2800 деца ще учат по иновативната система за преподаване на математика Jump Math

Програмата се развива успешно в България вече трета година
по статията работи: Теодора Пенева
2800 деца ще учат по иновативната система за преподаване на математика Jump Math
Снимка: sxc.hu

Институтът за прогресивно  образование публикува годишния доклад за изминалата 2011/2012 учебна година. 25 учители от цялата страна успяха да внедрят системата и постигнаха следните важни резултати:

  1. Всички деца учат с желание и ентусиазъм. Придобиват увереност в собствените си сили и работят концентрирано и последователно.
  2. Усвояват математическите знания и умения с разбиране и дълбочина.
  3. Придобиват нагласи и умения за аналитично, критично, конструктивно и творческо мислене за решаване на проблеми. Проявяват изследователски подход и активно отношение към живота.
  4. Придобиват нагласи и умения за работа в екип, взаимно уважение и взаимопомощ. Проявяват групова интелигентност.
  5. Децата със затруднения (СОП и в неравностойно положение) се интегрират същински в класа и участват активно в учебния процес. Напредналите деца развиват своите знания и умения допълнително и помагат на другите.
  6. Значително повишават успеха си по математика съгласно държавните образователни изисквания и придобиват допълнителни знания и умения. Повишават успеха си и по другите предмети. 

През лятото на 2012 г. над 300 учители преминаха специализиран курс на обучение.

Oколо 150 учители с 2800 деца започнаха да работят по Jump Math от м. септември 2012 г. в цялата страна. Включени са паралелки от предучилищна група до 5-ти клас.

Учебните помагала по системата  Jump Math (0-4 клас) са вече изцяло адаптирани на български с безвъзмездния труд на повече от 30 доброволци и парични дарения от граждани и софтуерни компании. Помагалата са внесени в съответната комисия към Министерството на образованието, младежта и науката за официално одобрение.

През текущата 2012/2013 учебна година ще бъде проведено сравнително изследване между традиционната система  на преподаване и Jump Math. Ще бъдат проведени тестове и интервюта с ученици, учители и родители в края на първия срок и края на учебната година. В комисията по изследването ще участват представители на Институт по математика - БАН, Софийски университет, Нов български университет и Дружеството на психолозите в България.

Очакваме Министерството на образованието  да осигури съдействието на Районните инспекторати по образование за провеждане на изследването и да посочи свои представители в комисията.

Резултатите от изследването ще бъдат  публикувани през м. юли 2013 г.

 реклама