Citroën C4 AirCross: Нов поглед към компактните SUV автомобили

Предлаган във версия с две и с четири задвижващи колела, CITROËN C4 AIRCROSS ще се предлага на пазара от първата половина на 2012
по статията работи: Нели Минчева
Citroën C4 AirCross: Нов поглед към компактните SUV автомобили
Снимка: Citroen

 От месец април CITROËN разширява своята гама с ново предложение, което се прицелва в един непрестанно разширяващ се сегмент. CITROËN C4 AIRCROSS се опира на традиционните ценности на компактните SUV, съчетавайки дизайн и технологични иновации. Този нов силует разполага с всички дадености, за да се адаптира отлично към съвременния начин на живот, който включва бягство от ежедневието:

- елегантен, отличаващ се стил, характерен за гените на CITROËN

- трансмисия, която работи според вашите нужди, за да разполагате с пълната подвижност на автомобила, върху всякакви терени, с трите режима на задвижване, които се избират ръчно (2WD, 4WD и LOCK)

- само 119 г CO2/км във версията HDi 115 при две задвижващи колела, което поставя автомобила на най-доброто ниво в неговия сегмент, по отношение на емисии на CO2. Двигателите са оборудвани с технологията Stop&Start.

- архитектура, която удачно комбинира компактни размери, с дължина 4,34 метра и щедро вътрешно пространство, което предлага обем на багажника от 442 литра.

- комфорт и удоволствие от шофирането, които са една от основните предпоставки за успеха на леките автомобили на Марката.

- спокойствието и предлагания комфорт на борда, които се дължат на повдигнатата позиция за шофиране, остъкления панорамен покрив и интуитивното разположение на шофьорското място - предпоставка за истински комфорт при управление и за лесна ежедневна употреба

- широка палитра от технологични оборудвания: навигационна система Navidrive с тактилен дисплей и камера за заден ход, безключов достъп и потегляне на автомобила, Hi-fi система ROCKFORD, музикален сървър.

Предлаган във версия с две и с четири задвижващи колела, CITROËN C4 AIRCROSS ще се предлага на пазара от първата половина на 2012 година и ще бъде представен на автомобилния салон в Женева.

Елегантен, отличаващ се стил, характерен за гените на CITROËN

Наследник на стилистичните правила на Марката : CITROËN C4 AIRCROSS се противопоставя на света на традиционните 4x4 като комбинира елегантността на леките автомобили от гамата с характеристиките на "мускулестите” автомобили за всякакви терени. Отпред, широката хромирана решетка, която поставя на преден план шевроните, му придава силна индивидуалност. В профил спойлера с форма на обърната перка на акула, взаимстван от концептуалния модел Hypnos, е украсен с хромирана лайстна, който подчертава принадлежността на автомобила към SUV-тата на Марката. Дизайнът на 18 цоловите лети джанти и на задните светлини, вдъхновен от лимузината CITROËN C4 и концептуалния автомобил Hypnos, оптимизира въздушния поток, като по този начин подпомага намаляването на емисиите на CO2.

Уникална индивидуалност : за да акцентират върху компактния му аспект, хоризонталните линии на предната част са очертани с аеродинамични отвори във външната им част. Линиите на предния капак, широките калници и скъсения надвес, усилват впечатлението за сила и динамизъм, което внушава силуета на автомобила.

Грижа към детайла : CITROËN C4 AIRCROSS хармонично съчетава стил и елегантност. В предната част, дневните LED светлини са вградени вертикално в аеродинамичните изходи. Както при CITROËN DS3 и новия CITROËN C1, те формират вертикалния светлинен "подпис” на автомобила, който го отличава денем и нощем. Допълнителни мигачи са вградени в страничните огледала, задните светлини са оборудвани с водачи на светлинния сноп, а камерата за заден ход е прикрита в хромираната лайстна на багажника. Хромираните елементи, които обгръщат долната част на каросерията и багажника, както и тонираните задни стъкла добавят още повече елегантност.

Интелигентен автомобил, оборудван с трансмисия по поръчка

Благодарение на своята трансмисия от последно поколение, CITROËN C4 AIRCROSS предлага оптимално пътно поведение, за да откриете удоволствието от "измъкването” от града и шофирането в пълно спокойствие. Изключително реактивната технология, която отчита, желанията на шофьора, състоянието на пътя и скоростта на автомобила, позволява да се движите с оптимално разпределен между предните и задните колела въртящ момент. Компактна и лека, системата намалява също така и разхода на гориво, като ползва масло с нисък вискозитет в разпределителната кутия.

