ContоurGlobal инвестира 28 млн. лв. в екология в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3”

ТЕЦ-ът произвежда около 11% от електроенергията на България
по статията работи: Нели Минчева
ContоurGlobal инвестира 28 млн. лв. в екология в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3”
Снимка: Contour Global

Американската компания ContоurGlobal ще инвестира 28 млн. лева в подобряване на екологичните параметри на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3”. Новият собственик на централата в Старозагорското село Медникарово вече има приет бизнес план за 2012 и 2013 г., в който екологичността, безопасността на труда и ефективността и надеждността на централата са водещи. Така централата е подготвена за все по-строгите мерки за повишаване на екологичните параметри и енергийната ефективност на електроцентралите, които Европейската комисия се стреми да наложи от 2016 г. и са приети като цели и от българското правителство.

Това стана ясно по време на тържествена церемония по отпразнуването на мащабната инвестиция на ContourGlobal в България. Домакини на церемонията бяха Джоузеф Бранд, президент и главен изпълнителен директор на ContourGlobal и Гари Левсли, изпълнителен вицепрезидент и изпълнителен директор на "КонтурГлобал Марица Изток 3”. Официални гости на събитието бяха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, посланикът на САЩ в България Н. Пр. Джеймс Уорлик, изпълнителният директор на Националната електрическа компания Михаил Андонов, областният управител Йордан Николов, представители на местната власт, партньори и медии.

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3” произвежда около 11% от електроенергията на България, което я прави изключително важна за енергийната сигурност на страната. А извършената през годините модернизация и рехабилитация, и строгият контрол на вредните емисии, я нареждат сред няколкото екологосъобразни централи в Югоизточна Европа.

Джоузеф С. Бранд, президент и главен изпълнителен директор на ContourGlobal, каза: "Днес отбелязваме знаменателен етап за нашата компания и за нашите партньори в ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3". Придобиването на най-голямата електроцентрала в настоящия ни портфейл е продължение на бързия, но непрекъснат растеж на компанията ни. Освен това, то е важно свидетелство за навлизането ни в новия и интересен енергиен сектор в България, където се надяваме, че ще увеличаваме присъствието си. Ние не подценяваме отговорността си, ще работим усърдно за поддържане и подобряване на отличната работа на централата и служителите, като същевременно сме добър корпоративен гражданин на България, уважаващ и радващ се на нейната култура и наследство."

История на придобиването

На 15 март 2011 г. независимата американската компания ContоurGlobal се споразумя с бившия собственик на централата "Енел” за придобиване на 73% от акциите на "КонтурГлобал Марица Изток 3” АД, собственик на въглищната електроцентрала "КонтурГлобал Марица Изток 3” (бивша "Енел Марица Изток 3”) и 73% от акционерния капитал на КонтурГлобал Оперейшънс България АД (бивша "Енел Оперейшънс България АД”), която отговаря за експлоатацията и поддръжката на централата.

На 28 юни 2011 г. ContourGlobal официално финализира сделката за придобиване на капитала на стойност 230 милиона евро.

ContourGlobal е показала ясно, че чрез постоянно усъвършенстване ще продължи да надгражда върху отличното представяне на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" и нейните служители, за да бъдем сигурни, че централата дава безопасна, чиста и надеждна енергия на българския народ за години напред.

За ContourGlobal

ContourGlobal е международна енергийна компания, базирана в Ню Йорк. Оперира 3250 MW мощност в експлоатация и в изграждане в 20 страни. Частната компания е основана в края на 2005 г. от главния изпълнителен директор Джоузеф Брандт и Reservoir Capital Group, който е инвестиционен фонд, базиран в Ню Йорк, с капитал от 5 млрд. щ. долара.

Със своите 1500 служители на 4 континента, ContourGlobal, развива и оперира електроенергийни централи и съоръжения, използващи природен газ, въглища, течни горива, биомаса, както и водни, вятърни и соларни централи. Компанията се фокусира върху бързо растящи пазари с недостатъчно предлагане и върху иновативни ниши в развити пазари. През 2011 г. общият оборот на групата ще бъде около 900 млн. щ. долара.

 

Разбивка на източниците на енергия в централите, оперирани от ContourGlobal в световен мащаб:

 

Поради нетрадиционното изписване на името на компанията, бихме искали да ви обърнем внимание, че за целите на текстове, написани на български език, точното изписване на компаниите e: "КонтурГлобал Марица Изток 3” и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3”. На латиница изписването е съответно: ContourGlobal Maritsa East 3 и ContourGlobal Maritsa East 3 TPP.

 реклама