45 милиона лева спести промишлеността от природен газ

Популярността на природния газ в индустрията се дължи на широкото му приложение
по статията работи: Петя Бързилска
45 милиона лева спести промишлеността от природен газ
Снимка: sxc.hu

Бизнесът в страната все по-често избира природния газ за гориво в производството си. Това се дължи на неговата висока ефективност и ниска цена. За четирите месеца на 2013-та индустрията у нас спести 45 милиона лева, а обществено-административния сектор – 27 милиона лева, от замяната на мазут и нафта със синьо гориво. Най-големи са икономиите за промишлените потребители на Овергаз в столицата – 15 милиона, следват Русе с 5 милиона и Велико Търново с над 4 милиона.

Популярността на природния газ в индустрията се дължи на широкото му приложение – от отопление на различни по обем и функция площи, топла вода, професионално готвене, охлаждане, производство на електрическа енергия. Синьото гориво се използва основно за производството на изкуствени торове. То е важна суровина при направата на стъкло, стомана, платове, оцветители, пластмаси. Условията, които са необходими за производството на тези материали, могат да се достигнат единствено чрез приложението на природния газ.

Синьото гориво осигурява конкурентност на производителите, тъй като позволява пълен контрол на потреблението, индивидуално регулиране и измерване на използваните количества. Негово предимство, е че се доставя директно до мястото на потребление и не зависи от атмосферните и климатичните условия. Това води до допълнителни спестявания на консуматорите, защото няма загуби при транспорта. 

Припомняме ви, че енергийният интензитет на България е пет пъти по-висок в сравнение със средния за Европейския съюз. Увеличеното потребление на природен газ ще подобри енергийната сигурност, тъй като ще намали нуждата от първични енергийни ресурси, поради елиминирането на загуби от пренос и разпределение.

 реклама