Dunlop с нова революционна технология  2

Dunlop разкрива прототипна гума с етикет клас АА
по статията работи: Петър Чернев
Dunlop с нова революционна технология
Снимка: PR Refresh

Dunlop е разработила първата гума с оценки AA на новия етикет за гуми в Европа под името Sport BluResponse AA. Етикетът с АА означава, че гумата Sport BluResponse AA е постигнала най-високата възможна оценка за горивна ефективност и сцепление на мокро според новото европейско законодателство за етикиране на гумите. Прототипните гуми, разработени в четири размера, са изрично направени с изследователска и развойна цел и няма да се предлагат за продажба на пазара в настоящия момент. Sport BluResponse AA е прототип в развитието на нови гуми с високи оценки за представяне спрямо етикета и ще се използва за демонстрации. 

"Гумите АА, които представяме задоволяват най-високите стандарти на Европейския Съюз, дефинирани според новата система за етикиране, чието доброволно прилагане влезе в сила от 1ви юни”, сподели Санджай Кана, изпълнителен директор в Dunlop.” За Dunlop новият етикет е ново предизвикателство да предложим спортна и високоскоростна гума, която също така отговаря на най-високите критерии за етикиране. Представянето на  Sport BluRepsonse AA  е доказателство за нашата възможност да се справим с това предизвикателство, съчетавайки спортна гума с високи оценки според европейския етикет.”

Гумата Sport BluResponse AA представлява съществен скок в технологията, успявайки да постигне най-високите резултати в критериите за базопастност и представяне според европейското законодателство за етикирането на гумите, чието ранно имплементиране влезе в сила от началото на месеца. Гумата, базирана на напредналите технологии на Dunlop за гуми за мотоспорт, комбинира оценките АА без да прави компромис с по-спортните критерии за представяне. Технологията е възможна благодарение на нова смес в гумата, предназначена да намали загряването. Подобрена  е структурата на протектора и са внедрени нови производствени техники. Детайлите относно разработването на гумата остават поверителни.

"Дори и при АА гумата Dunlop остава вярна на своето мотоспорт наследство”, добави Кана. "Ние вярваме, че етикетът е отлична отправна точка за потребителите, позволявайки им да оценят гумата по няколко ключови параметъра, но също така оставаме обвързани с петнайсетте критерия, според които специализираните списания тестват нашите гуми, както и с над 50те критерия за представяне на гумите, които тестваме самостоятелно.” 

При разработването на гумите инжинерите на Dunlop работят с над 50 критерия за представяне. Информация за някои от тези допънителни работни параметри на гумите ще бъде предоставена на уебсайта на компанията и в промоционалните материали за всеки продукт. Въпреки че новият етикет за гуми информира относто три критерия за представяне, Dunlop счита че етикетът ще има широка роля отвъд 50те индикатора за представяне, които компанията използва при оценяване на своите гуми.

Според новата скала за оценка на етикета, АА гумата на Dunlop постига топ оценки както при горивна ефективност, така и при сцепление на мокро1.  И двата фактора са от ключово значение в мотоспорта: горивната ефективност позволява на състезателните коли да се движат по-дълго с по-малко гориво; надеждното сцепление на мокро е критично, за да остане колата в състезанието, дори и при тежки дъждовни условия. "We should not underestimate the value of the technology we have developed to our ability to deliver a better tire, even in motorsport environments”, Khanna concludes.

Гумата Sport BluResponse AA беше изложена в REIFEN, водещото европейско изложение за гуми в Есен, Германия, от 5ти до 8ми юни. Повече от 600 изложителя от над 40 държави показаха своите най-нови продукти и услуги, свързани с гумите.  Повече от 18 000 експери в областта посетиха изложението. Dunlop ще покаже гумата и на емблематичното състезание 24те часа на Льо Ман, където компанията спонсорира множество състезателни отбори.

Стандартизираният етикет за гуми, който ще стане законово изискване на Европейския Съюз през ноември 2012 година, информира потребителите относно 3 ключови параметъра за представянето на гумите: горивна ефективност, сцепление на мокро и нива на външен шум. Външният шум при търкаляне на гумата се измерва в децибели, и се обозначава с една, две или три звукови вълни върху етикета. С една вълна се обозначава най-тихата гума, а с три – най-шумната. Всички гуми ще имат еднакъв етикет.

 реклама