Ericsson и Gemalto улесняват внедряването на M2M

M2M (machine-to-machine) пазарът предлага устройства, които се използват в ключови бизнес приложения, разгърнати върху големи географски площи
по статията работи: Елица Елефтерова
Ericsson и Gemalto улесняват внедряването на M2M
Снимка: Ericsson

M2M (machine-to-machine) пазарът предлага устройства, които се използват в ключови бизнес приложения, разгърнати върху големи географски площи или свързани с дългосрочни работни цикли. Такъв пример е умното отчитане на електромери или смарт грида, където електромерите и електроцентралите, чиито живот се измерва в десетилетия, са все по-свързани чрез мобилни мрежи.

Същото се случва и с автомобилния пазар - свързаните автомобили комуникират чрез мобилен интернет при ползването на голям брой приложения от забавления до вградени ИКТ решения. В такава среда операторите постоянно се сблъскват с нови предизвикателства.

Производителите на M2M устройства трябва да се съобразява с редица параметри при производството и пускането на продуктите си. Първо, не се знае в коя държава ще бъдат продавани и върху каква мрежа ще работят. Второ, UICC СИМ картите все по-често се вграждат в устройствата още на етап производство. И накрая, издръжливостта на устройствата може да наложи промяна в работата им по време на жизнения цикъл. Комбинацията от тези фактори изисква гъвкавост и отвореност при управление на свързаността.

За да посрещнат тези предизвикателства, Ericsson и водещият доставчик в сферата на дигиталната сигурност Gemalto влизат в партньорство с цел предоставяне на Dynamic Device Subscription Management.

Партньорството Ericsson-Gemalto предоставя интегрирано решение комбиниращо платформите Ericsson Device Connection и Gemalto Subscription Management. Комбинацията от опериращи в пълния си капацитет платформи намалява сложността при въвеждане на M2M за оператори на мобилни мрежи и предлага рентабилност на инвестицията.

Решението също така управлява дистанционно всички видове устройства без да е необходима смяна на вградената UICC СИМ карта през целия период на функциониране на устройството. За операторите това партньорство означава, че те получават едно интегрирано и рационализирано решение за M2M свързаност.

Решението ще бъде демонстрирано на Мобилния конгрес в Барселона, на щанда на Ericsson. Също така Telenor Connexion, който предоставя M2M свързаност, ще демонстрира решението на улицата-инсталация GSMA Connected City, също част от мобилния конгрес.

 реклама