ContourGlobal ще строи първите големи вятърни паркове в Перу

Вятърните паркове с мощност 114 MW и на стойност 250 млн. долара ще влязат в експлоатация догодина
по статията работи: Петър Чернев
ContourGlobal ще строи първите големи вятърни паркове в Перу
Снимка: sxc.hu

ContourGlobal, чрез своето дъщерно дружество ContourGlobal Latam S.A., ще строи два вятърни парка в Перу. Компанията придоби правата върху тях от Energia Eolica S.A., която разработи парковете с инсталирана мощност от близо 114 MW. Когато бъдат завършени, те ще бъдат първите големи вятърни паркове, построени в Перу, и най-големите такива съоръжения, действащи в Южна Америка извън Бразилия.

   Парковете ще продават произведената електроенергия по силата на 20-годишни дългосрочни споразумения за изкупуване, в рамките на Програмата за възобновяеми енергийни източници на Перу. ContourGlobal има сключен договор с Vestas Corporation за дейностите по проектиране, снабдяване и строителство "до ключ". Очакваната инвестиция е на обща стойност около 250 млн. щ. долара.

Паркът Cupisnique е разположен в област Ла Либертад на около 1095 км от столицата Лима. Той ще използва 45 ветротурбинни генератора Vestas V-100 от по 1,8 MW. Паркът Talara се намира в област Пиура на около 670 км от Лима. Той ще използва 17 генератора Vestas V-100 от по 1,8 MW. Двата вятърни парка ще изградят и нова подстанция и електропровод за свързване с националната енергийна мрежа на Перу.

"Много сме развълнувани от факта, че сме първата енергийна компания, която стъпва на ветроенергийния пазар на Перу – заяви Джоузеф Бранд, президент и главен изпълнителен директор на ContourGlobal. – Cupisnique и Talara ни дават достъп до динамичната и бързо развиваща се перуанска икономика, чийто продължителен впечатляващ растеж изисква все по-големи доставки на надеждна и евтина електроенергия. Тези два проекта оползотворяват огромния потенциал от възобновяеми източници на Перу и допълват нашето производство в региона и ВЕИ проектите ни в Бразилия и Колумбия. От друга страна ние приветстваме тази възможност да разширим сътрудничеството си с Montealto, която ще строи вятърните паркове с Vestas и движи проектите от ранното им разработване до старта на строежа."

 реклама