Трансмисия по поръчка : в зависимост от желанието и от ситуацията, в която се намира, шофьорът може във всеки момент да избере ръчно един от трите режима на трансмисията, посредством командите, разположени зад скоростния лост:

- режим 4 задвижващи колела (4WD) разпределя автоматично въртящия момент между предния и задния мост. За да бъде оптимизирана консумацията на гориво, това разпределение дава преимущество на предните колела (около 98%), докато сцеплението е достатъчно добро. В най-трудните условия, регулирането на въртящия момент може да достигне разпределение до 50% за всяка ос.

- режим « LOCK » осигурява максимална подвижност в сурови условия като увеличава въртящия момент, предаван на задните колела с 50% в сравнение с режим 4WD.

- режим с 2 задвижващи колела (2WD) сваля консумацията на гориво, като намалява броя на движещите се елементи (само предния мост е задвижван)

Ниво на емисии CO2 за пример

Следвайки ангажиментите на Марката за опазване на околната CITROËN C4 AIRCROSS се позиционира на най-високо ниво в своя сегмент, по отношение на емисии на CO2 с двигателя HDi 115.

Двигателят HDi 115, в съчетание с механична скоростна кутия с шест предавки, се предлага във версия с 2 задвижващи колела, която има емисии на CO2 от 119г/км и във версия с 4 задвижващи колела, която има емисии от 129 г CO2/км. Този двигател с обем 1,6 литра, от последно поколение, който допринася за успеха на моделите в гамата на CITROËN, развива мощност от 115 к.с. и максимален въртящ момент от 270 Nm при 1750 об/мин (до 280 Nm на моменти, в зависимост от функцията « overboost »).

CITROËN C4 AIRCROSS ще се възползва, още от самото си пускане на пазара от дизеловия двигател HDi 150 (предлаган във версия с 2 и с 4 задвижващи колела с шестстепенна механична скоростна кутия). Този двигател, с кубатура от 1,8 литра, е единственият дизелов двигател на пазара, оборудван със система за променливо газоразпределение. Тази технология му осигурява степен на сгъстяване (14/1), най-ниска от дизеловите двигатели на пазара, и му позволява да осигури отличен вибрационен комфорт, ниско ниво на емисиите, еластичност при работа и показатели, достойни за по-големите двигатели.

Бензиновия двигател 1.6i 115 също се предлага при версията с 2 задвижващи колела и механична, 5-степенна скоростна кутия. Този двигател, с кубатура от 1,6 литра, разполага с двоен разпределителен вал, 16 клапана и система за променливо газоразпределение. Той успява да комбинира едновременно показатели и намалени емисии, с мощност от 115 к.с. и само 135 г CO2/км.

За да отговори на очакванията на международните пазари, бензиновия двигател 2,0i 150 к.с. ще бъде на разположение на пазарите извън Европа във версия с 2 и с 4 задвижващи колела и механична скоростна кутия с 5 предавки или безстепенната автоматична скоростна кутия (CVT). Този двигател, с обем от 2 литра, разполага с 16 клапана, алуминиев цилиндров блок и система за променливо газоразпределение.

Всички тези двигатели притежават технологии, чрез които се постига намаляване на емисиите на CO2:

Технологията Stop&Start (освен за бензиновия двигател 2,0i 150 к.с.). Тази лесна за ползване система, спира автоматично работата на двигателя, когато автомобилът е в покой и когато скоростния лост е в мъртва точка. Двигателят стартира отново автоматично, когато водачът натисне съединителя, преди да включи предавката.

Пилотиран алтернатор /Un alternateur piloté/ който възстановява енергията при спирания и при спускане по инерция. Акумулираната енергия в последствие се използва когато автомобилът е на празен ход, ускорява или се движи с постоянна скорост, така че да бъде намалено количеството енергия, което се произвежда от алтернатора, да се намали магнитното триене и съответно натоварването върху двигателя.

Серво-усилена дирекция с електронно управление, която консумира енергия само когато воланът е в движение.

Компактна архитектура, осигуряваща добро жизнено пространство и пъргавост

Компактните му габарити (4,34 м дължина ; 1,80 м широчина ; 1,63 м височина) и диаметъра на завой от само 10,6 метра го правят изключително маневрен и му позволяват да се придвижва без затруднение в градски условия. С жизненото пространство, което предлага за пътниците си, CITROËN C4 AIRCROSS съперничи на лимузина от висок клас. Със своите 5 места и обем на багажника от 442 литра, той отговаря напълно на изискванията на съвременния начин на живот.

