Continental развива производството на каучук от глухарчета

Водещият производител на гуми Continental и Fraunhofer Institute for Molecular Biology and Applied Ecology (IME) в Аахен откриха съоръжение за индустриално производство на каучук от глухарчета в Германия
по статията работи: Георги Георгиев
Continental развива производството на каучук от глухарчета
Снимка: Continental

Водещият производител на гуми Continental и Fraunhofer Institute for Molecular Biology and Applied Ecology (IME) в Аахен откриха съоръжение за индустриално производство на каучук от глухарчета в Мюнстер, Германия. Освен
изследването на възможностите за производство в индустриални количества, проекта цели да докаже, че растенията може да бъдат отглеждани в досега необработваеми земи.

Continental и IME са на границата на разтърсващо откритие в техния съвместен изследователски проект за създаване на каучук, който може да бъде произвеждан в индустриални количества от глухарчета за производство на автомобилни гуми. В последните години, с помощта на най-развити технологии за култивиране, партньорите успяха да произведат високо качествен естествен каучук от корени на глухарчета.

"Ние инвестираме в развитието на този обещаващ материал и производството му, защото сме убедени, че той ще ни позволи да подобрим производството на гуми в бъдеще.”, каза Николай Зецер, отговарящ за подразделението на гуми и член на Изпълнителния съвет на Continental. "Производството на каучук от корени на глухарчета е много по-независимо от климатичните условия, отколкото производството от каучукови дървета. Още повече, новата система е толкова невзискателна по отношение на отглеждането, че има изключителен потенциал за отглеждане в необработваеми в момента земи.

Чрез отглеждане на растенията много по-близо до нашите производствени мощности, ние ще можем значетелно да намалим влиянието върху околната среда и инвестициите в логистика. Този проект показва, че все още не сме достигнали границите на развитие на материали.” Contiental очакват първите гуми, произведени от каучук от глухарета, ще бъдат тествани на пътя в близките години.

"Ние сме изградили голям опит и експертност в сферата на отглеждането на глухарчета. Благодарение на ДНК технологии, ние знаем кой ген е отговорен за съответното молекулярно свойство. Това ни позволява да  отглеждаме растение с висок добив много по-ефикасно,” поясни директора на проекта Проф. Дирк Прюфер. Това беше постигнато след няколко години на проучвания, вследствие на които учените доказаха, че каучука
произведен от глухарчета не само предлага същото качество както този от каучуковото дърво, но този нов материал е по-устойчив и с по-голям добив.”

"С този проект ние правим значима стъпка към голямата ни цел за производство на гуми без използването на изкопаеми материали.”, поясни Д-р Борис Мергел, директор на отдела за развитие на материали и процеси за гуми в Continental. "Aко успеем да постигнем производство на големи количества от каучук от глухарчета с поне същите характеристики на обикновения каучук, то тогава ние ще бъдем независими от ежегодното прибиране на реколата в субтропичните региони.”, допълни Д-р Мергел.

 реклама