Coca-Cola Beverages Украйна и ContourGlobal откриха нова високоефективна централа

Президентът на Украйна Виктор Янукович присъства на откриването на новата енергоефективна централа
по статията работи: Петър Чернев
Coca-Cola Beverages Украйна и ContourGlobal откриха нова високоефективна централа
Снимка: sxc.hu

Coca-Cola Beverages Украйна и международната енергийна компания ContourGlobal откриха високоефективна централа в бутилиращата фабрика на Coca-Cola в района на гр. Киев.

Благодарение на комбинираната топлоелектрическа централа с капацитет за производство на електрическа енергия 6 MW и капацитет за производство на топлинна енергия 8 MW Coca-Cola Beverages Украйна ще намали въглеродните си емисии с повече от 40% и ще увеличи енергийната си ефективност с повече от 32% в сравнение с конвенциалното производство на енергия. ContourGlobal инвестира 18 милиона евро в този проект.

Президентът на Украйна Виктор Янукович присъства на откриването на новата енергоефективна централа на Coca-Cola Beverages. Той подчерта важността на тази инициатива за околната среда, енергийната ефективност и обществото и призова украинския бизнес да се ориентира към екологични технологии.

Комбинираната топлоелектрическа централа произвежда по високоефективен метод чиста електрическа и топлинна енергия, охладена вода и въглероден двуокис за нуждите на производството на безалкохолни напитки на предприятието и в момента е единствената централа в Украйна, която използва технологията "четворно генериране” (Quad Gen). Основен енергиен източник за системата е природният газ. Комбинираното производство на електричество, топлинна енергия, охлаждащата технология и улавянето и преработката на въглероден двуокис гарантират високоефективността на електроцентралата в икономическо, техническо и екологично отношение.

"Coca-Cola е твърд привърженик на иновациите и развитието на новите технологии, които намаляват вредните влияния върху природата”, сподели Константинос Спанудис, генерален директор на Coca-Cola Beverages Украйна. "Днешното откриване на комбинираната топлоелектрическа централа свидетелства за нашата отговорност към околната среда, региона, където работим, и обществото.”

Георги Нидзарадзе, старши вицепрезидент на  ContourGlobal, сподели: "Това е един от осемте проекта, които сме построили, въвели сме в експлоатация и ще оперираме заедно с Coca-Cola Hellenic в различни страни на Европа и Африка. Така ние демонстрираме нашата отдаденост и способност да развиваме и управляваме иновативните когенерационни централи на индустриалните си партньори, заинтересовани да развиват в дългосрочен план ефективно, устойчиво и екологично енергийно производство.”

Украинската комбинирана топлоелектрическа централа се нарежда сред 20-те централи, които Coca-Cola Hellenic и ContourGlobal имат намерение да построят в различни страни до 2015 г. Осем от тези централи вече са изградени във Великобритания, Италия, Румъния, Полша, Украйна и Нигерия. Това е най-мащабната програма за комбинирани топлоелектрически централи в сектора за производство на безалкохолни напитки и ще допринесе за ежегодното намаляване на емисиите на въглероден двуокис с 250 000 тона.

 реклама