Airtel и Ericsson завършиха най-голямата мрежова трансформация в Африка

Програмата за мрежова трансформация, в която Ericsson внедри най-новите си безжични технологии, ще подобри мрежовия капацитет и издръжливост на мрежите на Airtel
по статията работи: Елица Елефтерова
Airtel и Ericsson завършиха най-голямата мрежова трансформация в Африка
Снимка: sxc.hu

Bharti Airtel ("Airtel”), водещ доставчик на телекомуникационни услуги, опериращ в 20 държави в Азия и Африка обяви, че предприема цялостна мрежова трансформационна програма сред мобилните си оператори в 16 африкански държави. Програмата е най-голямата по рода си на африканския континент. Тя е реализирана в партньорство с Ericsson и включва подмяна на мрежови елементи, както и на платформи и системи за таксуване, мрежови мениджмънт, клиентски услуги и др.

Програмата за мрежова трансформация, в която Ericsson внедри най-новите си безжични технологии, ще подобри мрежовия капацитет и издръжливост на мрежите на Airtel с цел доставяне на най-добрите по рода си услуги на достъпни цени. В същото време мрежите на Airtel ще са напълно готови за услуги от следващо поколение, които включват високоскоростен пренос на данни и услуги с допълнителна стойност.

В допълнение, беше направен ъпгрейд на платформите за таксуване на всички оператори, чрез въвеждане на най-новата версия на системата за таксуване на Ericsson. Така Airtel ще може да предложи на клиентите си нови и иновативни услуги с допълнителна стойност, като мобилни портфейли. С този проект ще се подобри обслужването на над 60 милиона клиенти на мрежите на Airtel.

Ибен Албертин, технически директор на Airtel Africa заяви: "Клиентите са в основата на всичко, което правим в Airtel. Имплементирането на тази трансформационна програма ще ни даде възможност допълнително да обогатим потребителското изживяване сред клиентите си в региона. Тя ще ни даде възможност да предоставим на абонатите си най-добрата възможна мрежа, която да може да се справя с нарастващото потребление на мобилни данни. Нашите дългогодишни взаимоотношения с Ericsson ни дават увереност във възможността на компанията да управлява и изпълнява такъв голям и сложен проект.”

С подкрепата на 12 000 консултанти и специалисти по системна интеграция от цял свят, над хиляда души работеха на място, за да осигурят успешната реализация на проекта – най-голямата мрежова модернизация в историята на африканските телекоми. Ericsson осъществява годишно над 1500 подобни проекти за системна интеграция. Проектите варират от интеграция на единични решения до цялостни трасформационни програми като настоящата.

Ларс Линден, директор на Ericsson за Субсахарна Африка коментира: "В прехода към Свързаното Общество в Африка, операторите са изправени пред сериозни проблеми в справянето с бързо растящите изисквания на клиентите. Фокусът на този проект беше трансформацията на мрежите на Airtel Africa с цел посрещане на настоящите и бъдещи изисквания на потребителите.”

Тази трансформационна програма е следващата стъпка след обявеното през 2011г. петгодишно споразумение за управлявани услуги, според което Ericsson ще управлява и оптимизира мобилните мрежи на Airtel в Африка.   

 реклама