CONTOURGLOBAL спечели награда за подкрепа на развитието на важна инфраструктура

Електроцентралата на компанията в Того бе отличена от американската финансова институция OPIC
по статията работи: Данаил Казаков
CONTOURGLOBAL спечели награда за подкрепа на развитието на важна инфраструктура

Проектът на ContourGlobal за изграждане на 100-мегаватова топлоелектрическа централа в Того спечели наградата за подкрепа на развитието на важна инфраструктура, присъдена от американската финансова институция OPIC (Overseas Private Investment Corporation). Отличието беше връчено на компанията по време на официална церемония в Американската търговска камара във Вашингтон на 11 март. OPIC избра общо осем победители в шест категории сред компании, работили заедно с нея за насърчаване на напредъка в развиващите се икономики.

Електроцентралата край столицата на Того Ломе беше завършена през 2010 година. Изграждането й бе подкрепено с финансиране и застраховка на политическия риск от OPIC. Проектът е една от най-големите инвестиции, правени някога в Република Того. Той утрои капацитета на страната за производство на електроенергия и намали значително постоянните прекъсвания в електрозахранването.

По време на церемонията по награждаването президентът и главен изпълнителен директор на ContourGlobal – Джо Бранд, описа как предизвикателствата, свързани с реализирането на проекта, далеч не са били свързани само с построяването на важна електроцентрала в една от най-слабо развитите държави в света. "Как се строи електроцентрала на място, на което няма никакви пътища до терена на строежа? Как се строят мостове, които да понесат тежестта на машините, когато те излязат от пристанището?", попита той.

"Електроцентралата не просто осигури надежден източник на електричество на една от най-слабо развитите държави в света, която имаше едно от най-ниските нива на потребление на електроенергия на човек от населението. Тя дава на страната дългосрочна възможност за икономическа активност, растеж и стабилност", коментира Каролин Аткинсън – заместник-съветник по международните икономически въпроси от екипа по национална сигурност на президента на САЩ, която връчи наградата на ContourGlobal.

OPIC е финансовата институция за развитие към правителството на САЩ. Тя мобилизира частни капитали, за да подпомага инвеститори с финансиране, гаранции, застраховка на политически рискове и подкрепа на фондове за частни инвестиции. Услугите на организацията се използват от нови и разрастващи се предприятия в повече от 150 държави по света. До днес OPIC е подкрепила инвестиции от над 200 млрд. долара в над 4000 проекта.

За ContourGlobal

ContourGlobal е международна енергийна компания, базирана в Ню Йорк, с близо 3500 MW мощности в експлоатация или в процес на изграждане в 18 държави на четири континента. Екипът от 1650 служители на компанията управлява, притежава и експлоатира портфолио от 33 електроцентрали, използващи широка гама от горива и технологии – централи за производство на възобновяема енергия на базата на вода, вятър, слънчева енергия и биомаса, както и голям брой конвенционални топлоелектрически централи. В по-широката зона на Източна Европа ContourGlobal в момента притежава и експлоатира близо 1100 MW електропроизводствени съоръжения в България, Украйна, Румъния и Полша, и очаква с нетърпение да прибави хидрокаскадата в Армения към тези активи.

В България ContourGlobal е мажоритарен собственик на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" - първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища на Балканския полуостров, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност и опазване на околната среда.

 реклама