Практична за ежедневна употреба, задната седалка има отвор за ски и е делима 2/3 -1/3. Тя може лесно да се сгъва така, че да освободи допълнително място за товарене, с напълно плосък под.

Удоволствие от шофирането, като в лимузина

За оптимален синтез между комфорт и пътно поведение, окачването е резултат от усърдна работа и проучвания, за да се достигне до показатели, достойни за ценностите на CITROËN.

CITROËN C4 AIRCROSS е оборудван с преден мост от типа McPherson и многораменен заден мост, в комбинация със широка следа отзад и стабилизираща щанга с диаметър 18 милиметра. Регулирането на пружините на предното и задното окачване позволява да бъдат овладяни движенията на шасито, като се осигури отличен комфорт на борда. Междуосието от 2,67 метра, близо до това на автомобили от високите сегменти, допринася за стабилността и пътното поведение. Характеристиките на CITROËN C4 AIRCROSS му осигуряват оптимален динамичен комфорт във всички ситуации и извеждат активната сигурност на преден план.

Резултатът е подсилен от 18 цоловите колела с гуми Bridgestone с размери 225/55 R18.

Свързвайки технологиите за помощ при управление, като ESP (с контрол против приплъзване), ABS, електронен разпределител на спирачното усилие, помощ при потегляне под наклон (Hill Assist) и интегралната трансмисия с електронно управление, CITROËN C4 AIRCROSS се ползва с безотказна подвижност, каквито и да са ситуациите.

Електроуправляемото сервоусилване също е обект на особено внимание, с цел да се осигури истинско удоволствие от шофирането : неговите настройки предлагат едновременно стабилна поддръжка на избраната посока на движение и достоверна информация за пътя.

Атмосферата на борда: спокойствие и комфорт

CITROËN C4 AIRCROSS предлага на водача повдигнато шофьорско място, за да се възползва от чудесна перспектива на пътя и да го наблюдава напълно спокойно. Чувството за комфорт на борда е засилено от изненадващо за един компактен SUV вътрешно пространство.

Да виждаш небето дори в града : CITROËN C4 AIRCROSS разполага с голям стъклен панорамен покрив, третиран срещу UV лъчи, с отваряема част с електрическо управление. Панорамният покрив дава осветеност на купето и допринася за създаването на усещане за комфорт у пътниците. Нощем той е осветен с мека светлина, от LED лампички, вградени в покрива. И за още по-мека атмосфера интензивността на това осветление може да се регулира до загасването му.

Изключително функционална, ергономията на мястото на водача е рационализирана така, че всичко е на една ръка разстояние. Водачът разполага с облицован в кожа волан, регулируем по височина и в дълбочина, от който могат да се управляват функциите на аудио системата, регулатора и ограничител на скоростта и системата за свободни ръце. Воланът е декориран с черна блестяща лайстна. Подобни елементи, наречени « black cosmos » присъстват и на централната конзола, както и на панелите за управление на електрическите стъкла.

Мястото за управление е в стил, който залага на интуитивното ползване и всички функции са ясно визуализирани. Що се отнася до бордното табло, формата и хромираните контури на дисплеите на измервателните уреди подчертават динамичния характер на компактния SUV. Симпатичния "каскет” над дисплеите е от мек материал, изключително приятен на допир. За да се акцентира на впечатлението за хармония, ролката за избор на режим на трансмисията и командите за управление на климатичната система също са обградени в хром.

Предните седалки отлично поддържат тялото, като предлагат много възможности за регулиране (по височина, по дължина и по наклон). Те се предлагат и във версия отопляеми, с електрическо регулиране. За комфорта на пътниците, наклонът на задните облегалки се регулира в две позиции. Автоматичното включване на светлините, автоматичната чистачка и вътрешното електрохромно огледало също допринасят за комфорта на управление и лесното ежедневно ползване на този компактен SUV.

Многобройни места за подреждане на вещи са на разположение в купето, тяхната вместимост и концепция свидетелстват за вниманието към пътниците, и за практичността на автомобила. Жабката предоставя широко осветено и охладено (при наличие на автоматичен климатик) пространство, а предния и задния централни подлакътници имат вградени ергономични стойки за чаша, както и входове за 12 волта и USB.

Широка палитра от технологични оборудвания

За да направи пътуването и шофирането още по-комфортни, CITROËN C4 AIRCROSS предоставя на разположение на пътниците отлични екипировки.

