Carlsberg пуска лимитирана серия бира за 100-годишнината на Малката русалка

60 стриди и осем 8 кг. морски копър са сред специалните съставки на Mermaid Porter
по статията работи: Теодора Пенева
Carlsberg пуска лимитирана серия бира за 100-годишнината на Малката русалка
Снимка: Carlsberg

Специална лимитирана серия тъмна бира Mermaid Porter пуска Carlsberg по случай 100-годишнината на емблемата на Копенхаген – Малката русалка. Статуята е подарена на града преди век от един от основателите на пивоварната Карл Якобсен. За да отбележи юбилея, Carlsberg създава уникална рецепта, вдъхновена от морето. Във варката са включени 60 стриди и осем килограма морски копър.

Mermaid Porter е преминала през специална ферметнация, типична за Балтийския регион, и има 10% алкохолно съдържание. Отличава се с богат вкус на опушен малц и горчивина. Ще се предлага в бутилки от 750 мл.

Уникалната бира е създадена да съзрява с времето. Затова една бутилка от лимитираната серия ще бъде запазена и с нея ще се полее 200-годишнината на Малката русалка.

"Това наистина е специална бира, която ще остане в бъдещето. Мисълта, че на 200-годишнината на Малката русалка хората ще вдигнат тост за нея именно с това пиво, е вълнуваща.”, споделя Мортен Ибсен, Главен пивовар в пивоварната Jacobsen на Carlsberg.

Продажбата на бутилките от лимитираната серия започва този уикенд в музея на Carlsberg в Копенхаген, а ценителите от цял свят, включително и от България, ще могат да сдобият с уникалната Mermaid Porter на Thirstforgreat.com

За статуята Малката русалка

Днес статуята е емблемата на Дания и& огромна атракция за всички турсти. Тя е създадена по поръчка на основателя на Carlsberg Карл Якобсен от скулптора Едвард Ериксен. Негова муза и модел е била прима балерината Елън Прайс. Воден от любовта си към изкуството и приказките на Ханс Кристиян Андерсен, Якобсен решава да дари шедьовъра на Копенхаген. Идеята за създадаването на статуята му хрумва, след като гледа балетно представление по сюжета на известната приказка.

 реклама