите мобилни устройства  с богат набор от функции.

Ericsson разработва концепцията си за "водеща роля при изграждането на един постоянно свързан свят” чрез иновации, технологии и решения за устойчив бизнес. Компанията работи в 180 страни, има повече от 90 000 служители и генерира приходи от 203.3 милиарда шведски крони (28.2 милиарда долара ) за 2010 г. Основана е през 1876 г. и е базирана в Стокхолм, Швеция, листва се на борсата в Стокхолм, и NASDAQ, Ню Йорк.

 реклама