CITROËN C4 AIRCROSS предлага hi-fi оборудване на най-високо ниво, разработени от марката Rockford Fosgate, световно признат лидер в аудио системите. Тя осигурява обща мощност от 710 Вата, и се състои от 8 високоговорителя, разпределени в купето и 25 сантиметров субуфер, разположен в лявата част на багажника. Система за дигитална обработка на звука позволява да се оптимизира качеството на която и да е музика.

CITROËN C4 AIRCROSS може също така да бъде оборудван с навигационна GPS система с високо качество, оборудвана със 7 инчов тактилен дисплей и с хард диск, който й осигурява бърз режим на работа. Този хард диск съдържа картографски данни и има повече от 10 гигабайта пространство за запис на музика. Пътниците могат да запишат до 2500 заглавия в MP3/WMA формат и да се наслаждават на истински музикален сървър. Системата разполага също с четец на DVD, съвместим с форматите CD, CD-R, CR-RW и DVD видео.

За да маневрирате лесно и да паркирате автомобила без усилие, цветна камера за заден ход допълва навигационната система. Камерата е скрита в хромираната лайстна на багажника и се активира автоматично при превключване на задна предавка. Изключително полезна в ежедневието, тя показва на екрана на навигационната система картина, допълнена от данните на детектора за заден ход. Маневрите са улеснени от две зелени линии върху картината, които показват позицията, която ще заеме автомобила при движение на заден ход. Хоризонтална червена линия показва необходимото разстояние, за да може да бъде отворен багажника.

Безключов достъп и потегляне също се предлагат при CITROËN C4 AIRCROSS : докато ключът от автомобила е в джоба или в чантата, водачът може да влезе в автомобила и да потегли само чрез натискане на бутона Start/Stop. Заключването на автомобила може да стане само с едно натискане на определените за целта бутони на дръжките на предните врати или на багажника.

Вход USB, разположен в централния подлакътник, позволява да четете подвижни мултимедийни източници, както и USB флаш памет. Много лесен за използване : достатъчно е да включите устройствата и можете да четете от тях посредством бутоните на навигационната система или командите от волана.

CITROËN C4 AIRCROSS предлага устройство за телефон свободни ръце Bluetooth. То осигурява комфорт и сигурност при употребата на мобилен телефон в автомобила, като ви позволява да говорите докато телефонът е в джоба ви. С тази функция водачът може да извършва повиквания посредством гласово разпознаване (на френски, английски, немски, италиански, испански и руски) или като си служи с командите, разположени на волана.

С функцията « streaming audio », аудио системата на CITROËN C4 AIRCROSS разпространява, без да е необходим кабел, музиката, която е записана в смартфона ви или в съвместим с Bluetooth технологията аудио четец.

Пасивна сигурност на високо ниво

CITROËN C4 AIRCROSS има изключително заздравена конструкция на купето, която гарантира динамично и прецизно пътно поведение, позволявайки да се поддържа траекторията на автомобила какъвто и да е профила на пътя, пасивна сигурност без компромис, гарантираща целостта на "жизнената клетка” и оптимално ниво на вибрации, за комфорт на пътниците.

За още повече здравина, свързващите зони между колоните и тавана са допълнително подсилени.

Структурата на купето абсорбира и разпределя енергията при удар, контролирайки деформацията на купето, за ефикасно предпазване на пътуващите. Предните рогове са със специална, поглъщаща ударите структура.

CITROËN C4 AIRCROSS има система за сигурност на педала на спирачката. Този механизъм предпазва водача в случай на удар с висока скорост.

С цел да бъдат намалени последствията в случай на евентуален удар на пешеходец, на нивото на предния капак е проектирана специална деформируема зона, основата на предното стъкло има структура с отворени зони, а предната броня поглъща значително количество енергия.

CITROËN C4 AIRCROSS е оборудван серийно със седем въздушни възглавници: две предни за шофьора и пътника (втората може да се деактивира в случай на поставяне на детско столче) две странични, две завеси отпред и отзад и една въздушна възглавница за коленете на водача.

Обмислено тегло

Употребата на значително количество високоякостна стомана е позволило намаляването на теглото на автомобила, увеличавайки неговата плътност.

Оптимизирана е дебелината на паната на вратите.

Технически характеристики:

Размери: дължина 4,34 м; широчина 1,80 м; височина 1,63 м

Диаметър на завой: 10,60 м

Обем на багажника: 442 л (с комплект за ремонт на гуми)

 

 реклама