CFA Institute празнува 50 години от създаването на програмата си за сертифицирани финансови аналитици

Честванията дават началото на празнична година за CFAInstitute, който проведе първия си подобен изпит през юни 1963.
по статията работи: Елица Елефтерова
CFA Institute празнува 50 години от създаването на програмата си за сертифицирани финансови аналитици
Снимка: sxc.hu

CFA Institute,  глобалната асоциация на професионалистите в областта на инвестирането, която определя стандартите за професионално отличие празнува 50-годишнината от създаването на програмата си за сертифицирани финансови аналитици (CFA), като в лицето на Българската Си Еф Ей Асоциация участва в церемония по откриването на търговската сесия на БФБ-София. На същия ден подобни церемонии се провеждат в още 18 финансови центъра по цял свят.

Взети заедно, тези церемонии представляват най-големия брой участия в церемонии по откриване или закриване на борсови сесии от една организация за един ден. Церемониите са прелюдия към следващите ги почивни дни когато над  149,000 кандидата от 168 страни ще се явят на изпити за преминаване на ниво I, II или III от изпитите за придобиване на CFA сертификат на 2-ри и на 3-ти юни.

Тези церемонии дават началото на празнична година за CFAInstitute, който проведе първия си подобен изпит през юни 1963. CFA сертификатът определя стандартите за упражняване на професиите,  свързани с вземане на инвестиционни решения и е признат по цял свят като стандарт за етика в професията.  През първата година 268 професионалиста стават сертифицирани финансови аналитици (CFA).

След 50 години носители на този сертификат са над 100,000 души от 135  страни. Те олицетворяват най-високите професионални стандарти и компетентност в световната инвестиционна общност. По повод на провеждането на церемониите Джон Роджърс,  Президент на CFA Institute заяви: "Няма по-добър начин да отпразнуваме успеха и международното значение на CFA програмата от това мащабно глобално събитие.  От времето на онзи първи изпит CFA програмата нарасна неимоверно. Оттогава досега финансовата индустрия посрещна много предизвикателства и аз се гордея с въздействието,  което CFA Institute продължава да оказва в сферите на етиката, образованието и вещината в професията.”

В глобалната инициатива се включи и Българската Си Еф Ей Асоциация, заедно с БФБ-София,  като проведоха церемония за откриване на борсовата сесия в София в 9:30 часа на 29 май 2012. По повод на събитието Калин Методиев, Председател на Българската Си Еф Ей Асоциация заяви "Българска CFA Асоциация като представител на CFA Institute в България е активен проводник за налагането на висши професионални и етични стандарти на българския и регионални финансови пазари.  

Изключително доволни сме от съпричастността и подкрепата на Българска фондова борса като наш най-естествен съмишленик в това начинание.”,  а Георги Български, член на СД на БФБ-София каза "При срещи с чуждестранни инвеститори един от факторите,  които те оценяват високо при цялостния преглед на възможностите за бизнес и инвестиции в страната е факта,  че България е на водещо място по сертифицирани финансови аналитици на глава от населението в световен мащаб.  За нашите чуждестранни партньори CFA.

 реклама